用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真心請教:油尖旺区,男仔2A2B可以选啲咩學校? ...
樓主: juicelau
go

真心請教:油尖旺区,男仔2A2B可以选啲咩學校?

Poyau 發表於 21-12-3 14:04
見以下今年4月分享 #34
在SFXC講座校長話收大概10%B2生
即1X位B2生 自行(40)/統一(84)收?
In other word, B1生 就算乙三,乙四,乙五都有機會入SFXC?

Marco2010 發表於 21-12-3 15:02
In other word, B1生 就算乙三,乙四,乙五都有機會入SFXC?

SFXC 大抽獎參考以下分享

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3863250

juicelau 發表於 21-12-2 21:54
如題,應該就属於band2啦,好似無乜揀

如現時是6年級生;或試自行首選 銘基,直資 福建、聖道迦南 都可一試

gracelam 發表於 21-12-3 13:50
band 2 津校起碼開到1-2班英文班為之可取
我女兒同學兩年前B2A入左信義嘅精英班,係英文班嚟。銘基係全英。

mcl203 發表於 21-12-3 09:58
如果已經肯定自己係B2,我會乙1搏銘基,乙2打後放B2。B2生可做嘅唔多,若目標係英中,乙1求穩陣,亦配合/拉 ...
甲1最好都報埋銘基,因為外區好少報銘基嘅。

Marco2010 發表於 21-12-3 15:02

我上年琢磨左好耐,我真心相信係,band 1仔最差係去SFX/銘基
亦肯定有剩位俾Band 2,因老師有提band 2可搏SFX,過往成功例子,今年亦知有
之前有提過,到統一時KLN1只給920個學額, (前年928個、上年908個),合理推測Band 1等抽獎佔最少數,或和Band 2相若,band 3佔多數,估算band 1等抽約280人(我覺得少於230人,KLN 1 band 1A外闖能力好高)
Band 1男仔首選QES+WYK+LS=~約100個位(已預QES少d男仔),SFX有68個位,循道1C會揀返循中。所以KLN 1肯定Band 1嘅男和女都好安全。
除非今年SFX係全部band 1仔既首選,除非等抽獎的band 1八成係男仔。
今年循道脫龍亦有影響,如果上年脫,我會放循道先過SFX。

回覆 傻太 的帖子

謝謝!
其實我有嘗試過跟你一樣計算以上數字.

不過我有一樣不太明白, 希望高手指教一下

KL1 學生有2527人

不呈分145人

所以呈分人數只有2382人

而到大抽獎人數大約950人

2382-950=1432

其實這1432人去了那?  全部自行階段成功離場? 有那麼多自行或直資位嗎?  THx,

Marco2010 發表於 21-12-6 10:46
回覆 傻太 的帖子

謝謝!

你這個疑問也是我上年最大的疑問,《4月中前KLN 1可以離場人數超過一半》,當時也請教過呢度嘅papa,不過咁多年都無事(eg 派去不在列表上的學校),應該係堅。
不過年年有變,統一時你再數一次全部學額的數目
呢區有d特點提高提早離場的人數
一。強區,在全港次第,會比本區強,本區Band 1A亦可能係全港Band 1AA
二。 KLN 1的Band 2學校大部分係中中,抽銘基要同男女鬥抽,本區Band 2A/B唔想搏就可能外套闖外區band 1C/2A英中或直資
三。唔單係呢區,1C的會怕呈三跌落band 2而希望盡早離場
所以,當人數由2200去到得返9xx,你傾向Band 1走到70%還是band 3走到50%?

Marco2010 發表於 21-12-6 10:46
回覆 傻太 的帖子

謝謝!

同埋你可以睇下呢區小學的派位,我睇埋今年,情況和上年差不多
舊油:12個WYK & 12個SFX,好多人一見到咁就會以為抽WYK得50%中,但學校個pie chart係得6%人中第二志願
循道(有直屬band 1C中學):中93.3%第一志願,第二和第三志願各1.6%,再看看派往的本區學校:8個QES、10個YWK、5個油真,應該不全是自行入吧?難道循道有祖先庇佑,連續兩年個個中第一志願?(再前一年我無睇),還是本區最難搞的band 2有循中庇佑?
我的推論係,係呢區中唔到第一志願的,band 1生佔少數
問得咁仔細的通常想乙一搏LSC,預祝你成功

傻太 發表於 21-12-6 13:15

你這個疑問也是我上年最大的疑問,《4月中前KLN 1可以離場人數 ...
其實真係不是太明白.自行用盡30%位, 全部包哂都係30%離場
但離場超個60%, 那多出來的30多半是怎來?
難道是一大部份的B1/B2生都去其他區自行確保了B2/B3位先?
真的不太明白.

另外, 你說強區是指油尖旺是強區? 本區B1B, 有可能是住港B1A?
是這個意思嗎?  或是相反?  Thx.

Marco2010 發表於 21-12-6 14:51
其實真係不是太明白.自行用盡30%位, 全部包哂都係30%離場
但離場超個60%, 那多出來的30多半是怎來?
難道是 ...

