用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Kv 對銜接小學課程有幫助?
樓主: sugar1redbean
go

Kv 對銜接小學課程有幫助?   [複製鏈接]

csbaik 發表於 21-12-7 13:05
前两日,我一家食晚飯同埋細女,傾返佢讀kv 的趣事,佢笑到流眼水,話kv好開心,仲感激比佢入kv。真感恩!
...

其實唔係指某一間學校,但我小朋友既個性建立我唔會話因為只係…學校/幼稚園既功勞,因為放最多心機,時間一定係父母。

PTL_L 發表於 21-12-7 13:07
其實唔係指某一間學校,但我小朋友既個性建立我唔會話因為…學校/幼稚園既功勞,因為放最多心機,時間一定 ...

咁人地覺得學校都有功勞,有乜好拗

Darklady 發表於 21-12-7 09:35
我已經算係比較幸福的雙職家長,下午5點半準時收工,6點半前一定番到屋企,小朋友9點訓覺,真係3小時都無.. ...
如前所說,明白雙職家庭的困難(本人都是)當年本人仲要進修,一星期三/四日朝7晚10,所以明白的,只不過路是人行出嚟,大家行緊我亦行過,只想善意提大家「真是3小時都無」非本人所提,上到小學是需要嘗試調整,除非大家都唔著重成績,緊張學業(老實說,唔緊張就唔需要上嚟取經)如果再以返小朋友幼稚園既模式(睇嚟大家引以為傲)處理小朋友學業、社交、情緒等問題的話,到呈分/升中又或升高小時,大家擔心又係另一回事,希望以上說話能清楚表達我既意思,唔會再引申其他話題出嚟!

Jean1769 發表於 21-12-7 13:15
唔同既人睇到唔同既意思!

Jean1769 發表於 21-12-7 13:15

唔係拗唔拗,只不過吹下水姐。呀女話佢學的歌仔同動作好搞笑,仲問我的歌詞點解我會記得,仲可以一齊唱。我話我都都有做功課,去圖書管揾同一早背熟哂。小息好似會出花園玩。但

佢另一學捨細,冇乜活動空間,所以佢冇咁開心姐。
:-D :-?

csbaik 發表於 21-12-7 13:24
唔係拗唔拗,只不過吹下水姐。呀女話佢學的歌仔同動作好搞笑,仲問我的歌詞點解我會記得,仲可以一齊唱。 ...

我唔係話你每間學校都有佢的優點

家長有感恩之心係好事。
一個細路好不好(自己定義好/不好),學校或多或少都有影響,不會是零

PTL_L 發表於 21-12-7 13:19
如前所說,明白雙職家庭的困難(本人都是)當年本人仲要進修,一星期三/四日朝7晚10,所以明白的,只不過路 ...

一句講哂,小朋友要由細學習要自律,對日後好有幫助。我一樣全職返工,由幼稚園到小學,佢已經在我返工前做好功課同完成温習,我放工抽問小小已完成,可以zzz,不過我同常星期六,日會陪佢學野同覆温一星期的進度。對我黎講已經幾滿足。

csbaik 發表於 21-12-7 13:31
一句講哂,小朋友要由細學習要自律,對日後好有幫助。我一樣全職返工,由幼稚園到小學,佢已經在我返工前 ...
當然呀,由細習慣呢種態度,真是事半功倍!細路、大人都冇咁辛苦,又可以輕鬆啲過渡青春期,真是做父母多年,最最最難搞都係呢個青春期

PTL_L 發表於 21-12-7 13:38
當然呀,由細習慣呢種態度,真是事半功倍!細路、大人都冇咁辛苦,又可以輕鬆啲過渡青春期,真是做父母多年 ...

我大女係遲來的春天,所以我冇理佢,乜都尤佢决定,咁大家都好過的。細女宜家都ok 聽我up,所以我都幾舒服

csbaik 發表於 21-12-7 13:42
我大女係遲來的春天,所以我冇理佢,乜都尤佢决定,咁大家都好過的。細女宜家都ok 聽我up,所以我都幾舒服 ...
好鬼認同你講「由佢決定,咁大家都好過啲」我們學校校長講過,叫我們忍下,最難搞既兩三年好快過,我都快望見家鄉

yhchanchan 發表於 21-12-7 09:16
星期一至四每日都有功課,包括抄寫功課,K2大概中英數各一版,K3可能中英再多幾句句子(星期五中英數工作紙 ...
想請教 KV K2 每星期都要默書, 指 讀默 課文1-2 句大概1x字左右?定係要默好多野?

iba 發表於 21-12-7 10:42
由佢剛剛開始要寫字時,寫得唔靚要佢寫過, 佢一定又喊又扭計…

到現在做功課時覺得自己啲字寫得唔靚 (就 ...
想請教 KV 係 K1 開始 巳要佢寫得唔靚唔整齊 ( 或字寫冇穿頭, etc ) 係要一定重新再寫過?如佢唔肯改照交, 老師係咪一定要佢改番?

wccfgoldcard 發表於 21-12-7 16:14
想請教 KV K2 每星期都要默書, 指 讀默 課文1-2 句大概1x字左右?定係要默好多野? ...
K2好似只係讀默單字

wccfgoldcard 發表於 21-12-7 16:20
想請教 KV 係 K1 開始 巳要佢寫得唔靚唔整齊 ( 或字寫冇穿頭, etc ) 係要一定重新再寫過?如佢唔肯改照交,  ...
K1唔駛寫字。。。之後做功課打風咁都得,唔駛改正,但老師會圈
字醜樣老師應該係唔罰。。。會鼓勵你做好

如果默書錯得太離譜就要改。。。

PTL_L 發表於 21-12-7 13:20
唔同既人睇到唔同既意思!

我明吖。其實,小朋友靠家長嘅功勞大過學校好多。

我又識人KV畢業,但我又唔覺得小朋友係自動自覺。

piglover 發表於 21-12-7 19:55
我明吖。其實,小朋友靠家長嘅功勞大過學校好多。

我又識人KV畢業,但我又唔覺得小朋友係自動自覺。:noth ...

唉!呢個係KV場,明就ok喇

PTL_L 發表於 21-12-7 20:01
唉!呢個係KV場,唔好踩場喇,明就ok喇

其實,間間幼稚園都有train小朋友自動自覺做功課。不用特別強調某一間幼稚園。

至於默書,好多幼稚園都有做㗎啦。

至於默書,我又係識一個KV人,K2默到一大堆字,但小二完全默唔番出嚟。

早默又代表咩呢?學校默完,家長之後無跟,咩一樣係無用。

我不是踩某幼稚園埸,我係想話比其他家長知,靠學係係3成,7成都係要靠家長。

piglover 發表於 21-12-7 20:05
其實,間間幼稚園都有train小朋友自動自覺做功課。不用特別強調某一間幼稚園。

至於默 ...
認同的,只是而家太神化某啲學校喇,鬥fans多。
‹ 上一主題|下一主題