用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 調查揭上學年每間中學平均32人退學 教師移民數字急升7 ...
樓主: elbar
go

調查揭上學年每間中學平均32人退學 教師移民數字急升7倍   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 22-10-12 17:27
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/香港移民潮

84 年 到89年初 每年2萬,合共8萬人。
有一個明顯分別.
當然89年, 我同學哥哥是政府高級顧問醫生,太太是護士長.
也只能移民往新西蘭.

今次,英國收幾多人.

89年和今年的英國,也不能比較了!

匯豐大班蒲偉仕時代.跟今天$38.5的匯豐?
一個是天堂,一個是戰場.

stillgood20 發表於 22-10-12 18:38
有一個明顯分別.
當然89年, 我同學哥哥是政府高級顧問醫生,太太是護士長.
也只能移民往新西蘭.

我只係對數字不同年代比較,你的立場路人皆知,請便!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆樓主:

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/香港移民潮

我諗你要計埋分母 (當時香港人口), 咁計埋移民既佔比先會好比較D

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-10-14 12:29
我諗你要計埋分母 (當時香港人口), 咁計埋移民既佔比先會好比較D

你對,當時我哋講數字,我冇再細心分析,不過,之前兩次係計大約4-5年總和,這一波只是兩年,肯定會再升高。對不對?

另一點的觀察係今次多咗較年輕的專業人士,不全是買咗層樓過去early retiremen的早期移民人士。他們的機會跟以前移民不同,香港損失嘅係可以未來几十年可以為香港貢獻的精英及人才,化成$都好可觀,他們回來的機會低好多。

之前兩次係較多食老本,回流可以減少burn rate,有較好的發展機會就會返轉頭。這是香港人的轉數快及靈活度!我覺得係優點,不過,有時作決定不能全用世界仔角度睇,個人價值觀都好重要!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我地當年都係89年走。

ANChan59 發表於 22-10-14 13:24
你對,當時我哋講數字,我冇再細心分析,不過,之前兩次係計大約4-5年總和,這一波只是兩年,肯定會再升高 ...

兩次移民潮, 我覺得最大既分別係心態
97年前個次, 係因為擔心
19年後呢次, 係因為死心

97年前香港多個行業仲算係百家爭鳴, 但近20年既香港, 嚟嚟去去只係著重某幾個行業, 依家又放風話研究放寬海外買樓既人要俾既印花稅, 更加印証政府只要財政收益同支持個別行業而無所不用其極

不少年輕一輩唔係傻既, 明知留係度無運行 (政府真係會幫到你? 可能等多50年啦!), 有機會何不換個地點重新出發?

Yanamami    發表於 22-10-14 13:35
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Yanamami 發表於 22-10-14 13:28
我地當年都係89年走。

我反而因为89 回来香港,回来係有higher callings。

我MBA毕业理性的揾工,如果我boss认为我应该回来,让他替我关掉所有门,申请29份工,他真的令我一个面试都冇,回到香港星期五,星期六SCMP re advertise 份筍工给我,因而识到CEO。

Yanamami    發表於 22-10-14 13:40

ANChan59 發表於 22-10-14 13:39
我反而因为89 回来香港,回来係有higher callings。

我MBA毕业理性的揾工,如果我boss认为我应该回来,让 ...
因緣際會。

大細Y則感恩當年公公搞移民。

回歸番個主題, 我相信如果真係再有調查, 截至9月開學前, 流失學生人數會大幅攀升一倍以上, 教師離開既數字亦係多咗

hkpapa852 發表於 22-10-14 17:35
回歸番個主題, 我相信如果真係再有調查, 截至9月開學前, 流失學生人數會大幅攀升一倍以上, 教師離開既數字 ...

香港就係這樣一個地方,去留任人,想返嚟讀書就業的,去了又回的,呢度始終都係有你嘅身份及位置,這不是很好嗎?

我都有年輕的親戚朋友去左遠方,口口聲聲話香港無前途,我支持佢起隨心去看世界,攞啲原地踏步無嘅體驗同機會,最近問下,最多的回應是遇到沉默,似乎香港無嘅唔見得遠方就垂手可得,畀啲時去耕耘下就對得住初心。

(今時今日)我心裹面不時都問,人地政府都一鑊粥,為咩要幫你地外來嘅新移民?

香港曾幾何時點對啲新移民?倚賴制度去幫但又唔去建設維護自己嘅制度,幾似老人家講嘅蛀米大蟲,大製跳左電又唔去睇,垃圾桶又唔幫手倒,叫買餸煮飯又情願自己叫外賣,好食嘅食先,煑嗰個出嚟重畀人話煮咁少。

哈哈,香港嘅外傭文化,其實害慘左香港家庭二三十年啦。

無能力夾硬嚟,無咩好果子吃啦。

話分兩頭,有獨立能力嘅人,幾時都係自己老板。

西方社會好現實嘅,畀唔到家用,個雪櫃會加把密碼鎖,你就食自己

Deaths of Despair and the future of Capitalism ,寫出幾值得參考同具指向性嘅觀點,我都唔夠食,隔離屋嚟敲門借蠔油,你估下發生咩情節?

