用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Kv 對銜接小學課程有幫助?
樓主: sugar1redbean
go

Kv 對銜接小學課程有幫助?  

回覆樓主:

答返樓主問題,對小學銜接有冇幫助, 幫助就梗係有嘅,始終佢嘅教學模式 功課量都同小一接近

至於幫助有幾大,就真係要睇下你去咩學校, 我女讀明津小,好多同學kv上嚟小一都真係 嗰啲同學幾叻, 尤其中文 呢一科係對小朋友最困難,喺呢一科有優勢已經好唔錯

好多年前都有個kv家長同我分享佢話上到 小學 (男津) 食到老本一年, 之後升上去就冇乜分別

三私家長就同我講,食到老本一兩個月咋

只可以話幫助一定有, 但程度多少 就見仁見智 , 亦唔代表其他學校冇... 而且仲有好多因素影響例如家長等等

sugar1redbean 發表於 21-12-16 15:42
Thank you ! 其實kv 大班正正都係我concern 之一,怕小朋友跟唔到又無人發現,不過又好似出名的幼稚園無論 ...

咁岩我個大就係你quote嗰兩間卷幼其中一間

個細當年都有嗰間卷幼offer同kv 加龍幼,我最後選kv

點解選kv之前post我講左

我個大讀卷幼,而家都在神津,其實頭幾個月係要追既,但之後都ok

當然最叻既同學都係kv來的

講真,每間幼稚園都有佢好同唔好既地方,最緊要係match到自己屋企既文化同父母期望囉

Mamago 發表於 21-12-16 16:36
我一直都有留意你既post, 講得好中肯。

我小朋友都有你大,細小朋友既offer , 最後選了你細果間讀KG。升 ...

唔知疫情下你地係咪冇晒家長義工活動?
當年我小朋友會好開心見到我系學校幫手,佢離遠望住我既表情係:Daddy, I'm so proud of you! 簡直係 priceless。我亦見到佢校內既 social life etc。 kv 真係俾唔到。

回覆樓主:

好唔好其實好大程度係睇家庭需要。有些kg需要好多家校合作,咁好忙的雙職家庭已經未必啱。有些語境好的,咁對冇語境嘅家庭又係好嘅。有D重視學術嘅,有D重視面試表達嘅,有D近屋企嘅,其實都係睇返你家庭需要去揀。多啲用家分享係好事,可以比人了解多啲學校,睇下適唔適合自己和小朋友。

993rs 發表於 21-12-16 18:45
當年我小朋友會好開心見到我系學校幫手,佢離遠望住我既表情係:Da ...

我疫情果年冇義工活動,而家唔知resume 未呢。

993rs 發表於 21-12-16 18:45
當年我小朋友會好開心見到我系學校幫手,佢離遠望住我既表情係:Da ...
其實我哋都有這間offer,不過有用家分享過學校換老師換得好密?唔知係咪真?

seaker 發表於 21-12-16 18:39
咁岩我個大就係你quote嗰兩間卷幼其中一間

個細當年都有嗰間卷幼offer同kv 加龍幼,我最後選kv
甘你覺得細嘅讀kv同大個個讀卷校,升上小學係真係有好大分別?定係讀完kv 其實都覺得不外如是?其實我想個細讀這兩間卷校其中一間,你係創價定聖羅撒?覺得好唔好?

sugar1redbean 發表於 21-12-16 20:55
其實我哋都有這間offer,不過有用家分享過學校換老師換得好密?唔知係咪真? ...

我咪就係有份分享嘅「用家」之一
冇記錯4年生涯,我哋中咗兩次(我理解應該講嚟講去就係呢兩個案),N班尾同大半個K3。NET 唔穩定、K3嗰次好似轉到第三個先 settle。去到學期尾家長日 個NET 都唔係好知我小朋友叫咩名。

玩到咁大,kv 又係俾唔到 XD 講師資 kv 質素真係好穩定

sugar1redbean 發表於 21-12-16 21:00
甘你覺得細嘅讀kv同大個個讀卷校,升上小學係真係有好大分別?定係讀完kv 其實都覺得不外如是?其實我想個 ...

我個細未上小學,但我回想我個大當年比現在既細,學術真係差少少。

我無乜理個細,全靠kv(除補英文)我覺得佢識多好多嘢,我覺得小學佢應該無個大咁要追

但個大在卷幼就好多野玩同活動,感覺真係好好好開心。

你而家係同個細選kg?

