用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙崇、沙呂
go

沙崇、沙呂 [複製鏈接]

馬鞍山一線小學呈1呈2 banding1A ,呈1 中閱B ,呈2 作文B,其餘全A
呈1.全級第3-5名 ,呈2 全級第6名,冇特異功能,有畫畫獎,鋼琴獎。中、英朗誦優良,學校品學優異獎。如果自行沙崇、沙呂可行嗎? 還是沙培?

因為聽聞沙崇重視活動,而呂中課外活動個佔分無沙崇咁重,沙培更多人報自行,所以想各位指點一下。

謝謝各位解答。

9    0    0    0

HTYmama 發表於 21-12-3 22:05
馬鞍山一線小學呈1呈2 banding1A ,呈1 中閱B ,呈2 作文B,其餘全A
呈1.全級第3-5名 ,呈2 全級第6名,冇 ...

或許自行和派位都首選 沙崇 都不錯

elbar 發表於 21-12-3 22:18

或許自行和派位都首選 沙崇 都不錯

謝謝你嘅意見。

沙崇未去開放日,沙呂去了覺得唔錯,沙培疫情前去睇過。始終成績表上有B而又冇乜獎項會較為遜色,所以都煩緊邊間較著重成績,邊間著重獎項或特異功能。自行應該沙呂、沙培?沙崇、沙呂?還是沙崇、沙培 其中一組之配搭。

自一沙呂
自二沙崇

2間都大機會, 就算自一唔得, 自二都應該得!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-12-3 22:36
自一沙呂
自二沙崇

謝謝你意見! 那。。。沒考慮沙培的原因?

HTYmama 發表於 21-12-3 22:41
謝謝你意見! 那。。。沒考慮沙培的原因?

咁嘅成績自行放沙培入硬!

如果真係好鍾意沙培可放, 不過入咗冇得反轉頭咁解! 除非7月放榜後去叩門! 叩門難度又高咗!

其實成績咁好, 可以外闖, 有冇考慮其他女校(如喜愛), 英華女, 瑪利諾, 聖瑪利, 直資SPCC, DGS, SPCS, HY

# 自一自二揀得嘅, 入咗一定唔會後悔

gracelam 發表於 21-12-3 22:51

如果真係好鍾意沙培可放, 不過入咗冇得反轉頭咁解! 除非7月放榜後去叩門! 叩門 ...

明白!謝謝你寶貴意見!我也怕比較多人(b1a.b.c)於自行放沙培,所以更加唔知點取捨好。
沙呂沙崇點都喺自行少咗少少1b.1c嘅人揀

gracelam 發表於 21-12-3 22:51

爸爸唔想跨區用太多時間喺搭車方面,所以冇研究過外區學校。
但佢揸住呢個成績,我又有啲心動向外攻,但又唔知點揀校。

HTYmama 發表於 21-12-3 23:03
爸爸唔想跨區用太多時間喺搭車方面,所以冇研究過外區學校。
但佢揸住呢個成績,我又有啲心動向外攻,但 ...

同囡囡商量吓, 沙田區大抽獎都好多選擇! 自行有實力可考慮外闖!或自一外區!

建議報吓直資, 唔試唔知身體好!

gracelam 發表於 21-12-3 23:07
同囡囡商量吓, 沙田區大抽獎都好多選擇! 自行有實力可考慮外闖!或自一外區!

建議報吓直資, 唔試唔知身體 ...

直資好多都截咗申請,不過我都會再搵吓有冇合適嘅。
自一外區我都再睇吓啲中學介紹。希望揀到合適嘅,始終好多學校開放日都已經過咗報名。

回覆樓主:

樓主小朋友應該自行沙呂沙崇,就算無正選,都極大機會後備入得到
培英更大機會,不過入咗無得返轉頭,所以除非好想入,否則自行應試沙呂沙崇先
至於邊間自一邊間自二,個人覺得兩間差唔多,按自己喜好選就可以了

MOS一線小?馬主?點解吾選TST?
特登避左,入沙崇沙呂會易D!
若自1沙呂,自2沙崇。到統一時就應改為乙1沙崇。

fatman69 發表於 21-12-4 15:55
若自1沙呂,自2沙崇。到統一時就應改為乙1 ...

您好,

請教為何乙一沙崇?
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

fatman69 發表於 21-12-4 15:55
若自1沙呂,自2沙崇。到統一時就應改為乙1 ...

今日睇完曾肇添資訊日Zoom都有心動,
但囡囡佢唔係坐定定專心嗰種,佢完全冇鋼鐵般嘅意志。
沙呂自行方面成績佔25%,而囡囡活動服務又唔多。操行有A-有B+
而家都諗緊自行揀校邊方面較為有利。

曾記 數理強,請問沙呂呢?文商?
因為囡囡4年級數學開竅,近2.3年考試都係數學全班最高分,但奧數弱,冇操過。所以我哋都未睇到佢偏文還是理。

HTYmama 發表於 21-12-4 17:53
今日睇完曾肇添資訊日Zoom都有心動,
但囡囡佢唔係坐定定專心嗰種,佢完全冇鋼鐵般嘅意志。
沙呂自行方面 ...

中學數學同奧數無關, 所以奧數弱冇影響!

可留意中學高中選科, phy chem bio econ呢D熱門科開到幾多班? 某啲中學只開一班, 咁到中三時按成績優先揀科就要爭崩頭!

另外有否特別科想讀, 如VA, 中國文學, 英國文學未必高中有得讀。

gracelam 發表於 21-12-4 18:14
中學數學同奧數無關, 所以奧數弱冇影響!

可留意中學高中選科, phy chem bio econ呢D熱門科開到幾多班? 某 ...

謝謝你嘅提醒,但我見坊間也找不到高中開幾多班嘅資訊,係咪要去中學資訊日(開放日)先問到?
以前成日以為阿女偏文科,而家又開始覺得佢有少少偏理科,真係頭到大。
佢又唔係乖乖牌坐定定專心學習嗰類,所以我最初都唔太敢諗曾肇添。但今日聽完又覺得幾好~~~~真係唔知點揀好

mrs.so 發表於 21-12-4 17:27
您好,

請教為何乙一沙崇?

沙呂有保留位比兩呂小,抽沙崇著數D。

fatman69 發表於 21-12-4 19:44
沙呂有保留位比兩呂小,抽沙崇著數D。

嗯!明白,謝謝意見
即自1 沙呂 自2沙崇
大抽獎就沙崇。

HTYmama 發表於 21-12-4 20:00
嗯!明白,謝謝意見
即自1 沙呂 自2沙崇
大抽獎就沙崇。

正確!抽獎避埋曾記仲易中。

HTYmama 發表於 21-12-4 18:36

其實高中選科,校網有講嘅,例如呂中理科,M1、M2各一組,physics 兩組,chem 同 bio 各三組,ICT 一組。至於沙崇,曾記,等其他家長答啦!
‹ 上一主題|下一主題