用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真 宣道 SFA 大家會點揀
go

崇真 宣道 SFA 大家會點揀

暫時收到 崇真 宣道 SFA 嘅offer想請教大家會點揀🙏🏻
另外都幫小朋友報左九龍塘小學 12月中in
英華second in都係12月中
請問呢2間嘅interview仲需要去嗎?

如果比我揀
正取offer 會留宣道
2nd in只去英華

好呖啊!本身係讀邊間幼稚園嘎?

叻仔, 但冇考DBSPS?

KateC2012 發表於 21-12-3 11:03
2nd in 個度,如果係我,只要唔撞期都會照去兩間(大前提係小朋友本身唔抗拒先)
...
小朋友唔抗拒interview但九龍塘小學要拍片好煩

racoy 發表於 21-12-3 11:17
叻仔, 但冇考DBSPS?
有呀 入左second in12月中出offer 好緊張

C娜子 發表於 21-12-3 11:11
好呖啊!本身係讀邊間幼稚園嘎?
St Nicholas

Winddavid 發表於 21-12-3 11:21
有呀 入左second in12月中出offer 好緊張
咁多OFFERS, 9成都有DBS OFFER, 唔洗太擔心!

有宣道, 唔駛KTS 同YW,
等DBS 好過

回覆 Winddavid 的帖子

你小朋友好叻啊!

三間會選宣小,只會去YW , 如果小朋友體藝叻 / 對音樂興趣不大先會拍埋KTS

Winddavid 發表於 21-12-3 11:18
小朋友唔抗拒interview但九龍塘小學要拍片好煩

咁都可以放棄KTS嘅,手揸返住SFA/APS已經足夠了。除非好中意崇真,否則,亦可以先放棄。再諗下英華,英華始終有自己中學~~~

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實你報名時,有無排過次序?定係諗定有offer 先諗?

因為我自己一早排咗,所以我無去APS 嘅面試 (當年SFA offer 比APS 面試早)

我自己排,YW>KTS>SFA>APS
因為唔鍾意APS 無自己操場,亦唔想學音樂變成必修項目,同時,我鍾意SFA/KTS 嘅中學派位多過APS (純個人喜好)

所以,建議樓主同孩子傾下,如果你揀唔到,就俾佢揀,佢先係用家,講真,讀得SFA . APS,如果屋企跟得好, 已經無得輸
去唔去KTS / YW 面試,就只有你自己可以話事,因為收都唔去先唔見,未決定的話,就當然見咗先啦!

你不如花d時間,去了解每間學校嘅特質...

btw,你將來想佢讀邊間中學?可能都俾到d方向你
恐龍家

同你一樣
仔仔本身有offer,但今日亦收到APS通知取錄。
本身諗住等埋SPB、DBS、CKY、YW 公佈 2nd in 結果再比較哪間,但係原來手幾間的公佈日期相差太遠….

john.wong 發表於 21-12-3 12:21
有宣道, 唔駛KTS 同YW,
等DBS 好過
唔知DBS 12月中公佈即係幾時15號in九龍塘 16號in英華

牛肉烏冬 發表於 21-12-3 16:05
同你一樣
仔仔本身有offer,但今日亦收到APS通知取錄。
本身諗住等埋SPB、DBS、CKY、YW 公佈 2nd in 結果再 ...
係呀 仲有CKY 陳守仁 又唔想hold住哂d位
因為都好明媽媽嘅心情
唔岩就想快d放位
已經諗住放左崇真先

陳守仁都有邀請去家長分享會所以想請教埋大家
如果有埋陳守仁 大家會唔會考慮

回覆 Winddavid 的帖子

以往係聖誕節前今年應該也差不多

小曳人 發表於 21-12-3 14:16
其實你報名時,有無排過次序?定係諗定有offer 先諗?

因為我自己一早排咗,所以我無去APS 嘅面試 (當年SF ...
會想佢讀有IB嘅學校target DBS SPCC CKY