自行無一定要本區喎,仲有直資呢
本區B1B, 有可能是住港B1A? <—大約是咁解,或次第會前d(我哋小學會俾本區和全港估算Banding,say級90仍會係全港band 1,但本區band 2,不過都係大約,實際係。。。大人細路都嚇親)
我都覺得KLN 1咁多人可以提早離場係一個不可思議的現象,但加埋我觀察同區小學的派位,又覺得應該堅
又之不過,原來夠膽搏3個LSC位的人比我想像多(我不是其中)

傻太 發表於 21-12-4 11:49
我上年琢磨左好耐,我真心相信係,band 1仔最差係去SFX/銘基
亦肯定有剩位俾Band 2,因老師有提band 2可搏 ...

油尖旺點同呀,瑪利今天仍然係拉埋閘唔出街,守仁又外向,剩返部份顧家唔行出本區,循道直至上年又鎖住部份1仔,本區又唔係大,剩返嘅強校唔多吧~~~

油尖旺都唔少弱小,亦唔少弱中,多2/3仔係自行離咗場,絶非奇事。學生怕搵唔到學校,中學怕收唔夠生,可能一夾即合~~~

mcl203 發表於 21-12-6 16:59
油尖旺點同呀,瑪利今天仍然係拉埋閘唔出街,守仁又外向,剩返部份顧家唔行出本區,循道直至上年又鎖住部 ...

你想乜嘢唔同和我推論留下等抽獎的band 1唔多有衝突?

傻太 發表於 21-12-7 08:19
你想乜嘢唔同和我推論留下等抽獎的band 1唔多有衝突?

你寫咗好幾段嘢,字數頗多,恕我無詳細睇:
1. 如#33所言,你估計去到統一,以B1生為主,B3生係自行離到場不多,係未必準確

2.用首3志願去評估,亦可能不太準確,首3只係話俾你知,佢係邊個位獲派位,B1生放B3中學近乎肯定乙1離到場

3.我粗略望望已經係本區強勢小學,新油,佢哋嘅派位亦都係以本區為主,最能證明外闖力係睇誇區

4.本區中學自行收本區B1生,係加1減1嘅原理,自行收咗1個,統一就少咗一個,咁如你所指,統一等抽嘅B1生係少於200個

5.本區統一有~400個B1位,係會包括直屬小學,所以如你所講,得230 B1生係統一,係需要計埋

6.最終嘅重要一點,本區係統一乙部有~400個位,未計統一甲部。若果如你所說,自行只得230人,甚或更少。會出現乜情況?係大量B2生移上英中位。大量又代表乜情況?就係B2生係英中位大混戰,假設仲有400人係統一,去爭英中位,係會大量出現,例如,級100入SFX,級60去B2,甚或級40都係去B2,而級50去B1

7.若6.係成立,呢個現象係非常普遍出現。又假設全區頭230人全部選WYK,QES,油真,已經夠位食晒你所講嘅人數。循道,SFX,銘基,英中資格已經要落車,若呢幾間都收到一半B1生,可能連油真都要落車,事實,佢哋仲係英中

~~~

mcl203 發表於 21-12-7 09:32
1. 如#33所言,你估計去到統一,以B1生為主,B3生係自行離到場 ...

以上又係全部斷估,有錯煩請指正~~~

真係好求祈,亦無好睇清楚網友嘅論點,只係大約似乎有疑問,我就亂講一堆無參考性嘅睇法~~~

mcl203 發表於 21-12-7 09:32
1. 如#33所言,你估計去到統一,以B1生為主,B3生係自行離到場 ...
謝謝!
有點明, 有點不明, 學習中.

不過其實是否都沒有英中或中中之分?

例如 CCCMKC,  中一是3 X 22 EMI + 2 X33 CMI, 其實已經不知是中中或英中

不知循中 class structure 是怎樣.

求教

Marco2010 發表於 21-12-7 10:10
謝謝!
有點明, 有點不明, 學習中.

抱歉,我只係用數字估估下,油尖旺中學唔熟,CCCMKC係咪銘基?若果係,咁我唔知佢有中文班,英中唔應該有中文班的~~~

留待其他高手嘅解釋,我只係吹水友一名~~~

mcl203 發表於 21-12-7 10:15
抱歉,我只係用數字估估下,油尖旺中學唔熟,CCCMKC係咪銘基?若果係,咁我唔知佢有中文班,英中唔應該有 ...
對, 銘基!   

所以估計CMK應該都收大約一半是B2生

PS: 全港學校都可以開英文班, 只要每班有超過85% 全港top 40% (B1-B2)學生

Marco2010 發表於 21-12-7 10:22
對, 銘基!   

所以估計CMK應該都收大約一半是B2生

又咁講,若果銘基都收到一半學生,你自己計吓如樓上網友嘅論點,230人減循道減銘基嘅B1生,可能得返150人,QES/WYK嘅街位已經食得起,油真都要落車~~~