用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 報咗SPCC OS嘅家長,請問收到email通知未? ...
樓主: 334455
go

報咗SPCC OS嘅家長,請問收到email通知未?  

回覆 fatman69 的帖子

應該係前年, 上年GA係zoom in

回覆 little4kids 的帖子

一日之計在於晨,特別係叻人安排係上午groud1是潛意識的習性。道理有點像游泳·短跑成績最佳的選手被安排在中間的線道。下午老師臨收工前面試嗰組別可能就差少少。

回覆 334455 的帖子

明顯,你個仔其實就係group 1啦. 好似你個仔係仁立讀?如果是仁立級一就一定入硬啦,仁立每年固定2個入spcc.

勁學校多出勁人,除了睇校內成績。課外獎項有時更有說服力。特別係公開賽,舉例奧數都攞曬好幾個公認性高嘅狀元,冠軍 ,亞軍,數學方面實力不容置疑。中,英文,才藝公開賽如是。面試有時只係走流程,兩千個報名最終錄取一百出頭,比五百個位面試意思下,情理上講得過去。

回覆 Dylanli2017 的帖子

我唔係上午groud1,都唔係你估嘅。只係自己分析姐。

上午幾點開始面試,下午又到幾點呢?

你哋幾時考呈二?

回覆 334455 的帖子

唔是英華就是仁立。除非你果d比賽獎項同你所答既獎項等級有出入。如果是呢2間就入硬spcc。

回覆 QueenieQuin 的帖子

對,前年當年都多學校取消面試,有啲就有zoom

早in 嘅機會大啲, 是完全沒有根據。 有人以為某啲獎項 (如 校際音樂節、朗誦節、奧數比賽之類冠軍) 會有幫助,其實SPCC 只看重一些有代表性如代表香港或國際性之類的比賽獎項。

參考以往你自己的小學有多少個入 SPCC 的数據,同入左嘅師兄師姐响 SPCC 嘅成績(即係往绩),來估計自己(级一)入的機會率仲實際。

回覆 Sheep06 的帖子

謝謝,認同

回覆 Sheep06 的帖子

十分同意。如自己小學通常級一二入spcc, 如自己級4,大多數無機。相反如自己是級一,自己好大機會被錄取。
同in 先 in 後機大是否大;成績叻是否 in 先機會大,完全無根據。
申報:阿女不是級一,所以今輪無份in.
大家加油

回覆 ethanDad 的帖子

我地3點IN, 估計4點完, 可能我個女係尾水個批

我哋時間好早,到時問吓小朋友啲人勁唔勁先

如果勁嘅就喺上午in, 應該3私1直、2呂小、Peter仔、李兆強等等都喺上午?
如果英華、DBSPD、喇沙、MCS之類的級一想經OS入SPCC, 佢哋嘅校長會唔會肯幫手填份form?

喇叭茶 發表於 21-12-8 11:30
如果勁嘅就喺上午in, 應該3私1直、2呂小、Peter仔、李兆強等等都喺上午?
如果英華、DBSPD、喇沙、MCS之類 ...
首先,要夠膽交張 FORM 俾校長,但應該無乜人敢交....
再者,你所說的幾間級一,幾個月後經 GA 其實都十拿九穩,又何須急於一時面懵懵去搵校長?

喇叭茶 發表於 21-12-8 11:30
如果英華、DBSPD、喇沙、MCS之類 ...

原來有咁樣分,咁睇嚟我哋都係去見識吓

今日如何?難度高嗎?

回覆 日本妹妹 的帖子

感覺同EK之前討論差不多中英數科普
我女話中文算比較難 , 四字詞, 修詞...等
英文唔算難, 要fill in the blank
數學唔洗計數, 問題都算簡單
科學就係真係難, 我女唔識, 但有盡力吹水