用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 double degree 疑問
go

double degree 疑問 [複製鏈接]

想請教大家一吓,Double degree 要用多一年時間,似乎個combination 都係一科實用加一科唔係好實用,出嚟做嘢都靠科實用嘅,咁其實點解要花多一年時間?
   3    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

興趣,人生唔係只有專業

但其實,實唔實用係家長諗法,大把人讀個degree 都唔實用,但最後都搵到食架
恐龍家

calendula 發表於 21-12-2 14:25
想請教大家一吓,Double degree 要用多一年時間,似乎個combination 都係一科實用加一科唔係好實用,出嚟做 ...

點會唔實用。問題係你想唔想用,會唔會用,要用一定有佢一定嘅用途,今年唔用將來都有機會用~~~

calendula 發表於 21-12-2 14:25
想請教大家一吓,Double degree 要用多一年時間,似乎個combination 都係一科實用加一科唔係好實用,出嚟做 ...

有時讀完個degree未必"實用”, 或大氣候變成唔實用, 甚或唔夠分被分派唔實用嘅科!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-12-2 16:21
有時讀完個degree未必"實用”, 或大氣候變成唔實用, 甚或唔夠分被分派唔實用嘅科!
...

認同。亦有D去到Y3/4才發現自己原來最喜歡嘅係第樣嘢,畢咗業咪一樣走咗去追"夢",行番條正確路,响"碩士"階梯樹實現夢想。

gracelam 發表於 21-12-2 16:21
...

Double Degree,唔會低分吧,應該可以有唔少其他科嘅選擇~~~

mcl203 發表於 21-12-2 17:10
Double Degree,唔會低分吧,應該可以有唔少其他科嘅選擇~~~

Double degree要求分數係高啲嘅! 讀完都幾年後嘅事, 世界不停變, 讀完先算!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-12-2 17:18
Double degree要求分數係高啲嘅! 讀完都幾年後嘅事, 世界不停變, 讀完先算!
...

樓主係関心第二個degree嘅實用性,並非擔心第一個選錯科。所以,Double Degree夠分,係好多科夠資格揀~~~

醒目開學勳章 王國長老

早兩日至同朋友講起呢個問題,如果要讀5年,要留意第五年學費

如果覺得唔值嘅,就更加要諗清諗楚。第五年果舊錢是否更值得投資讀master

https://www.wfsfaa.gov.hk/sfo/pdf/common/faspcs/CE-HKU.pdf

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 21-12-2 20:40

如果覺得唔值嘅,就更加要諗清諗楚。第五年 ...
依個第 5 年要比 $8xxxx,之後如果要讀 PCLL 又要再俾 $18xxxx
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 21-12-2 21:43
依個第 5 年要比 $8xxxx,之後如果要讀 PCLL 又要再俾 $18xxxx

PCLL係可以有政府資助,係咪全部有就唔知了~~~

Full-time (government-funded): HK$42,100* (‘local’  students);  HK$171,000* (‘non-local’ students)
(For Government funding purposes, a ‘non-local’ student is a person entering Hong Kong for the purpose of education with a student visa/entry permit issued by the Director of Immigration.)

Full-time (self-funded): HK$184,500*
(Successful applicants may, subject to means tests, apply for bursaries).

https://www.ple.hku.hk/

謝謝大家意見。

mcl203 發表於 21-12-2 22:29
PCLL係可以有政府資助,係咪全部有就唔知了~~~

Full-time (government-funded): HK$42,100* (‘local ...

網頁這樣寫,即大多數要自費。有政府資助係考得好勁,可能是本科法學士上才有(我聽人講咋,未FC)

nicolemummy 發表於 21-12-3 18:48
網頁這樣寫,即大多數要自費。有政府資助係考得好勁,可能是本科法學士上才有(我聽人講咋,未FC)
...

我都唔係好知~~~

不過,Double Degree,本科唔係LLB,唔會吧~~~

Double Degree我知嘅係BBA和Law都係本科,收生要求亦比較高~~~

mcl203 發表於 21-12-3 18:53

我都唔係好知~~~

因為本科用四年讀法律, double degree正式而言content少左D。 PCLL一直以來係LLB上既.... 但事先聲明,我甚麼都不知道(普通話)

nicolemummy 發表於 21-12-3 18:57
因為本科用四年讀法律, double degree正式而言content少左D。 PCLL一直以來係LLB上既.... 但事先聲明,我 ...

似乎Major要求係一樣,LLB要求係修156 credits,點會讀少咗呢?勿忘,學科係還要修其他必須科目,並非 4 Vs 5/2 咁直接理解~~~

Charlotte_mom 發表於 21-12-2 20:40

如果覺得唔值嘅,就更加要諗清諗楚。第五年 ...

好貴呀!個價錢係咪未叩減"津貼"㗎?!好驚呀!!

我覺得比如law ,早一年出嚟累積經驗會唔會有用過讀多一年,我見double degree 個selling point 係兩科互惠互利,好似science and law 6858。

YmOra    發表於 21-12-3 21:35

calendula 發表於 21-12-3 20:44
我覺得比如law ,早一年出嚟累積經驗會唔會有用過讀多一年,我見double degree 個selling point 係兩科互惠 ...

我粗淺嘅理解,就算你目標係從事法律,你係工作上仍然可能會面對一啲関於Science嘅事宜,有相關嘅智識對工作上係可能有幫助。咁,當然,你亦可以見到有須要先去嘗試認識嘅。又況且,你亦可能未必一定係做執業律師,可能係Science公司做法律支援呢~~~

一個例子,現在嘅律政司司長咪係工程師底囉,咁佢以前咪做仲裁,接唔少工程爭拗嘅事宜,無工程底未必知拗啲乜,如何仲裁。律師唔係乜都識~~~

又不過,我係斷估嘅~~~

calendula 發表於 21-12-3 20:44
我覺得比如law ,早一年出嚟累積經驗會唔會有用過讀多一年,我見double degree 個selling point 係兩科互惠 ...

我都覺係,早做一年嘢閱歷又多一年嘛!如果唔係咁貴,都無所謂嘅!

‹ 上一主題|下一主題