用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 報咗SPCC OS嘅家長,請問收到email通知未? ...
樓主: 334455
go

報咗SPCC OS嘅家長,請問收到email通知未?  

回覆 Dylanli2017 的帖子

我個女3題科學, 有2題我都要上網check

唔知幾時有結果?跟住我想請問OS同埋YT有咩唔同?OS係級一,甘YT係.......?

FlyingMM 發表於 21-12-12 18:31
唔知幾時有結果?跟住我想請問OS同埋YT有咩唔同?OS係級一,甘YT係.......?

天才學生,音樂體育美術優秀之人。

fatman69 發表於 21-12-12 20:14
天才學生,音樂體育美術優秀之人。
天才學生😅😅😅😅黎part唔埋已經分左去OS,邊度又來天才學生🤔🤔

FlyingMM 發表於 21-12-12 20:23
天才學生😅😅😅😅黎part唔埋已經分左去OS,邊度又來天才學生🤔&#12930 ...

OS就指定級一,YT就才藝!完全兩回事!

fatman69 發表於 21-12-12 21:34
OS就指定級一,YT就才藝!完全兩回事!
甘係咪話YT生會差少少?不過奇怪窩,我家姐女女係級一申請,跟住收到interview通知係YT,咩原因?

回覆 FlyingMM 的帖子

咁應該係佢本身有好叻既才能, 例如音樂...運動等等

FlyingMM 發表於 21-12-12 21:45
甘係咪話YT生會差少少?不過奇怪窩,我家姐女女係級一申請,跟住收到interview通知係YT,咩原因? ...

可能小學吾肯寫信,所以冇得報OS,,但又有些才藝獎項,又想首輪見,咪報YT!
但報左未必比首輪見,可能撥落GA,甚至最後冇得見。

可能才藝比成績更加出眾,已經級一又可YT, 好厲害

little4kids 發表於 21-12-12 22:14
可能才藝比成績更加出眾,已經級一又可YT, 好厲害

有得揀,就梗係排OS條隊,YT係要求好高,並非幾個豬肉獎就過到關。

fatman69 發表於 21-12-12 22:23
有得揀,就梗係排OS條隊,YT係要求好高,並非幾個豬肉獎就過到關。

同意!今年F.1 入來所收的 YT,應該只有3個

我覺得OS都好難呀!就算唔係全港所有級一都見,都有唔少,大家差唔多類型要突圍都唔易所以我哋都係平常心去見識。但YT如果有得見, 係咪已經好大機會跑出?

little4kids 發表於 21-12-12 23:08
我覺得OS都好難呀!就算唔係全港所有級一都見,都有唔少,大家差唔多類型要突圍都唔易所以我哋都係 ...
今晚家姐屋企食飯,傾左黎單野都係唔明,校長有幫手佢女女寫學校級一提名信,跟住交學生資料果陣,亦有交女女琵琶演奏級證書!甘係咪spcc覺得女女YT勁過OS,so揀佢去YT條隊??

又未必,當年有同學經YT入咗,但佢只係級約30內,他的"talent"係學界羽毛球稍有名次,但並非全港名次,只係區名次,所以家長們熱議後認為co-ed極缺運動人。

伂儈啲去諗,單人賽事的(如乒乓、羽毛球、甚至網球劍擊),就可以幫學校贏取榮譽,反而大球類的(如足籃排)就未必係co-ed追求去收人喇。

但學術的要求總是要過到關才會考慮收,而YT途徑亦方便派船,當年那位同學有船,但offer letter亦要求他代表學校參加學界比賽。

cornelius 發表於 21-12-12 23:25
又未必,當年有同學經YT入咗,但佢只係級約30內,他的"talent"係學界羽毛球稍有名次,但並非全港名次,只 ...
我地個屆報 YT 的同學全部冇收,學器演奏级。

FlyingMM 發表於 21-12-12 23:24
今晚家姐屋企食飯,傾左黎單野都係唔明,校長有幫手佢女女寫學校級一提名信,跟住交學生資料果陣,亦有交女 ...

呢D真係吾知啦!
只知運動類較易突圍,音樂類就要求好高,之前好多樂器有演奏級都吾收!
我相信你姨甥應大機會收,只係有冇scholarship的問題,若有即係中YT,若冇就即係當GA收。

fatman69 發表於 21-12-12 23:36
呢D真係吾知啦!
只知運動類較易突圍,音樂類就要求好高,之前好多樂器有演奏級都吾收!
我相信你姨甥應大 ...
可能admin出錯信,spcc冇中樂團,琵琶幾叻都冇用辣!奧數,畫畫都係D豬肉獎,真係唔明點會去到YT

咁睇黎佢YT入選機會好大 學校又方便出船接佢

其實想問下YT考既野同OS有冇唔同?洗唔洗返學做music audition?係咪都要考中英數科普?

QueenieQuin 發表於 21-12-12 23:52

咁睇黎佢YT入選機會好大 學校又方便出船接佢
希望係甘囖,亞女兩年後呈分試,如果表姐今年入左,都可以卑佢的光芒照耀一下,哈哈哈哈