用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請給點意見(APS/SFA)
go

請給點意見(APS/SFA)

如題
好動男孩子,不喜歡音樂,目前未學樂器,試過學鋼琴因坐唔定而停學,但運動叻,咁嘅情況,SFA是否比較適合?

YYYF 發表於 21-12-3 13:46
如題
好動男孩子,不喜歡音樂,目前未學樂器,試過學鋼琴因坐唔定而停學,但運動叻,咁嘅情況,SFA是否比較 ...

都係APS,體育亦係APS嘅專項,亦係其中一個主要優勢入DBS。SFA比較專攻學術,亦係傳統模式~~~

回覆 YYYF 的帖子

唔鍾意音樂嘅話,會揀sfa

回覆樓主:

我會揀sfa

YYYF 發表於 21-12-3 13:46
如題
好動男孩子,不喜歡音樂,目前未學樂器,試過學鋼琴因坐唔定而停學,但運動叻,咁嘅情況,SFA是否比較 ...
我會揀sfa

我會揀APS 但考埋KTS , 如果KTS 收會揀KTS

多謝各位意見!

揀17個入男拔,差不多20%果間

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實呢...SFA 有校長推薦信,都實入DB嘅,問題係好多家長唔想放棄其他學校,唔敢攞呢封信!校長講到明,攞得就一定要讀,唔係就好影響師弟...

我自己會咁睇,如果真係諗唔掂揀邊間,就望一每年派位
APS 畢業生較多入直資
相反,SFA 就主要係津校

恐龍家

Gdhopebb 發表於 21-12-3 15:09
揀17個入男拔,差不多20%果間
17個不是兩年加埋既數字咩?

mcl203 發表於 21-12-3 13:52
都係APS,體育亦係APS嘅專項,亦係其中一個主要優勢入DBS。SFA比較專攻學術,亦係傳統模式~~~
...

APS靠運動或樂器入到DBSSD的小朋友,一定要係練到最出色個班. 而且學術成績有返咁上下.

SFA 入DBS也有相當的優勢. 今年插PD的每級也收了幾個.

之前都經歷過同一個問題 :D

RWKT 發表於 21-12-3 15:29
APS靠運動或樂器入到DBSSD的小朋友,一定要係練到最出色個班. 而且學術成績有返咁上下.

SFA 入DBS也有相 ...

樓主係話佢公子運動出色,一入網頁都見到。咁若果運動入,有幾上下我就唔知了~~~

SFA好明顯唔玩運動~~~

racoy 發表於 21-12-3 15:23
17個不是兩年加埋既數字咩?

呈分係兩年嘅事,所以咁表示~~~

mcl203 發表於 21-12-3 15:31
樓主係話佢公子運動出色,一入網頁都見到。咁若果運動入,有幾上下我就唔知了~~~

SFA好明顯唔玩運動~ ...

咁樓主又話不喜歡音樂, APS點搞好呢?

RWKT 發表於 21-12-3 15:36
咁樓主又話不喜歡音樂, APS點搞好呢?

咁我又唔覺體育生又好叻音樂喎,你認為呢?~~~

mcl203 發表於 21-12-3 15:34
呈分係兩年嘅事,所以咁表示~~~
咁即係兩年共17個定係1年17個呢? 我唔係太明白.

racoy 發表於 21-12-3 15:41

2019-2021, 2019-2020係第一年小五,2020-2021係第二年小六,畢業年係2021年~~~

即係一年嘅畢業生~~~

醒目開學勳章 貢獻勳章

racoy 發表於 21-12-3 15:41
一年
恐龍家

mcl203 發表於 21-12-3 15:39
咁我又唔覺體育生又好叻音樂喎,你認為呢?~~~

我只係覺得在APS要學樂器(鋼琴不算)音樂科係必修科.

如樓主這個case,小朋友對音樂暫時沒有興趣的話. 報讀其他學校也是可以考慮.

RWKT 發表於 21-12-3 15:50
我只係覺得在APS要學樂器(鋼琴不算)音樂科係必修科.

如樓主這個case,小朋友對音樂暫時沒有興趣的話.  ...

我唔知APS嘅體育生係咪個個深藏強厚音樂底子,而又暗藏唔暴露於人前,係自己認識嘅就見唔到了~~~

我只係係樓主發問嘅APS和SFA,講少少多年來嘅微微認知而已~~~