用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St cat vs 維多利亞 vs LH 如何決擇
go

St cat vs 維多利亞 vs LH 如何決擇

如果3間都收,大家會如何選擇?

回覆 lulu1420 的帖子

which campus for victoria and LH?

回覆 stoneyl1982 的帖子

純粹想知道大家既決擇

其實我都想問,我個情況差唔多
St Cat 已經有Offer
維多利亞等緊荃灣新分校I nterview
LH 啱啱完成奧運新嘅campus second in,等緊Offer

唔知大家點揀

回覆 lulu1420 的帖子

我覺得維多利亞偏向國際化啲。LH target 本地學校,成績亮麗。
SC 名氣大,但一級都好多學生。

我會偏向揀LH

tim6851 發表於 21-12-3 16:47

vic 荃灣新校可以報名了?

c.chloe 發表於 21-12-3 17:20
vic 荃灣新校可以報名了?
佢個license未得,得左先可以通知,而家只可以先填入學意向先

我揀Sc over Victoria
但等梗LH再諗
其實三間考直資成績都好亮麗
但維記學費高一截
我覺得唔抵 仲要俾埋step up class 考直資先有優勢

LH好好,活動式教學,小朋友可以係遊戲中吸收晒學校教嘅嘢,
學校有比好多教材字卡,大部分小朋友返到屋企都可以識晒啲字卡,自行閱讀Phonics課本,中文課本。
學校會比好多訓練小朋友,讓小朋友係同學面前演講。
仲有自願參加嘅NEWSPAPER,按照學校比嘅主題,拍片分享小朋友課外活動⋯
只要爸爸媽媽願意跟,HL可以讓小朋友學到好多嘢⋯
HL,K1收好少學生,因為PN有好多小朋友升K,可以入到嘅小朋友真係好叻叻⋯

SC,小朋友返學非常開心,學倒嘢,可以show and tell, 相信學校有train,成日自己會帶啲嘢返學,相信係介紹比同學睇。phonics ,我自己冇教,因為我都唔識,但好驚訝個女可以讀晒所有sound。
開始有興趣睇書,仲可以講英文故事。
冇咩壓力,功課量ok!我好滿意
唯一缺點係冇一大堆教材攞返屋企,但佢學校學倒野,我反而覺得輕鬆,唔駛響屋企跟教材!

兔兔小馬甲 發表於 21-12-4 11:03
LH好好,活動式教學,小朋友可以係遊戲中吸收晒學校教嘅嘢,
學校有比好多教材字卡,大部分小朋友返到屋企 ...

仲有,LH透明度高。學校每月會upload 上課活動照片。老師會詳細給家長小朋友feedback, 班主任見小朋友有特別情況會打電話給家長跟進。學校注重小朋友學習自理。HL 和OP嘅葉校長開學時分享咗很多parenting tips.

happymeme 發表於 21-12-4 14:52
SC,小朋友返學非常開心,學倒嘢,可以show and tell, 相信學校有train,成日自己會帶啲嘢返學,相信係介紹 ...

SC其實都密密做好多野訓練小朋友面試。

要考慮的因素太多,不能一概而論

小朋友性格、你想佢點過呢3年、升小目標、家長態度、家長要求、離家遠近等都會影響個決定

我自己都係過來人,當年真係無諗得咁仔細,但我今天回望,以上嘅因素係基本嘅考慮

回覆 mrsmay 的帖子

如果目標係傳統名小,應該如何選擇?

St Cat

呢D 問題年年有人問, 不如自己做下research

3間學校各有特色, 揀學校應該係揀間岩自己小朋友既, 例如學校理念, 小朋友性格, 甚至你想小朋友係幼稚園3年後會變成點樣

我當初揀sc 係因為sc 係happy school , 同好著重soft skill (呢樣野係無其他學校可以俾到) , 到呢一刻我都覺得自己揀得好岩

你問人地邊間好, 個個都搶住話自己個好好架喇, 我覺得揀學校最緊要係match 自己小朋友, 根本無話邊間係最好既

tim6851 發表於 21-12-3 16:47
唔駛選, 以你 case, 一定 係 st Cat .
首先, 如其他網友所言, 3 間 教法 係有分別, 你要諗那間升學適合你小孩性格特質。

但你報 LH/Victoria 都係新校, 從來新分校頭幾年升小入靚直私成績 係 不太好的。你自己可以 check 下 LH/Victoria 自己官網, e.g. 迎海/康城 LH 頭幾年係入什麼學校, 係極少學生入到靚直私。

St Cat 係同 青衣 LH ( 其次 舊奧運 LH ) & 銅鑼灣 Victoria 去比較 升小成績。每間 LH/Victoria 升小質素係有幾大差別, 唔係間間有多小孩入到靚直私, 自己要去其官網睇清楚近5年果間升小質素。尤如 九龍塘 York 升小係有一定小孩入到 Ok 質素直私, 但其他分校就差少少。

lulu1420 發表於 21-12-3 15:20
回覆 stoneyl1982 的帖子

純粹想知道大家既決擇
St Cat 係同 青衣 LH ( 其次 舊奧運 LH ) & 銅鑼灣 Victoria 去比較 升小成績。每間 LH/Victoria 升小質素係有幾大差別, 唔係間間有多小孩入到靚直私, 自己要去其官網睇清楚近5年果間升小質素。

你有睇過 青衣 LH 近5年 升小入靚直私 ( 起碼講緊一直三私英華之類 ) 係 勁過其他 LH 好多下。

回覆 wccfgoldcard 的帖子

St cat好似沒有公佈升小結果,有無什麼網站可看St cat升小結果

Don’t go to Vic if you target LS only for primary, it will be a mismatch. Vic is super happy school mode and you need to do a lot of outside tutorials in order to prep for LS assessments/interviews. Of coz if you have 25 marks for the famous LS already then that’s not a problem.