用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Kv 對銜接小學課程有幫助?
樓主: sugar1redbean
go

Kv 對銜接小學課程有幫助?   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 21-12-6 19:26
其實點解唔係父母教得好,而係要歸功於對左佢地只有3年或4年,上學日數只有270日,而每日最多只有3.5小時, ...
因為係事實囉
好多雙職家長返到屋企已經無力

發現小朋友已經好乖做好功課

世界幾咁美好

weekday放工對住小朋友真係可能少過老師

yhchanchan 發表於 21-12-6 19:51
因為係事實囉
好多雙職家長返到屋企已經無力
下,一日24小時,得3個小時返幼稚園,返得3年,可以同父母由出世時開始比較到?另外,而家應該唔少家庭係雙職,難道大家既時間真係每日連3小時都俾唔到小朋友,咁假手於人,自己唔擔心?除此,入得嚟都係問升小,咁可以好肯定講,小學、中學再一定唔會有學校幫手,如果再攞雙職無力呢個原因既話,我估到時會呻另一情況了。

回覆 PTL_L 的帖子

因為有時老師講一句, 有用過父母講十句

mrsmay 發表於 21-12-6 20:51
回覆 PTL_L 的帖子

因為有時老師講一句, 有用過父母講十句
呢樣一定,但自覺自律呢啲性格培育一定唔會好大關學校事,成日都聽人講「身教身教」,你估呢個「身教」係學校「新教」?呢個係「身教」係父母自己既身教呀

PTL_L 發表於 21-12-6 20:19
下,一日24小時,得3個小時返幼稚園,返得3年,可以同父母由出世時開始比較到?另外,而家應該唔少家庭係雙 ...
學校教得到,點解唔俾學校教?
咩叫做假手於人呢,家校永遠都係協作,我送得小朋友返學,就appreciate老師教識佢地既野

PTL_L 發表於 21-12-6 20:55
呢樣一定,但自覺自律呢啲性格培育一定唔會好大關學校事,成日都聽人講「身教身教」,你估呢個「身教」係學 ...
自覺,自律,唔係「性格」,而係「價值」同埋「習慣」,係學校可以幫手instill既野
同埋依家就係講緊有啲學校係做到。。。呢個係事實。。。

yhchanchan 發表於 21-12-7 00:21
咩叫做假手於人呢,家校永遠都係協作,我送得小朋友返學,就appreciate老師 ...
幼稚園階段,最常講既都係家校協作~學校係有責任,但大部分責任在家長,價值觀培育重點在家長,非一間每日只返3小時仲要教埋自理、社交、所謂學術既幼稚園身上,你唔見如果小朋友俾人讚,係讚「家教好,父母教得好」,有冇俾人讚「學校教好」呢個term?
不過慢慢你會明白,正如有前輩講過,會全部旨意學校?學術上靠學校30%、餘下家長自行處理。

yhchanchan 發表於 21-12-7 00:26
自覺,自律,唔係「性格」,而係「價值」同埋「習慣」,係學校可以幫手instill既野
同埋依家就係講緊有啲學 ...
自律、自覺亦係性格,到小朋友到中學時就會更加體會到呢種個性係幾咁重要,亦認同係學校幫手instill,但主要係父母身上。剛你提到weekdays 小朋友見老師既時間比父母多,一星期7日,5日weekdays,比例時數上,唔係假手於人多?

yhchanchan 發表於 21-12-7 00:21
咩叫做假手於人呢,家校永遠都係協作,我送得小朋友返學,就appreciate老師 ...

無意爭論,只係覺得,學校既影響一定不及父母多,作為父母不需要妄自菲薄,作為收費牟利幼稚園,確實這方面要做得好好才可以吸引家長們報讀,所以自覺是學校應份,亦非特別。

我明白kv 用家的意思,作為雙職家長如果小朋友會主動做功課同溫習的確係幫輕家長好多,應該唔係間間私幼可以教到小朋友甘樣。請問成日都聽講kv 谷,如果學術上唔係特別深,請問係咪指功課、測驗多所以好谷?

