用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真心請教:油尖旺区,男仔2A2B可以选啲咩學校? ...
樓主: juicelau
go

真心請教:油尖旺区,男仔2A2B可以选啲咩學校? [複製鏈接]

mcl203 發表於 21-12-7 10:38
又咁講,若果銘基都收到一半學生,你自己計吓如樓上網友嘅論點,230人減循道減銘基嘅B1生,可能得返150人 ...

唯一嘅可能,油尖旺水平係遠高於全港水平,咁要計吓區內強弱小比例,是否可以拉高全港B1率好多~~~

mcl203 發表於 21-12-7 09:32

你寫咗好幾段嘢,字數頗多,恕我無詳細睇:

晏D LUNCH再覆你上面果幾點,.
簡單一問:
那你認為20/21這屆, KLN 1那908個學額(或者19/20有928個學額)即留低抽獎的大概人數, Band 1/2/3會係點分佈呢? 估算本來總各Band人數大約650/650/650
小小資料: (括號係我當時的assumption)
1.  統計署資料2019/09時本區p5學生有~2500人 (我自己當到20/21年走了15%, 而本區無國際學校, 即約2125個P6)
2.  女拔150人唔呈分, 無banding (2125-150 = 1975人, 包括100個Mary姐)
3.  (1975人分3個band = band 1/2/3 各650)
4.  908個學額不包括Mary姐直升位, 只計街位
5.  我幾次對網友都係話預280個band 1留抽獎, 230人呢倨係我自己再搏D諗

傻太 發表於 21-12-7 10:42
晏D LUNCH再覆你上面果幾點,.
簡單一問:
那你認為20/21這屆, KLN 1那908個學額, 即留低抽獎的大概人數, B ...

假設最好做下simulation,去評估假設嘅合理性~~~

mcl203 發表於 21-12-7 10:45
假設最好做下simulation,去評估假設嘅合理性~~~

例如?
上面嘅假設只有預減少15%人,其他拎係實數

其實可以好簡單SIMULATE:
當抽獎人數如往年相約930, 不去預測那個BAND自行成功率高
所以剩下來930平均分三個BAND
BAND 1 人數= 310人

-    58 (QE)
-    87 (WYK)
-    74 (九真)
-    12 (Mary)
-    12 (LSC + 黃X2 + 銘+庇)
--------

這67個可以選剩下的
SFXC---69
循中----36
MKC---74

如果大家都選MKC, 理論上SFXC可以1粒B1都intake 不到 (這個是極端來說)如果大家都選SFXC, 理論上MKC可以1粒B1都intake 不到 (這個是極端來說)

422個B1位, 如果扣掉甲部10%, 有380位
而剛假設有310 BAND1生
所以有70個BAND1 位可以給到本區B2生有機會入到,  70/310 = 22.5% (其實都不少)
所以1C校好積極盡快給B1生填滿,而不太希望給B2填, 所以B1C/2A自行有機會進這些學校, 因為她不肯定統一是否最後接收B2C的學生.

傻太 發表於 21-12-7 10:46

例如?

你睇吓上面,一直講緊係要考慮人數200個B1,即係有200個B2,若佢哋平均分佈於各校,各校對收到85%全港頭40%嘅英中要求,係有風險,亦可能要落車~~~

Marco2010 發表於 21-12-7 11:09
當抽獎人數如往年相約930, 不去預測那個BAND自行成功率高
所以剩下來930平均分三 ...

所以,我估,若係B3生自行報B2尾/B3中學,自行係大機會成功,中學都要收生,保住人數唔會殺校。除非,呢啲學生放棄自行唔入表~~~

Marco2010 發表於 21-12-7 11:09
所以剩下來930平均分三 ...

過往和今年都有band 2中油真和SFX,呢區乙部intake純band 1 應該得QES/SMCC/WYK(識Band 2早兩三年第8志願碌咗入Mary姐)
SFX自行一定要band 1

mcl203 發表於 21-12-7 11:12
你睇吓上面,一直講緊係要考慮人數200個B1,即係有200個B2,若佢哋平均分佈於各校,各校對收到85%全港頭40 ...

呢點亦係我上年嘅疑問:點解SFX和銘基依然係英中,但原來2015年指育局有暫緩方案(和今年果個落實方案一致)

https://news.mingpao.com/pns/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20150704/s00002/1435945791210/%E8%AA%9E%E8%A8%80%E5%BE%AE%E8%AA%BF%E6%9A%AB%E7%B7%A96%E5%B9%B4-%E8%8B%B1%E4%B8%AD%E6%9C%89%E3%80%8C%E4%B8%8A%E8%BB%8A%E3%80%8D%E7%84%A1%E3%80%8C%E8%90%BD%E8%BB%8A%E3%80%8D

傻太 發表於 21-12-7 13:03
過往和今年都有band 2中油真和SFX,呢區乙部intake純band 1 應該得QES/SMCC/WYK(識Band 2早兩三年第8志願 ...
本來唔想直接駁你~~(言論自由及容納不同的意見,等用家自行判斷對錯)

講到油真"過往和今年都有band2中",真係嚇壞人~~

PS:坊間仲話KL1利男不利女尼.真係不知相信邊個講法好

medicine 發表於 21-12-7 13:09
本來唔想直接駁你~~(言論自由及容納不同的意見,等用家自行判斷對錯)

講到油真"過往和今年都有band2中",真 ...

