用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救恩 vs 九真
go

救恩 vs 九真 [複製鏈接]

本身都諗住疊埋心水讀九真, 点知咁好彩被救恩call waiting, 好難選擇,一間天堂一間地獄(emoji)我一心想個女留係我身邊, 唔想佢出國讀書

想問下大家意見應該點揀好(emoji)
   1    0    0    0

Natalie1812_hk 發表於 21-12-1 14:39
本身都諗住疊埋心水讀九真, 点知咁好彩被救恩call waiting, 好難選擇,一間天堂一間地獄(emoji)我一心想 ...

如果你都知有一間係地獄,咁你應該已知點選擇。地獄真係辛苦自己同小朋友

但我擔心救恩學術唔夠, 驚自己唔識操
我都好想個女有個快樂童年

九真註冊未?

其實字裏行間已透露咗你嘅選擇

相信自己、相信小朋友

參考吓救恩升中表現係咪你杯茶先

C娜子 發表於 21-12-1 16:17
九真註冊未?

九真註冊截止日期為18/11
見以下分享 #5

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3863658&pid=49042024&fromuid=2734087

回覆 Poyau 的帖子

唔一早去破地獄,咁6年後可能就要入地獄

水果媽媽    發表於 22-11-11 23:46
gabejang    發表於 21-12-6 11:55
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

救恩小學聯繫小學是匯基書院(東九龍)?
那間是天堂,那間是地獄?
請問樓主最後決定是那間?

Natalie1812_hk 發表於 21-12-1 14:53
但我擔心救恩學術唔夠, 驚自己唔識操
我都好想個女有個快樂童年

我都會有尼份擔心 ... ... 但又覺得學術好,只係想令小朋友可以有選擇權,去選擇打份咩工作/職業。
小朋友天資一早定左,如果有份心儀工作/職業,咁應該考小朋友努力去爭取。我覺得價值觀比學術重要。
只係係香港尼個社會,習慣量化事情,大家都在跑學術 ... ...
我又跟住跑 ... ... 好矛盾

樓主,最後係咪去左救恩?

入到九真,辛辛苦苦迫6年,係咪真係有你想要的嘢?
九真中又係咪你杯茶?唔係的話九真小升中的成績同救思小的成績比,你又覺得差幾遠?

調返轉,救恩個套學習方式,會唔會更有利小朋友面對以後的挑戰。

要谷,自己都可以谷,至少唔使因為跟唔到學校成績而煩先。
如果你自己谷成績升唔到,其實學校谷你都一樣唔會成績好。
‹ 上一主題|下一主題