用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Kv 對銜接小學課程有幫助?
樓主: sugar1redbean
go

Kv 對銜接小學課程有幫助?   [複製鏈接]

piglover 發表於 21-12-7 20:09
我不是踩某幼稚園埸,我係想話比其他家長知,靠學係係3成,7成都係要靠家長。
...
幼稚園都係好簡單,如果幼稚園階段都搞唔掂,其實中小學仲難搞

wccfgoldcard 發表於 21-12-7 16:20
想請教 KV 係 K1 開始 巳要佢寫得唔靚唔整齊 ( 或字寫冇穿頭, etc ) 係要一定重新再寫過?如佢唔肯改照交,  ...

冇穿頭唔係靚唔靚的問題,而係跟本寫錯字的問題,幼稚園唔執正,小學考試,測驗,默書比老師扣分扣死
:-D :-?

回覆 PTL_L 的帖子

同意樓主說法, 我同太太也是雙職, 又有3位小朋友, 但我們仍盡力分配好時間, 應給予孩子們的時間及資源也給了, 而我們自己亦完成幾個master, fellow同professional exams, 當然過程中亦有不少取捨, 但挨下挨下, 又過一關, 大家加油吧

睇到KV對小朋友既自律性同學習都有好大既幫助, 但如果有龍校, 值唔值得放棄而揀KV?

minnanotabo1223 發表於 21-12-9 10:03
睇到KV對小朋友既自律性同學習都有好大既幫助, 但如果有龍校, 值唔值得放棄而揀KV? ...
咁要睇咩龍囉. 你問下自己, 將來考小會唔會考返呢間龍校. 如果答案係"會"的話, 咁就知要點揀啦!

minnanotabo1223 發表於 21-12-9 10:03
睇到KV對小朋友既自律性同學習都有好大既幫助, 但如果有龍校, 值唔值得放棄而揀KV? ...
暑假時同朋友分析呢個問題,我既答案係如果你KV考得返入去,何必揀龍幼
其實都係睇你咩龍

yhchanchan 發表於 21-12-9 10:53
暑假時同朋友分析呢個問題,我既答案係如果你KV考得返入去,何必揀龍幼
其實都係睇你咩龍
如果將來要去考返入呢間龍校(假設你考得係想讀, 唔係玩嘅), 何必揀KV? 況且, 有邊間龍校係必收KV生的?

ok3 發表於 21-12-9 11:46
如果將來要去考返入呢間龍校(假設你考得係想讀, 唔係玩嘅), 何必揀KV? 況且, 有邊間龍校係必收KV生的? ...
剛剛玩緊呢個遊戲,就發覺考小變數非常多,考得固之然係想讀,但實在有太多因素影響最後選擇,否則唔會有人報廿幾三十間

如果係靠龍一條,倒不如增值小朋友自己本身

咁當然亦睇家長對小朋友的信心同期望

其實龍都唔一定係間間必收,都係睇機率
利申,考左朋友之前講呢間龍,正取,已棄

yhchanchan 發表於 21-12-9 11:57
剛剛玩緊呢個遊戲,就發覺考小變數非常多,考得固之然係想讀,但實在有太多因素影響最後選擇,否則唔會有人 ...

其實讀龍幼都一樣可以增值自己小朋友, 一樣可以出去考其他小學的.

Darklady 發表於 21-12-7 09:35
我已經算係比較幸福的雙職家長,下午5點半準時收工,6點半前一定番到屋企,小朋友9點訓覺,真係3小時都無.. ...

幾好呀,我覺得學校幫到手係好事,會欣賞

利申:非kv家長

ok3 發表於 21-12-9 12:03
其實讀龍幼都一樣可以增值自己小朋友, 一樣可以出去考其他小學的.