係,好多只會講大路野,阿媽係女人嘅人,真係好難相信一d嚇壞人嘅案例
個個陳媽係女人都叫Band 2唔好填油真/SFX第一,咁就永遠無band 2中油真/SFX但係有d學校橫死豎死,Band 2點都要搏呢兩間(或唐乃勤),的確有中有唔中

mcl203 發表於 21-12-7 11:25
所以,我估,若係B3生自行報B2尾/B3中學,自行係大機會成功,中學都要收生,保住人數唔會殺校。除非,呢啲 ...
睇到引用首三志願率去做判斷,已經可以下一個post啦.

PS:東區都有小學94%的首志願率,是否東區一樣的情況?

回覆 mcl203 的帖子

對於自信爆棚的人,理性的會員還是行埋一邊,睇下士多有沒花生賣吧~~

PS:"過往和今年都有band2生中油真和SFX"的話,銘和循(街位)還會有B1生超過30%嗎(唔敢講完全沒,始終有人想去男女校而QES及它區收唔噻就會落入,尼個係理論上係不能否認的).

PS:有B2,即B1乙部一必中啦.甘又奇怪啦,瑪利話有人乙8中(引用),即乙部1至7應該係(不分先後),油真,QES,銘基,循道,BPS,黃麗珊.黃笏南,銘賢(它區位,沒仔細查),其中7個不中~~即點,又話必中,又唔中~~

medicine 發表於 21-12-7 13:13

我講頭3志願代表咩咩咩?
我係講緊當大部分人見分別12個入WYK和SFX,就會唸入SFX係第二志願,但覺校Show中第二志願係6%,即係入SFX大部分係第一志願
循道果94%首志願,10WYK、8個QES、5個油真、48個循中(另有誇區、直資),應該不是band 1填band 3吧
我係推論係呢區中不到首志願大部分係Band2(亦可以睇埋循道21/22派位中首志願會下跌幾至十%)
阿媽係女人一請頭三志願就以為一定係講果d

medicine 發表於 21-12-7 13:28
回覆 mcl203 的帖子

對於自信爆棚的人,理性的會員還是行埋一邊,睇下士多有沒花生賣吧~~

Band 1乙一敢填先得㗎,呢d好多時係發生係直屬或借位
我當時一聽乙8入左Mary姐,第一反應就係話:咁個女仔一定唔係band 1,朋友亦唯唯諾諾

傻太 發表於 21-12-7 13:33
Band 1乙一敢填先得㗎,呢d好多時係發生係直屬或借位
我當時一聽乙8入左Mary姐,第一反應就係話:咁個女仔 ...
"Band 1乙一敢填先得㗎,呢d好多時係發生係直屬或借位
我當時一聽乙8入左Mary姐,第一反應就係話:咁個女仔一定唔係band 1,朋友亦唯唯諾諾"

引用先,免以後沒左~~~

講講下,即瑪利又係統一收到B2生~~

拿,唔係我講丫~~~

本人無意挑戰各位專家,本來只係想分享上年自己的觀察,因係切身關係所以又搵又唸。
但原來係度只可以大路野,SFX唔可以有band 2、級100唔可能係band 1,有呢類傳言就會被插,EK變了很多
大家繼續阿媽只可以係女人,就此別過

傻太 發表於 21-12-7 13:08

呢點亦係我上年嘅疑問:點解SFX和銘基依然係英中,但原來2015 ...

好簡單,唔使落車,都仲係咪可以交到業績,所以話要simulation,要倣proving 自己嘅假設是否偏離事實~~~

medicine 發表於 21-12-7 13:13

始終唔肯做proving,可以點?compare with the facts ?~~~

mcl203 發表於 21-12-7 13:42
好簡單,唔使落車,都仲係咪可以交到業績,所以話要simulation,要倣proving 自己嘅假設是否偏離事實~~ ...
理論上KL1任何B1中都有可能接B2學生, 數字上是可能

不過前列份子入BAND2貨的或然率較低, 如QE有B2的機會好小

所以我把另外三間放另一類, 先扣掉前列學校

不過最終是怎樣, 其實沒人可以PROVE到, 只有EDB及該B2學生知道!

從開班結構, 可以想像到CMK極可能接不少B2貨.

而SFXC今年成績都下滑了, 個人估計未來收B1生會面對更大阻力.

明年升中的, 都是看SUNK DATA, 六年後的成績都是一個未知之數.

所以看一下各學校長有沒有動力都係一個好INDICATOR, 因為未來六年怎繼續經營都曷靠她
‹ 上一主題|下一主題