用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Brighton,Harrow,Tonbridge
go

[英國] Brighton,Harrow,Tonbridge [複製鏈接]

男孩子,請問這三間大家會選擇那一間?怎樣分析?
   6    0    0    0

回覆 siao_li 的帖子

家長自己有咩篩選要求?寄宿體驗?課外活動?名氣?小朋友性格如何?無資料好難俾有用嘅意見。

性格文靜,比較喜歡音樂
讀理科
想體驗寄宿
名氣都有啲緊要
最緊要讀得開心
將來入到好的大學

我即管講下我意見。

Harrow School係英國傳統九大公學之一,歷史/名氣都係三間之最。佢係現存五間全男全寄宿學校之一(另外四間為Eton, Winchester, Radley同Sherborne Boys,雖然Wincoll明年開始都收女生),可以俾到最正宗最傳統嘅英式寄宿體驗。Harrow都着重全人發展所以課外活動同樣重要,音樂一定唔係問題。不過Harrow同時非常着重運動,所以喜唔喜歡都要頗積極參與,如果小朋友討厭運動都要啲時間(同埋調整心態)去適應。

Tonbridge亦係非常出名嘅傳統英式全男寄宿學校,整體我認為同Harrow差不多,亦係非常着重運動嘅學校。Local reputation都高(或許差Harrow啲啲咁多啦,始終唔係Clarendon 9)。Tonbridge嘅問題係寄宿比例(~800人,~460人係boarding不過包weekly/flexi boarding)所以寄宿體驗我認為爭咗少少。

我個人就唔會將BC放喺Harrow或者Tonbridge同一個Level去比較。BC比起另外兩間係個BB, 毫無歷史可言。係男女校,寄宿比例唔算高(~1230人,~440人boarding包weekly/flexi)。學校亦多東方人,完全唔係傳統英式寄宿體驗。

我覺得學校成績排行榜係無意思嘅嘢(詳情可以refer to我嘅日誌),我認為讀得嘅小朋友去三間任何一間都讀得。有能力入好大學嘅小朋友去三間任何一間都入到好大學。我唔buy入咗任何一間學校,一個無能力嘅小朋友會忽然變成可以入牛劍嘅人(唔應該神化任何一間學校)。

當然全部係我個人意見,歡迎PM我討論。

whoo99    發表於 21-12-2 17:49

非常感謝你的分析。

唔使客氣

siao_li 發表於 21-12-2 14:14
性格文靜,比較喜歡音樂
讀理科
想體驗寄宿
我個仔唔算文靜,鍾意音樂,佢係Tonbridge 讀得好開心。而且學校對學生嘅關顧非常好,係疫情之下更加體會到。就講放假回港,你只要email 佢機票及酒店資料,好快有專人安排檢測,印齊所有上機文件,安排車去機場,直到所有仔都順利上機職員先離開。前幾日BA突然停飛,學校職員即刻幫啲仔買另一航空公司機票,遲幾個鐘飛。

Brianmommy 發表於 21-12-2 18:32
我個仔唔算文靜,鍾意音樂,佢係Tonbridge 讀得好開心。而且學校對學生嘅關顧非常好,係疫情之下更加體會到 ...

疫情下,這一點的關顧又真係加分 , 不是很多學校做得到 !

我個仔唔算文靜,鍾意音樂,佢係Tonbridge 讀得好開心。而且學校對學生嘅關顧非常好,係疫情之下更加體會到 ...

謝謝

唔使諗,一定係Harrow School

Brighton 出名係A 工廠。

幾年前有家長個仔讀Tonbridge,都係話學校好好。如果我有仔都揀佢。

醒目開學勳章

etoile 發表於 21-12-3 10:51
幾年前有家長個仔讀Tonbridge,都係話學校好好。如果我有仔都揀佢。
識得我耐的家長應該知道我會投Tonbridge一票

3b 發表於 21-12-3 11:18
識得我耐的家長應該知道我會投Tonbridge一票

Tonbridge 喺EK算唔算有讚冇彈呢?

真心好贊

醒目開學勳章

etoile 發表於 21-12-3 13:40
Tonbridge 喺EK算唔算有讚冇彈呢?

一定係, 我去過學校兩次, 每次都感覺良好

1)Tonbridge 2) Harrow

請問選擇Tonbridge 的家長,為什麼覺得好過Harrow?

醒目開學勳章

siao_li 發表於 21-12-3 22:18
請問選擇Tonbridge 的家長,為什麼覺得好過Harrow?

選擇T校只因對其較為熟悉, 朋友的兒子入讀後讚口不絕, 之後在EK爬文有另一資深家長亦不時分享學校的教學安排, 行政等都很讚, 我自己幾年間親身去過學校兩次, 每次都是自己聯絡他們, 他們回覆很快, 安排亦很好, 在學校參觀期間遇上香港的師兄, 評價亦同朋友及EK家長的分享一樣。

你的兒子已經收到以上3間學校的offer?

3b 發表於 21-12-4 09:54

選擇T校只因對其較為熟悉, 朋友的兒子入讀後讚口不絕, 之後在E ...

謝謝。是的
‹ 上一主題|下一主題