用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三操卷班有無用?
go

中三操卷班有無用?

阿仔成績中遊,零補習,今年揀科比較緊張, 恆常成效太慢, 係咪應該報操卷班, 但係一般操完有冇人教返佢識呢, 如果冇操嚟有咩用? 有冇經驗jm指點。

回覆樓主:

中三好少聽操卷,中英數 主科 拔尖補底都有人補,選修科都唔使咁快補,除非去到唔合格影響選科,就搵人上門補底實際D。

YmOra    發表於 21-12-3 07:21

tutik 發表於 21-12-2 09:59
阿仔成績中遊,零補習,今年揀科比較緊張, 恆常成效太慢, 係咪應該報操卷班, 但係一般操完有冇人教返佢 ...

中三係中學生涯裏最多"量"的一年,實在好多科目要讀,仲要釋出時間進補,小心"弄巧成拙",好多jm就算補都係中.or.英.or.數主科而矣!選修科屬自己的強項不用補盡攞分就可以,而選修科弱科會採取"盡量失少D分"就是了。最後,只要留意自己心儀的選修科的高中開班條件如何,盡量响中三"達到"那方面的要求就可以呢!

阿仔成績中遊,零補習,今年揀科比較緊張, 恆常成效太慢, 係咪應該報操卷班, 但係一般操完有冇人教返佢 ...

初中唔同小學,唔應該係操卷考次試就算,而係要打穩底子上高中,如果想成績更進步,專科補習好過啦!

ouiwa    發表於 21-12-8 13:22

個人體會,係先要熟習佐內容,再去「操題」,但初中冇咩必要去出面什麽「操卷班」,不如自己去出面書局,揾返適合自己程度練習補充,去揀題來做,好些連MC 都有解釋。出面補習社又不是左抄右揾,每星期一堂吾見得有咩幫助,反而浪費佐時間去熟練自已書本同休息。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

中三冇乜操卷班, 邊科較弱可針對性補習, 還有一般中學中英數及phy chem bio比重較大, 測考分數會乘大1.5-3不等(留意貴校情況), 著手將平均分提升!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

不如,操卷精力留番响中六先用。

zitaeric 發表於 21-12-3 09:37
個人體會,係先要熟習佐內容,再去「操題」,但初中冇咩必要去出面什麽「操卷班」,不如自己去出面書局, ...

讀通内容真係好重要,唔係一味靠背,理解每科内容,要明白其實教科書想學生擁有什麼知識,如果可以打通幾科書內容,甚或貫穿其他科更好。 然後再做練習,審查自己是否讀熟,理解,答題技巧及運用該科嘅專有詞彙都好重要。

回覆樓主:

謝各位,會先睇睇坊間練習。

...

其實好睇選科目標,如想修M1或M2就要放多些時間落數學科。

學校邊科比重大,影響選科的話,易放多些時間提升。

有興趣選修的科目,除咗課堂,亦可睇video,買下參考書,做下練習

樓主,你的意思是否說兒子有讀書,沒有補習,如何努力溫習都係在校內試成績都係中游?

你指的操卷班是個別幾間神救而設的那種?我有沒有估錯?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我覺得理科操卷,對於提高考試分數,有用。不過,前提是基礎okay,concept清楚,操題提高做題速度和熟悉題型,特別是如果有專補貴校的補習社,針對性操題,可能效果更好。

也贊成網友所講,中三科目多,時間精力有限,如何合理分配也要考慮。如果時間有限,可以考慮睇video上堂,拎題目返屋企自己操。

中三已經好忙,又限制選科,想全部科都讀冇可能,呢個階段對小朋友好緊要,唔好比咁大壓力小朋友仲好.

ANChan59 發表於 21-12-7 17:06
樓主,你的意思是否說兒子有讀書,沒有補習,如何努力溫習都係在校內試成績都係中游?

你指的操卷班是個別 ...

本身呀仔有讀書,但唔係勤力果種,成續中游,叫做跟到,中一、二我都覺得順其自然,不過中三怕佢㨂唔到想讀既科,額外操練只考慮中英數,應該都係買練習先。

b3410 發表於 21-12-9 11:32
我覺得理科操卷,對於提高考試分數,有用。不過,前提是基礎okay,concept清楚,操題提高做題速度和熟悉題 ...

有無介紹?video 堂

tutik 發表於 21-12-10 08:51
本身呀仔有讀書,但唔係勤力果種,成續中游,叫做跟到,中一、二我都覺得順其自然,不過中三怕佢㨂唔到想 ...

我大約估到你兒子讀什麼類型學校。
他們的題型較千奇百怪,出面的補充可能幫助不大,短時間操卷班係可以提高考試分數,特別主科x2,級名次影響選科組合次序,值得考慮!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

tutik 發表於 21-12-10 08:53
有無介紹?video 堂
我以為大部分補習社都可以揀親身上堂,或者zoom 或者睇video?  價錢一樣。睇video最節省時間,因為可以2倍速度,又唔使搭車

S-Kwok 發表於 21-12-4 15:22
讀通内容真係好重要,唔係一味靠背,理解每科内容,要明白其實教科書想學生擁有什麼知識,如果可以打通幾 ...

其實phy, chem係咪唔駛背?我女學校老師話phy 明白咗就唔駛點背,但我女有d唔信