下,一日24小時,得3個小時返幼稚園,返得3年,可以同父母由出世時開始比較到?另外,而家應該唔少家庭係雙 ...

人人都可以準時收工咩?細路又特別早訓,好出奇?

準時收工6點,返到屋企7點,細路9點訓。

Jean1769 發表於 21-12-7 08:47
人人都可以準時收工咩?細路又特別早訓,好出奇?

準時收工6點,返到屋企7點,細路9點訓。

非常認同!

每日得兩三個鐘對住小朋友,用嚟做乜嘢分別可以好大!

如果佢自動波做曬功課,嗰兩三個鐘可以 做好多親子活動

如果相反,就要用每日僅有嘅兩三個鐘 做功課溫習

其實小朋友的自理,自律性亦受本身性格影響。同一個家庭可以教出一個品學兼優,一個百厭星。家教固然重要,但又唔好輕視學校的幫助。好多小朋友上幼稚園後確實比之前乖巧和自律。

sugar1redbean 發表於 21-12-7 08:33
我明白kv 用家的意思,作為雙職家長如果小朋友會主動做功課同溫習的確係幫輕家長好多,應該唔係間間私幼可 ...
星期一至四每日都有功課,包括抄寫功課,K2大概中英數各一版,K3可能中英再多幾句句子(星期五中英數工作紙,好快完成)

然後K2中間開始每星期有默書,唔太知邊日默,同埋個分好似唔計落成績表(但有獎狀)

其實老師平時都會幫佢地溫

以上應該已是谷的全部

有錯請指正,我係用家,但的確唔太需要理佢。。。

我已經算係比較幸福的雙職家長,下午5點半準時收工,6點半前一定番到屋企,小朋友9點訓覺,真係3小時都無...我諗做得全職雙職家長,
"難道大家既時間真係每日連3小時都俾唔到小朋友"真係比比皆是...
(唔計星期六日啦...)

小朋友自有功課開始,我未灌輸任何相關做功課態度前,0係學校鼓勵/出口術(反正唔知點樣)之下,
小朋友會自動波做功課,再大少少k3,會間中自己拎學校教材自己溫習,呢d的確係學校引導ge功勞,

但咁樣並唔代表家長將所有野拋晒俾學校假手於人,而係可以配合學校ge方向,
例如番黎會讚下佢功課做得好,review下佢今日教左咩睇下小朋友跟成點之類

回覆樓主:

由佢剛剛開始要寫字時,寫得唔靚要佢寫過, 佢一定又喊又扭計…

到現在做功課時覺得自己啲字寫得唔靚 (就算我哋話畀佢聽已經ok),佢都要自己擦咗佢寫返靚啲…

呢啲一定唔係我哋嘅功勞

iba 發表於 21-12-7 10:42
由佢剛剛開始要寫字時,寫得唔靚要佢寫過, 佢一定又喊又扭計…

到現在做功課時覺得自己啲字寫得唔靚 (就 ...
我仔心情好果日會鼓勵自己落筆準繩,唔駛擦
亦都唔會係我功勞。。。

總括黎講, 咁自律的小朋友天時地利人和(學校, 家長, 小朋友自身) 缺一不可

你話靠學校咩, 老師對位位學生都一樣, 咁一定有學生係聽唔到, 唔坐定定做功課
所以就引申到關小朋友本身性格事
而小朋友的性格, 又可能引申到父母從小到大的栽培

所以咁好彩自己小朋友咁乖, 要感恩啦~

KWLW 發表於 21-12-7 11:49
總括黎講, 咁自律的小朋友天時地利人和(學校, 家長, 小朋友自身) 缺一不可

你話靠學校咩, 老師對位 ...

認同,謝謝了解想表達的意思。

PTL_L 發表於 21-12-7 12:45
認同,謝謝了解想表達的意思。

前两日,我一家食晚飯同埋細女,傾返佢讀kv 的趣事,佢笑到流眼水,話kv好開心,仲感激比佢入kv。真感恩!

小女宜家讀高中,幼稚園k1讀左两間學校,所以佢比較到,話kv 同另一間,快樂指數係蚊比同牛比。
:-D :-?
‹ 上一主題|下一主題