用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真 宣道 SFA 大家會點揀
樓主: Winddavid
go

崇真 宣道 SFA 大家會點揀 [複製鏈接]

回覆 Winddavid 的帖子

我也是這樣想

醒目開學勳章 貢獻勳章

Winddavid 發表於 21-12-3 17:16
會想佢讀有IB嘅學校target DBS SPCC CKY
咁仲有GT,真道SFA應該相對最傳統嘅,我唔清楚APS / TT 教學係咪都相對傳統,但如果你單純講SFA / APS 入到以上3間嘅機會,咁應該APS
但我建議你就算唔好彩呢3間唔收小一,之後都要試插班,因為插班已經易咗好多

恐龍家

小曳人 發表於 21-12-3 17:37
咁仲有GT,真道SFA應該相對最傳統嘅,我唔清楚APS / TT 教學係咪都相對傳統,但如果你單純講SFA / APS 入到 ...

如果插班嚟講,應該SFA機會大d,年年都喺DBS插班大戶,上年一級都有差唔多2個,APS就唔清楚有冇(我仔果一級就未聽到有來自APS嘅插班生),而且仲有唔少插LS,SPCC、CKY就未聽到,但到升中,APS升中俾SFA好

醒目開學勳章 貢獻勳章

TONG0720 發表於 21-12-4 13:25
如果插班嚟講,應該SFA機會大d,年年都喺DBS插班大戶,上年一級都有差唔多2個,APS就唔清楚有冇(我仔果一 ...

我估一年年

我仔嗰年插班小二,DB 出咗3年offer 俾APS,兩個offer 俾SFA
而LS就出俾SAF/APS 各兩個
奇在,當中有APS/SFA 各一放棄LS,取DB,而LS call waiting 都係SFA/APS 學生報返一個位

我聽到嘅係:DB 想班仔成績好d,所以近幾年比較鍾意收成績好嘅學生,但APS學生依然吸引,因為音樂水平較高

而LS,應該兩間都算多,以SFA學生較鍾意插班,KTS就以往零,轉新校長後呢幾年開始收KTS

CKY 插班係超難,我仔入LS後試過一次考CKY,無收!
而SFA中一派位無咁好睇,好簡單,叻嘅好多已轉去,當中已超過二十人!其對,APS 真係較多人堅持到小學畢業
恐龍家

小曳人 發表於 21-12-4 15:20
我估一年年

我仔嗰年插班小二,DB 出咗3年offer 俾APS,兩個offer 俾SFA
想問問點解小朋友入左LS都想插CKY?同埋陳守仁同APS/SFA 比較係好啲 定無咁好?

醒目開學勳章 貢獻勳章

Winddavid 發表於 21-12-4 23:35
想問問點解小朋友入左LS都想插CKY?同埋陳守仁同APS/SFA 比較係好啲 定無咁好?
...

我兒因為學校教嘅佢都識,覺得無聊,學校亦唔容許佢跳班,所以試過考CKY跳班,但不成功而錫佢嘅班主任亦曾建議我地轉國際學校

反而,如果當年留响SFA,應該可以跳班

TSL 有佢自己嘅特點,雖然都係傳統教學,但明顯少d抄寫功課,亦較重點外語
其實每個系統都有優點缺點,適合就好
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題