用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 double degree 疑問
樓主: calendula
go

double degree 疑問

YmOra 發表於 21-12-3 19:59
好貴呀!個價錢係咪未叩減"津貼"㗎?!好驚呀!!

政府只係資助第一個 degree, second degree 係冇津貼嘅。

Rattie 發表於 21-12-3 22:11
政府只係資助第一個 degree, second degree 係冇津貼嘅。

明白。照你咁講,我又想問多少少,"教育學士"讀五年,咁第5年的學費又有無津貼呀?thx.thx

YmOra 發表於 21-12-3 22:15
明白。照你咁講,我又想問多少少,"教育學士"讀五年,咁第5年的學費又有無津貼呀?thx.thx
...

朋友女係BBA LLB, 佢話第五年嘅學費只係貴咗少少(好似五萬幾?)
我冇問清楚,可能係成績好有 ship?

eee 你咁問我又諗起另一個朋友女係教育學士,我又問過佢話第五年學費都係如常42100

YmOra    發表於 21-12-3 22:25

double degree 如BBA LLB 係 Business School. 如果讀讀吓對 BBA 冇興趣想 drop 係唔得嘅,所有 law related double degree 只可以 drop LLB, 所以諗清楚唔好因為夠分而去揀
朋友女讀完五年覺得律師好悶所以冇讀PCLL 寧願早一年出嚟做嘢

醒目開學勳章

Rattie 發表於 21-12-3 22:34
double degree 如BBA LLB 係 Business School. 如果讀讀吓對 BBA 冇興趣想 drop 係唔得嘅,所有 law relate ...
聽講 BLaw 都多國內生讀,佢哋仲要係好勁。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

YmOra 發表於 21-12-3 22:15
...

教育學士第5年依然係42100
西醫、中醫、獸醫讀6年,5-6年依然係42100
護理士讀5年,第5年依然係42100

回覆樓主:

其實,我想知理大寶物之一---視光學,今年是讀5年,我想知以往是不是讀5年的?

nicolemummy 發表於 21-12-4 07:29
其實,我想知理大寶物之一---視光學,今年是讀5年,我想知以往是不是讀5年的?
...

OPT以往也是5年的,因為也需要Clinical Practice。

似乎,資助只會通用於第一個學位,double / dual degree都係有2個,整個學位42K 一年,係並不適用~~~

LingChiBaBa 發表於 21-12-4 09:40
OPT以往也是5年的,因為也需要Clinical Practice。

謝謝

Rattie 發表於 21-12-3 22:34
double degree 如BBA LLB 係 Business School. 如果讀讀吓對 BBA 冇興趣想 drop 係唔得嘅,所有 law relate ...
噤真係要諗清諗楚先好揀,但係話說回來,如果一開始齋揀LLB咪仲大鑊,因為揀double degree,佢放棄law,仲有返個BBA degree。同埋佢可以第四年讀完只攞BBA law degree而唔讀埋第五年,攞LLB.

esmehouse 發表於 21-12-4 01:07

近年唔知,我女年代佢就話唔太覺得BLaw多國內生嘅

小豬脾 發表於 21-12-4 11:34
噤真係要諗清諗楚先好揀,但係話說回來,如果一開始齋揀LLB咪仲大鑊,因為揀double degree,佢放棄law,仲有 ...

errrr… 揀得BLaw嘅都係高分一族,drop law 追得切係可以4年完成 BBA degree. 有興趣讀 business 咁嘅分大把有得揀啦唔使去讀 HKU BBA

醒目開學勳章

Rattie 發表於 21-12-4 21:31
近年唔知,我女年代佢就話唔太覺得BLaw多國內生嘅
多唔多人完成五年課程再加 PCLL?就算 LLB 都有 4 成係入唔到 PCLL。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 21-12-4 01:07

BLaw JUPAS大約有70個位,係BLaw主要嘅生源,少部份係Non-J,不可能多國內生吧~~~

又係講座聽返嚟,80% HKU學生去咗PCLL, 90%學生PCLL合格~~~

esmehouse 發表於 21-12-4 22:07
多唔多人完成五年課程再加 PCLL?就算 LLB 都有 4 成係入唔到 PCLL。

我女 LLB, 佢話佢嗰屆其實得好少人入唔到 PCLL 的,唔知4成傳聞係點嚟(但係之前我哋都係聽到啲類似嘅數據)
入 PCLL 只係計 law gpa, 女話 LLB 係比 double degree 有少少著數
double degree 同學要讀多一年變咗同我女唔同期入PCLL 所以唔知道了

睇返大家嘅Syllabus: Common+Lang=36 credits一定要讀
BLaw 5 years, Total 300 credits, Law 156 credits, Electives 78 credits, Free Electives 30 credits
LLB 4 years, Total 240 credits, Law 156 credits, Electives 48 credits

BLaw LQ, 約收6科33/34分
LLB LQ, 約收6科31分

係收生資格近乎相同,Law修科要求都係156 credits,大家都係一齊上堂。咁,LLB可以有少少PCLL著數,分別係在邊度呢?~~~

同埋讀完LLB 唔想做律師,想從事business 亦冇問題,唔需要BBA。

醒目開學勳章

calendula 發表於 21-12-6 09:19
同埋讀完LLB 唔想做律師,想從事business 亦冇問題,唔需要BBA。
其實讀 double 有好有唔好啦,好嘅係有 d 大 Firm 鍾意請有 Business Sense,但就要俾其他遲一年畢業,所以真係好睇個人選擇,亦有好多勁人只會讀 LLB,因可以快一年搵錢,有時請人都好睇 PQE。

esmehouse 發表於 21-12-6 09:52
其實讀 double 有好有唔好啦,好嘅係有 d 大 Firm 鍾意請有 Business Sense,但就要俾其他遲一年畢業,所以 ...

請法律顧問,主要能認識法律,當然有D business sense 就最好。

但係請managementtrainee,就調返轉啦。LLC嘅,經過三年純法律訓練,這人是否太循規蹈矩,這變成我必須要考慮的因素。