用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真心請教:油尖旺区,男仔2A2B可以选啲咩學校? ...
go

真心請教:油尖旺区,男仔2A2B可以选啲咩學校?

如題,應該就属於band2啦,好似無乜揀

回覆 juicelau 的帖子

可博聖芳濟首選...大抽獎時.

聖芳濟難D嘞,可考慮信義。

Vitsoi00 發表於 21-12-2 23:03

如果系band2B,尤其因為因為英文弱拉低到band2的,有運仔入到聖芳濟都追得辛苦

Vitsoi00 發表於 21-12-2 23:03

其實我初初都心儀聖芳濟,但咁既成績都唔敢諗

LeeCC 發表於 21-12-3 07:15
如果系band2B,尤其因為因為英文弱拉低到band2的,有運仔入到聖芳濟都追得辛苦

英文倒係A,係中數唔掂,尤其中文

juicelau 發表於 21-12-2 21:54
如題,應該就属於band2啦,好似無乜揀

聖芳濟一定有位俾band 2,仲要今年循道脫龍,應該更大機會

juicelau 發表於 21-12-3 07:48
英文倒係A,係中數唔掂,尤其中文

如果英+數強,入到應該比較容易跟到

LeeCC 發表於 21-12-3 08:05
如果英+數強,入到應該比較容易跟到

多謝你的建議,仲有呈三仲有希望

傻太 發表於 21-12-3 07:59
聖芳濟一定有位俾band 2,仲要今年循道脫龍,應該更大機會

大家都想趁個勢博下

聖芳濟沒位俾到B2.(當然希望樓主有運入到,亦歡迎入到后報喜以証視聽,但,被學校界定為邊緣人的不在此列,包括講係本區B2全港B1而又建議報一間B1校果一類,因有小學出於不同目的,B1條綫係畫得比實際模糊).

女拔非呈分,及SMCC改龍,改變了過去B1位大量富餘的情況.近年銘基有少少進步,接近B1C-2A而非純B2A.個人認爲係部分B1生流入所致(即女拔非呈分,擴大公海B1人數,SMCC改龍,減少公海B1位兩方面的作用).

medicine 發表於 21-12-3 09:31

聖芳濟沒位俾到B2.(當然希望樓主有運入到,亦歡迎入到后報喜以証視聽,但,被學校界定 ...

個人認為B2生執雞入聖芳濟, 今年係博得過!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

如果已經肯定自己係B2,我會乙1搏銘基,乙2打後放B2。B2生可做嘅唔多,若目標係英中,乙1求穩陣,亦配合/拉近自己水平~~~

gracelam 發表於 21-12-3 09:53
KL1學生人數沒顯著減少.及KL1B1中學有唔錯吸引力,未至於讓B1生大量轉投它區.

之前話KL1B1 位充足,係指包括銘基在内.而聖芳濟和銘基兩校俾B1男生家長選,相信大部分係傾向前者.即係講,如果有B1位剩,應該係銘基機會大啲.

medicine 發表於 21-12-3 10:09
KL1學生人數沒顯著減少.及KL1B1中學有唔錯吸引力,未至於讓B1生大量轉投它區.

我意思今年可以再博盡啲!

有機會可以執到雞!

執唔到去叩Band 2 直資應該唔難!

medicine    發表於 21-12-3 10:43

回覆 gracelam 的帖子

請問有邊D係band 2直資學校?

SoyChan 發表於 21-12-3 13:26
回覆 gracelam 的帖子

請問有邊D係band 2直資學校?

基崇, 培基, 王錦輝, 李兆基

還有李國寶, 聖瑪加利b1c一b2a

邊啲band 2津校較為可取?

tkinwong 發表於 21-12-3 13:40
邊啲band 2津校較為可取?

band 2 津校起碼開到1-2班英文班為之可取

gracelam 發表於 21-12-3 09:53

見以下今年4月分享 #34
在SFXC講座校長話收大概10%B2生
即1X位B2生 自行(40)/統一(84)收?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3854009&pid=48925487