係,EK網友都係讀龍再上CC神校,事實係靠龍,講緊因小學而揀幼稚園呢個情況,係多重保障,呢個保障係真保障,並唔係讀xx 、Yy 幼稚園學術有幾深,有幾多次默書,訓練得幾好既叩門能力呢啲虛擬講法。成日講,某某幼稚園叩門能力、考直私高,但有幾高?仍然識有人零offer,但龍幼升龍小就係保障,認同你所講「龍幼一樣可以增值自己」
*以上情況假設龍小收並只限於幼升小揀龍,小升中揀龍另一考慮因素。
無知一問,香港有龍幼必升龍小再升龍中咩?

其實我都有同樣的掙扎,除咗有升小保障,我見龍校提供到更全面的發展,對小朋友身心健康發展會好啲,不過我目標係叩一線津小,如果接受左龍校offer 就無得填甲一乙一,連叩的機會都無埋,好掙扎

PTL_L 發表於 21-12-7 13:07
其實唔係指某一間學校,但我小朋友既個性建立我唔會話因為只係…學校/幼稚園既功勞,因為放最多心機,時間 ...

同意你所講,父母永遠係最影響小朋友嘅

其實大部份幼稚園都會教自律呀,負責任呀等等,感覺學校有點被神化。

yhchanchan 發表於 21-12-9 10:53
其實都係睇你咩龍

但係kv 唔保你一定考得返入去wo

小學課程其實好簡單,絕大部分小朋友都可順利銜接。

其實每個小朋友能力唔同,而且幼稚園初小階段的發展速度亦唔同。龍幼龍小減輕初段壓力,俾小朋友多d空間,跟返自己速度成長,我覺得應該適合大部分小朋友。而部分小朋友可能比較早熟,早慧,幼稚園階段已經可以接受比較嚴謹的訓練,讀KV可能就比較適合。

例如前面網友提到寫字穿唔穿頭,是否幼稚園已經需要熟悉測考功課等等,呢d其實去到小學階段,小朋友心智成熟時,好快可以掌握。
讀KV讀的好好的同學,如果唔讀KV,去到小學再學,好大機會一樣屬於好快掌握到。

所以我覺得讀唔讀KV,或者其他比較注重學術的名幼,在幼小銜接方面,可能有部分幫助,不過其實長遠來講影響好有限。而最大的效果,可能在於考小一這一刻。

b3410 發表於 21-12-9 13:49

其實每個小朋友能力唔同,而且幼稚園初小階段的發展速 ...
如果想加強考小一嘅能力,目前似乎都應該揀LH

yhchanchan 發表於 21-12-9 14:00
如果想加強考小一嘅能力,目前似乎都應該揀LH

個人認為,呢間又係另一間被神化既學校,marking 做得好連鎖校店!

b3410 發表於 21-12-9 13:49

其實每個小朋友能力唔同,而且幼稚園初小階段的發展速 ...
好好的分析!

PTL_L 發表於 21-12-9 14:02
個人認為,呢間又係另一間被神化既學校,marking 做得好連鎖校店!

你身邊有冇讀緊幼稚園的家長朋友?聽身邊朋友分享,KV屬於比較傳統的學術性幼稚園

而LH 好似幼稚園加面試班,加強型

雖然的確有D神化,不過學校都幾目標為本嘅

b3410 發表於 21-12-9 17:20
你身邊有冇讀緊幼稚園的家長朋友?聽身邊朋友分享,KV屬於比較傳統的學術性幼稚園

而LH 好似幼稚 ...
就係聽到呢啲幼稚園既朋友講到識飛咁,其實好簡單既原理,cc成績保持住ib/dse之首,靚貨+靚軟件(直資收兩家茶禮)+家庭背景(家長緊張、願意付出$$、有要求取**為目標等),老師教成點?我深信一群咁靚既料情況下,學老人家話齋「手指尾抖一抖都識飛啦」!
引用落幼稚園,幾間私幼收學費約$5000-$8000(有錯請指正)我諗俾得起學費,家庭背景一定唔等呢幾千蚊開飯,及對學術有要求,咁又估下佢地外補既習慣又或小朋友時間表係點塞?(唔係凡指所有家庭情況)起咁配套下,小朋友能力有幾差呢?咁係唔係主因係幼稚園教育呢?
‹ 上一主題|下一主題