用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人會租樓借地址報學校?
go

有冇人會租樓借地址報學校? [複製鏈接]

我小朋友2023年9月先開學, 心怡12區校網, 英校數量較多, 亦聯繫幾間名牌中學 。如果灣仔、銅鑼灣租間房借地址, 諗唔諗得過?
   0    0    0    0

好多人會咁做

回覆 EricCKLAM 的帖子

借朋友地址

如果租樓的話,喺嗰度住,就唔算借地址啦。

twinkle00 發表於 21-12-3 16:50

如果租樓的話,喺嗰度住,就唔算借地址啦。
我諗樓主既意思係就咁納空租, 唔搬入去住

回覆 hkhk8888 的帖子

其實地址嘅定義係長期居住嘅地方,如果空納的話,同借地址都冇分別。如果俾教育署家訪, 搵唔到人,都應該會好麻煩

回覆樓主:

分享返,小弟當年乃係為大抽獎搬屋轉校網嘅人。由於小朋友尚有一年畢業,無為佢轉校,所以我懷疑教育局係都要搞下我。佢哋先打嚟問長問短,客氣嘅,但感覺上唔收貨。之後打咗嚟三幾次叫我fax住址證明之類,包括差响屋契,但唔收貨。之後再約我上去九龍灣派位組拎啲正本佢睇,仲叫我拎齊水電煤單,對下我對上幾個月有無真係有合理嘅水電煤用量,都唔收貨。再叫我補返唔同信件,例如銀行信之類,唔收貨。叫我入去宣誓話自己所報嘅所有嘢都真。終於完成。臨走,再補一句,我哋唔排除會到訪。如是者,完成。

我識有同事,報嫲嫲地址,在佢哋不停迫供後,自己淆底加嫌煩,承認報錯,又話誤會之類,又話以為阿嫲間屋有老公名就得之類,最後無去宣誓,完。

再補充,我又聽過另一個case,在41神網嘅。有人被問幾時搬,未搬前住邊,地址之類。申請人如實報道,最後仲飛咗一句:可以去你舊地址了解下㗎呵?之後當事人繼續死頂,最後過骨。原來家訪係唔排除去舊地址行下,睇下你係咪真係搬走咗。

回覆 Hea底爸爸 的帖子

我仲諗住用嫲嫲地址添。

12區不會吧?

如果係我就係會直接搬過去,
總有人會話無事既, 又有人會話真係會比人CHECK, 家訪
與其擔驚受怕, 影響生活。 不如煩少少都搬一搬?

EricCKLAM 發表於 21-12-7 17:02

12區不會吧?

正是12。好似好認真咁。可能我個樣太可疑。

Hea底爸爸 發表於 21-12-3 23:04

分享返,小弟當年乃係為大抽獎搬屋轉校網嘅人。由於小朋友尚 ...

請問知唔知道小朋友未搬入去住可以申請轉地址嘛? 因爲一月底要遞表大抽獎,搬去新屋可能要搞到二月中…

醒目開學勳章 王國長老

教育局對申報地址規定,請參閱文件第5頁

請留意:倘虛報申請兒童任何資料,一經調查屬實,有關申請將會作廢, 而申請兒童獲派的學位將被褫奪。此外,家長/監護人請留意, 根據現行的刑事條例,製造虛假文書的行為屬刑事罪行,一經定 罪,可處監禁 14 年。

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/POA2022_Notes_application_form.pdf

現將此文關閉,敬請留意
‹ 上一主題|下一主題