用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 調查揭上學年每間中學平均32人退學 教師移民數字急升7 ...
樓主: elbar
go

調查揭上學年每間中學平均32人退學 教師移民數字急升7倍   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 23-4-15 11:42
唔洗神算都知啦。

我諗住香港最強工會會頂到2047,估唔到在國家眷顧之下,欣然配合,係大灣區社會之福。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

眷唔眷顧就未知,香港人稱之為“ 識時務者為俊傑”、“ 看風駛舵”.....之類?

ANChan59 發表於 23-4-16 08:59
我諗住香港最強工會會頂到2047,估唔到在國家眷顧之下,欣然配合,係大灣區社會之福。
...
可能頂得最耐既行業, 係傳統工程師
不過情況都開始變緊, 香港越嚟越多中資建築/工程公司, 佢地已經開始指定個別地盤最高級個批, 必定要係"國內指派"既人仕出任

變化既快慢, 視乎該行業日後有幾多比例既"中資機構"

律師"必需要"返國內實習同學國安法和國家法律, 相信係不久將來會出現

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-4-17 09:56
可能頂得最耐既行業, 係傳統工程師
不過情況都開始變緊, 香港越嚟越多中資建築/工程公司, 佢地已經開始指定 ...

我都好了解。

連專業後生仔都睇到,再升職上去,很快被逼签名係個專業上唔過關嘅報告,最後釘牌,邊度都唔駛去!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-4-17 10:40
我都好了解。

連專業後生仔都睇到,再升職上去,很快被逼签名係個專業上唔過關嘅報告,最後釘牌,邊度都 ...
釘咗香港既牌, 咪返大灣區囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-4-17 11:06

如果國際認可嘅牌,點企呢?!

ANChan59 發表於 23-4-17 14:49
如果國際認可嘅牌,點企呢?!
國際認可=/=中國認可中國認可=/=國際認可

睇吓想係邊度生活/過世

hkpapa852 發表於 23-4-17 16:08
國際認可=/=中國認可中國認可=/=國際認可

睇吓想係邊度生活/過世

我只睇国际认可就可以,所以冇申请国内认可,如果我申请国内教授级工程师,每年都有钱收。

我的一把年纪,边道都冇乜所谓,妥善处理资产就可以。

hkpapa852 發表於 23-4-17 11:06
唔衹睇個人,Macro啲睇,香港無哂制度同專業,對世界黎講已再無價值,上唔上大灣,分別不大吧。

Yanamami 發表於 23-4-17 18:30
唔衹睇個人,Macro啲睇,香港無哂制度同專業,對世界黎講已再無價值,上唔上大灣,分別不大吧。 ...

以前香港的價值在制度及專業,是窗口的特色,縮去大灣區,係加大窗口?抑或縮細窗口?

鄭國漢談大學「換人」應對移民潮 倘留港不開心應該移民

https://topick.hket.com/article/ ... 2%E7%A7%BB%E6%B0%91

如果唔開心, 走可能更好! 起碼可以吸自由的空氣!

ANChan59 發表於 23-4-17 16:15
我只睇国际认可就可以,所以冇申请国内认可,如果我申请国内教授级工程师,每年都有钱收。

我的一把年纪 ...
欣賞陳蛇,唔會長帶灰鏡看世界。
我今次去英國,接觸到嘅後生都過得唔錯,頗感恩。

積極嘅人都係食四方飯嘅。

ABC-DAD 發表於 23-7-19 19:04
欣賞陳蛇,唔會長帶灰鏡看世界。
我今次去英國,接觸到嘅後生都過得唔錯,頗感恩。

開心唔開心都要過日子。

生於斯長於斯,見到香港的好牌俾班廢材玩榭咗,點到我唔灰呀!

我見到大部分後生都過得唔錯,特別係專業那一批。年紀大那一批真係帶錢過去退休,歎他們的世界。也有少部分都好困難,各有各的問題及弱點。希望好嘅,差嘅都可以慢慢適應下來。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