香港,有機會倒少少畀佢,遠方呢,輕就打911,手握棒球棍,嚴厲啲就handgun 在手。

換下思維,外闖天下都要務實少少。

凡事留一線,日後好相見。

近年去郊野公園玩,感覺本地人質素真係幾參差,包裝專業嘅玩家好多,但自私行為都好顯眼。

近兩日睇政府牙科,醫生話嚟緊千祈唔好輕易改期,牙科走咗三成醫護,嚴重缺人,改期嘅話,有機會係遙遙無期。

ABC-DAD 發表於 22-10-16 08:21
我心裹面不時都問,人地政府都一鑊粥,為咩要幫你地外來嘅新移民?

香港曾幾何時點對啲新移民?倚賴制度去 ...

你的分享很有意思,我又加把口講下。

我心裹面不時都問,人地政府都一鑊粥,為咩要幫你地外來嘅新移民?
「正路係唔會,除非你入咗籍,交過稅,政府福利才會展現出來。」

香港曾幾何時點對啲新移民?倚賴制度去幫但又唔去建設維護自己嘅制度,幾似老人家講嘅蛀米大蟲,大製跳左電又唔去睇,垃圾桶又唔幫手倒,叫買餸煮飯又情願自己叫外賣,好食嘅食先,煑嗰個出嚟重畀人話煮咁少。
「香港對國內新移民冇乜選擇權,好嘅壞嘅,都要照單全收,吞咗佢。全世界都幾獨一無二!會唔會係政府嘅無聲抗議?」

哈哈,香港嘅外傭文化,其實害慘左香港家庭二三十年啦。
「我同意一部份,但我們自己家中討論嘅結果係冇咗外傭,香港過往40年的GDP就唔會咁風光,外傭釋放咗多少婦女的智慧及勞動力。
每次阿出去遊學,海外暑期班,海外實習之前,在家務,煮食,日常生活小節都會向外傭及我學習。」

無能力夾硬嚟,無咩好果子吃啦。
「阿仔忠告香港同學、同事及朋友,很多人冇仔細研究海外工作及移民的各種問題及影響,理解,計算,舖排,金錢及心理的準備,缺一不可。」

話分兩頭,有獨立能力嘅人,幾時都係自己老闆。
「你我侵害梁家傑的版權。」

西方社會好現實嘅,畀唔到家用,個雪櫃會加把密碼鎖,你就食自己。
「如果俾到家用就大魚大肉?」

Deaths of Despair and the future of Capitalism ,寫出幾值得參考同具指向性嘅觀點,我都唔夠食,隔離屋嚟敲門借蠔油,你估下發生咩情節?
「富則兼善天下,窮則獨善其身!」

香港,有機會倒少少畀佢,遠方呢,輕就打911,手握棒球棍,嚴厲啲就handgun 在手。
「所以唔好揀美國?」

換下思維,外闖天下都要務實少少。
「係呀,唔好咁浪漫化,不然的話,移完美英加澳,然後又北京上海大灣區!」

凡事留一線,日後好相見。
「Always true」

近年去郊野公園玩,感覺本地人質素真係幾參差,包裝專業嘅玩家好多,但自私行為都好顯眼。
「一直都係咁,只係近年多咗五顏綠色嘅口罩!」

「我同意一部份,但我們自己家中討論嘅結果係冇咗外傭,香港過往40年的GDP就唔會咁風光,外傭釋放咗多少婦女的智慧及勞動力。
每次阿出去遊學,海外暑期班,海外實習之前,在家務,煮食,日常生活小節都會向外傭及我學習。」

哈哈,呢部份我覺得唔太全面亦唔太會得到婦女畀全面認同。

ANChan59 發表於 22-10-16 09:46
你的分享很有意思,我又加把口講下。

你都好選擇性去睇事物,霸氣,我鐘意。

ABC-DAD 發表於 22-10-16 14:15
「我同意一部份,但我們自己家中討論嘅結果係冇咗外傭,香港過往40年的GDP就唔會咁風光,外傭釋放咗多少婦 ...

我講咗係家庭討論出來的結果,其他人認同唔認同都有自由!是不是?

「香港對國內新移民冇乜選擇權,好嘅壞嘅,都要照單全收,吞咗佢。全世界都幾獨一無二!會唔會係政府嘅無聲抗議?」

香港嘅新移民又豈只來自國內?

ANChan59 發表於 22-10-16 14:37
我講咗係家庭討論出來的結果,其他人認同唔認同都有自由!是不是?
咁大反應?仍然係大哥風範,唔錯,貫徹。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