用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St cat vs 維多利亞 vs LH 如何決擇
樓主: lulu1420
go

St cat vs 維多利亞 vs LH 如何決擇

wccfgoldcard 發表於 21-12-6 12:10
唔駛選, 以你 case, 一定 係 st Cat .
首先, 如其他網友所言, 3 間 教法 係有分別, 你要諗那間升學適合你小 ...
多謝你嘅建議,原本都諗住一心係st cat pm, 但啱啱今日下午check信箱,收到KV am offer, 之前完全冇諗過,因為面試當日小朋友完全不在狀態,一早已經當咗佢唔得
聽完你咁講,下個禮拜就算有LH Offer,我都唔會考慮,但爭在依家係st cat pm/KV am 要諗一諗讀邊間,最後仲有創價未出Offer,希望唔會有Offer,有仲煩

tim6851 發表於 21-12-6 13:45
多謝你嘅建議,原本都諗住一心係st cat pm, 但啱啱今日下午check信箱,收到KV am offer, 之前完全冇諗過, ...
KV / st Cat 質素相若, 遠近亦冇大分別, 校巴亦多地方可到 .... 學費只相差少少 .... 但教法/自律同中英文有少許分别, 你可能要睇清楚小孩性格特質。
創價 係好學校, 前 3 年都以入地區一線官津 ( 尤其 紅磡區 ) 多, 睇你 target 什麼小學。

wccfgoldcard 發表於 21-12-6 14:58
KV / st Cat 質素相若, 遠近亦冇大分別, 校巴亦多地方可到 .... 學費只相差少少 .... 但教法/自律同中英文 ...
KV / st Cat 學費點會差少少, KV 4 萬幾一年, 校巴又平D, SC 7 萬一年, 校巴又貴D , SC 讀一個月夠KV 交一個月學費+ 校巴仲有找

樓主報得 Victoria ( 平果間分校 都 $9xxx monthly ), KV/st cat 一年學費先相差 2 皮野, 應該唔係主要影響佢揀那間。

lulu1420 發表於 21-12-6 09:59
回覆 mrsmay 的帖子

如果目標係傳統名小,應該如何選擇?

傳統私校定傳統津小?
兩者亦有別
前者SC 後者KV (做卷優勢)
但target 得傳統名小,家長一定不會放手,所以讀SC都可以自己操
何況可以喺考小前段玩完私校,無你心儀嘅學校就再用半年操佢做卷
但你要知道事實係好多人揸住DB叩LS呢種情況
如果私校突圍唔到,你要加陪努力去叩門

mrsmay 發表於 21-12-8 08:28
傳統私校定傳統津小?
兩者亦有別
前者SC 後者KV (做卷優勢)
想請教 SC 會唔會 要 小孩寫字寫得靚寫得整齊 ( 聽聞 KV 一定要 )?另 K 幾 要寫字默書?默 d 乜, 默一兩句子 only ?
另 SC 老師 會包容 坐唔定 及 不太聽話 既學生?

回覆 wccfgoldcard 的帖子

路過, 寫靚字嘅要求, 就算幼稚園唔執, 上到小學老師都唔多唔少有要求. 睇吓你覺得從小開始執靚, 定慢慢至改

wccfgoldcard 發表於 21-12-8 08:55
想請教 SC 會唔會 要 小孩寫字寫得靚寫得整齊 ( 聽聞 KV 一定要 )?另 K 幾 要寫字默書?默 d 乜, 默一兩句 ...

sc 係好包容坐唔定的學生, 好活躍的小朋友,  我仔係超活躍, 佢會上上下堂自己走出課室去左操場玩或自己走去TOILET , 老師無投訴過佢, 係上個月先同我講返, 仲話俾我知11月開始已經無呢個情況, 我諗無人會百厭得過我個仔

wccfgoldcard 發表於 21-12-8 08:55
想請教 SC 會唔會 要 小孩寫字寫得靚寫得整齊 ( 聽聞 KV 一定要 )?另 K 幾 要寫字默書?默 d 乜, 默一兩句 ...

不一定要好靚但寫穿頭、比例唔岩嗰啲會圈(不用改正)
沒有默書,只有評估,暫時到K3上學期都只有一次評估,要寫詞語,沒有句子
評估前會有工作紙做不斷溫書咁,如果跟得好,一般唔需要另外再溫書
寫句子就平時每日功課都要作句

freshrose 發表於 21-12-8 10:19
sc 係好包容坐唔定的學生, 好活躍的小朋友,  我仔係超活躍, 佢會上上下堂自己走出課室去左操場玩或自己走 ...

同意
而且遇到的老師都好有經驗,會有方法教番好個學生