用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 調查揭上學年每間中學平均32人退學 教師移民數字急升7 ...
樓主: elbar
go

調查揭上學年每間中學平均32人退學 教師移民數字急升7倍   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 22-10-19 13:39
可以考慮
公子應該好在行,你太謙。

ABC-DAD 發表於 22-10-19 17:34
公子應該好在行,你太謙。

He is not around. Only leave the account for us to watch.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-10-19 17:09
我忽然想起Teddy Robin 一首歌 - 點指兵兵

一個走 一個追
兩個政權有偈傾,傳說始於暴動前後,加埋啲國際大家族,香港就成為國際大都會(文學作品材料?)。
重點係換左打莊嘅老板,個場要大執都要時間。

莫言…我唔大有興趣睇,連Churchill 點解攞文學獎都莫明奇妙,但佢真係有大時代人嘅領袖智慧。

ANChan59 發表於 22-10-19 17:44
He is not around. Only leave the account for us to watch.

我地都係仔攪左個familiy plan,各自有得用。我強調後生嘅比父母有能力,係因為佢地面對環境變化嘅學習能力、適應力同態度,都遠超上一代。
前提係父母(有)無強加自己經驗去制肘下一代,樹立左過時嘅榜樣,亦過度壓縮佢地發展空間。

新屋嘅設計,女兒嘅意見同參與係主軸,的原意係畀機會佢地學習,最後係兩個老野自己接收到好多新觀念。

話時話,題中寫道教師移民急增7培,咁佢地啲仔女都走埋啦。

雞先定蛋先,問嚟都白問。

香港嘅環境,對肯捱肯拼嘅專才,不知幾咁有吸引力。

ABC-DAD 發表於 22-10-19 17:47
兩個政權有偈傾,傳說始於暴動前後,加埋啲國際大家族,香港就成為國際大都會(文學作品材料?)。
重點係 ...

個場換咗老板最初只係想換個招脾及logo,就繼續營業。點知個懵嘅搞僭建,外行領導內行,路難行。換個熟手技工,點知唔識分庄閒,以為幕后老闆真係俾佢揸fit,冇大冇細冇運行。然後嚟過油水分離器,點知出埋煙涙催化劑,最後順利升上神台。以為搵個聽話嘅熟手技工,點知高分低能,大小姐脾氣,冇事搞事,小事化大,於是老闆出倚天劍,寶號真係多得佢唔少,將老平給蛋撻彭的名號轉送咗俾佢⋯⋯⋯

如有類同實屬不幸!

2jkidsfather    發表於 22-11-16 20:20
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-10-19 18:44
個場換咗老板最初只係想換個招脾及logo,就繼續營業。點知個懵嘅搞僭建,外行領導內行,路難行。換個熟手 ...
傳神,EK文學獎我提名你。

ABC-DAD 發表於 22-10-19 18:18
我地都係仔攪左個familiy plan,各自有得用。我強調後生嘅比父母有能力,係因為佢地面對環境變化嘅學習能 ...

這方面我哋兩仔爺係有商有量嘅,我吸收他的新觀念,佢聽下我果d exciting old news。他對我的口頭禪:Dad,old news is so exciting!我知道係時候收聲。

分享經驗及壓缩空間可以係分開嘅,因為怕壓抑而唔講係錯嘅,俾佢自由度去take or not take,就可以。

阿仔講過幾次,有時冇招嘅時候,這些舊招靈活改下都係可以止咳。

ABC-DAD 發表於 22-10-19 18:46
傳神,EK文學獎我提名你。

今日我受之无愧!

ABC-DAD    發表於 22-10-19 20:31

hkpapa852 發表於 22-10-19 16:55
我無乜文學修養, 所以文學作品我多數無睇, 我只係諗到兩句說話:

文雅D:
世間一切既存在係要取得陰陽平衡。

ANChan59 發表於 22-10-19 18:44
個場換咗老板最初只係想換個招脾及logo,就繼續營業。點知個懵嘅搞僭建,外行領導內行,路難行。換個熟手 ...
呢度只提及提及小鎮風光都未講到幕後話事人既更替變化同策略既變化
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-10-19 19:16
呢度只提及提及小鎮風光都未講到幕後話事人既更替變化同策略既變化

我蠢啫,唔係儍㗎!

ANChan59 發表於 22-10-19 19:19
我蠢啫,唔係儍㗎!
行山先講啦

睇施政報告,只諗起珊珊話:「香港運動員唔係垃圾」

投資本地人材,回報絕對舉世震驚。

遠嘅唔使講,近嘅有單車牛下女,劍神,空手度女,跳花式繩嘅一羣,桌球男女子。

香港職業足球靠外援嘅年代,係咩光景?打入世界杯決賽週嘅係本地球員為主呀,運動值唔值得投資,辦大形國際戶外運動event嘅投資,加之旅遊價值,長遠效果比攪亜運全運豪不遜色。

諗諗佢啦!

綱上體育運動直播,有心人好出錢出力去攪,唔該啲馬會基金睇下幫唔幫到手,呀G Leung先生除左音樂發展,都幫下香港運動界,特別戶外運動,馬會係西貢個島咪只係打高爾夫啦,一係攞埋橋咀島發展水上一/底活動基地,香港個海好得天獨厚,大學又有海洋發展專家,做下野啦。

ANChan59 發表於 22-10-19 18:56
這方面我哋兩仔爺係有商有量嘅,我吸收他的新觀念,佢聽下我果d exciting old news。他對我的口頭禪:Dad ...
我就行默契嘅,心照不宣嗰隻。
向來玩低調。

ABC-DAD 發表於 22-10-16 19:56
我見到卓慧思就笑到面都硬左,幾任牛津出身嘅首相,都攪唔好個經濟,阿邊個整個脫鈎剪羊毛攻略,波波神又抽 ...
咁又過完左首相癮。

hkpapa852 發表於 22-10-19 14:19
下一批再QE: 醫護
之後既QE: 教師

剛剛睇返,你好犀飛利!

ANChan59 發表於 23-4-15 00:19
剛剛睇返,你好犀飛利!
唔洗神算都知啦。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