用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請給點意見(APS/SFA)
樓主: YYYF
go

請給點意見(APS/SFA)

mcl203 發表於 21-12-3 15:48

2019-2021, 2019-2020係第一年小五,2020-2021係第二年小六 ...
Thank you thank you!

回覆 mcl203 的帖子

[不喜歡音樂,目前未學樂器,試過學鋼琴因坐唔定而停學]
寫到咁莫非要迫佢學六年?

RWKT 發表於 21-12-3 16:25

我一早講咗我唔知APS係有乜要求,更唔知你指嘅迫係去到乜程度~~~

我亦唔知樓主公子抗拒都乜程度。若你知道,都可以俾啲建議吖~~~

我只係認知好幾位APS生,似乎玩體育又唔覺佢音樂強,玩音樂又唔覺佢係體育尖子~~~

你估讀APS 個個都有音樂天咪. 學左一年後, 轉唱歌的大有人在.
不過音樂是小五小六呈分的必修科.

[我只係覺得在APS要學樂器(鋼琴不算)音樂科係必修科.

如樓主這個case,小朋友對音樂暫時沒有興趣的話. 報讀其他學校也是可以考慮.]

有邊句踩中你要害?如有,Sorry

fufu17 發表於 21-12-3 16:34
你估讀APS 個個都有音樂天咪. 學左一年後, 轉唱歌的大有人在.
不過音樂是小五小六呈分的必修科.

咪就係,可能啲家長只係憑空認為,一個體育尖子每星期或每天要付出幾多時間,若佢又係一個音樂尖子每星期或日要付出幾多時間,加起來唔難有答案,世界真係咁多完人,學音體皆精?~~~

RWKT 發表於 21-12-3 16:39

[我只係覺得在APS要學樂器(鋼琴不算)音樂科係必修科.

仲乜同我講sorry ?你踩過我?~~~

RWKT 發表於 21-12-3 16:25

朋友囡係用家 佢話APS體育堂仲多過音樂堂。真係唔存在迫學音樂六年。間間官津都要學音樂知識只係呈分前唔計入考試計分範圍。

迫都係最多一年級,當比小朋友接觸下,學費平師資好。小二已經分流弦樂管樂聲樂,考簡單樂理節奏。學校好尊重學生興趣發展差異,你見佢網站獲獎學生玩乜都有。

lflxl 發表於 21-12-3 16:45
朋友囡係用家 佢話APS體育堂仲多過音樂堂。真係唔存在迫學音樂六年。間間官津都要學音樂知識只係呈分前唔 ...

認同.
況且我也不是用家,聽你們的意見好d

讀邊間都一樣, 只要讀書好, 自然考到好中學.
SFA 賣的是專注讀書, 純用讀書打天下
APS 賣的是all round, 等小朋友日後考中學時, 若大家成績相若, 因你有玩體藝, 神校選你小朋友機會高一些

APS有聲樂, 真係唔想玩樂器可以轉聲樂....
好多人誤解APS必定要玩足六年樂器, 係錯㗎.

vpo0615 發表於 21-12-6 14:24
APS有聲樂, 真係唔想玩樂器可以轉聲樂....
好多人誤解APS必定要玩足六年樂器, 係錯㗎.  ...

我最後決定注冊APS.希望自己決定係正確!

YYYF 發表於 21-12-3 13:46
如題
好動男孩子,不喜歡音樂,目前未學樂器,試過學鋼琴因坐唔定而停學,但運動叻,咁嘅情況,SFA是否比較 ...

APS

原來樓主已經有決定了

SFA 每年/班都有中途外闖,好似好少聽到APS有中途外闖。唔知有無呢方面嘅資訊。

回覆樓主:

請問SFA係咪都有樂團架?係音樂上係咪真係比APS差好遠?我其實想揀APS,但覺得APS對學生在音樂上有要求,擔心自己未必可以支援到小朋友,又驚小朋友要兼顧學術+音樂會好辛苦。如果揀SFA,另加自己出去學樂器,參加樂團,會唔會比APS差好遠呢?

回覆 mybaby1668 的帖子

aps 樂團 小朋友真係好喜歡
我不知道sfa有沒有樂團

小朋友如有學樂器 直接系學校樂團 會開心D

Tiffanymc 發表於 21-12-7 13:02
回覆 mybaby1668 的帖子

aps 樂團 小朋友真係好喜歡

謝謝回覆!或者我問下SFA,了解下。

請問有無人知SFA 升中係自行多定抽多?因為見到升中都分佈得好散

SFA 有樂團但唔好抱好大期望,玩開樂器既我會揀APS。

回覆 ncp 的帖子

音樂一定aps,今年已經有early bird入咗dbs