如你個大有間唔錯津小,個細又可直入,我覺得嗰兩間卷幼其實都ok

我無比個細入嗰兩間卷幼其實係我個細無得跟個大上津小,自行得10分,諗住靠kv幫下手,比個細學術好啲

我作為卷幼用家,一直極力推崇私幼

我對比過卷幼私幼無論校方和家長之間,係考直私小學嘅消息都係私幼大勝
校方:好多消息教家長如何準備小朋友,也準備小朋友各種面試模式
家長:本身私幼大部分家長都會繼續玩收費小學,所以大家都好多消息互相交流,相反,卷幼家長好多都唔清楚收費小學玩法

前幾個月聽約克講座更印證我的想法
講座裡面不停講解如何考直私小學
簡單來說就是:授人以魚不如授人以漁
輔導小朋友之前,先輔導家長

比前去私幼最大得著唔係教導小朋友,而是教導家長
當然如果家長早已經係 EK 常客,基本上唔需要私幼教導
係 EK 考小學區,都好容易見到私幼家長同卷幼家長之間信息量嘅差距
唔係每一個私幼家長一開始進入 k1 都很有準備
但是係私幼度過 k1 k2,k3 時候大部分家長就會被幼稚園調教好得以準備好考直私

seaker 發表於 21-12-16 22:13
我個細未上小學,但我回想我個大當年比現在既細,學術真係差少少。

我無乜理個細,全靠kv(除補英文)我 ...

我係幫緊個大揀,得15分,所以唸住讀kv ,睇下有無機會叩到好啲的學校,其實我都有你之前龍幼offer,不過又係唔想升個間小學,不過這龍幼有net 又大又多活動其實好吸引,都考慮緊只係當間幼稚園甘讀好唔好,因為學費又同kv 差唔多,不過最扭結係這龍要放棄大抽獎,而我想叩的學校最少要110,如接受龍小offer 就連叩門機會都無埋,當然到時可以唔要龍小offer,不過真係要好有信心先做得出。
而個細我就prefer 佢讀卷幼,唸法同以上幾位家長一樣,希望佢多啲活動,同埋靠個大的升小,唔洗考小,只需銜接到就可以

講到lee 度,都係prefer 大的讀KV 多啲嘅,因為比較適合自己的家庭需要,不過唸到佢幼稚園無咩活動就覺得有啲不捨,雖然係話放學可以自己同佢去公園玩,但一班同學玩又同自己去公園玩唔同嘅….

魚與熊掌不可兼備我明, 所以先想上嚟聽多啲前輩的唸法,多謝大家的意見

sugar1redbean 發表於 21-12-17 09:10
我係幫緊個大揀,得15分,所以唸住讀kv ,睇下有無機會叩到好啲的學校,其實我都有你之前龍幼offer,不過 ...

I understand your point.

My boy studied in joyful and KM before, I participated in parent story telling, parent volunteer during CNY, picnic etc.

In KV, we dun have parent involvements, while my boy has birthday party, sports day(cancelled due to covid). Overall, my boy actually feels no difference in the 3 schools (may be he’s still young, so as long as he can play with good friends in schools, he’shappy already), I guess just parents would feel the difference haha.

After all, think of your primary target and find a suitable school for your child:)

Hwtsui 發表於 21-12-17 09:48

I understand your point.

Thank you for your sharing!
開唔開心有無活動可能真係我哋大人的主觀感受,小朋友其實要求好簡單,有朋友有老師support 就夠。不過聽完你講小朋友由joyful/ KM lee d小班教學轉去kv 都適應到,令我放心好多,thanks !

sugar1redbean 發表於 21-12-17 10:13
Thank you for your sharing!
開唔開心有無活動可能真係我哋大人的主觀感受,小朋友其實要求好簡單,有朋 ...

的確,家校活動開唔開心都會係家長既主觀感受,但當中大人和小朋友既得著我同另一位家長上文也有提及,亦都反映家長願意付出時間配合學校。而且不只是家校活動,也有校內活動,可以同其他小朋友有更多互動,呢樣唔係帶佢去公園玩下就得。如果在學術上,再結合這個學習元素,對小朋友是一件好事。

唔同學校係可以配對到唔同既家庭教育需要。我覺得幾好,家長按需要選擇適合既學校便好了。

Vana 發表於 21-12-16 16:49
見到呢個post 好耐,一路冇乜特別睇 又冇comment ,見到你嘅回應後半 我都幾認同所以又想 發表下
...

如果我係你,細果個都會選依間,配合到家庭需要都好緊要

sugar1redbean 發表於 21-12-17 09:10
我係幫緊個大揀,得15分,所以唸住讀kv ,睇下有無機會叩到好啲的學校,其實我都有你之前龍幼offer,不過 ...
如果你心儀kv但係淨係擔心呢樣,你就kv啦其實好多班都會自組約去玩,kv好多(媽媽)都玩得好癲

ajbabies2021 發表於 21-12-16 11:09
我小朋友都系。見其它同學。寫手冊都寫唔掂,日日問其它家長。你就會感恩讀左kv..
...
我見有家長問學校有影相每日手冊
有家長問可否早d send
可以早些開始做功課
我就知道人地未寫掂手冊
我仔好感恩好跟得上
功課當然有少少錯
我回家第一睇改少少就得

我覺得幼稚園階段,並非幼稚園教得深唔深,而係有冇系統,有系統地由基本教導才是學習的開始。有幼稚園教得好深,小朋友可能會識,但一段日子後便會忘記。