用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 delete
樓主: 妞妞寶媽
go

delete   [複製鏈接]

香港, 真係唔適宜人住.........................

妞妞寶媽 發表於 21-12-1 09:34
小女K2,上午谭欧扬,下午劍鳴。但是最近女喊累,打算退一間。谭欧扬券幼,走路上學,中文和英文(印度)雙 ...

我是谭欧扬用家, 去年考小一都有不小直私OFFER, 叩門都有OFFER

谭欧扬的老師好好,有朗誦比賽會比小朋友參加, 老師又會安排訓練
校際比賽又會幫我地報名, 有校際比賽獎項對叩門都有幫助!
面試主要是睇到小朋友的自信心, 你女女都好叻女呀. RAZ,自己可以睇到G, 我相信佢應該可以有好多OFFER的

妞妞寶媽 發表於 21-12-2 19:03
KM好捨不得她的名氣啊!覺得升小有點名氣優勢。但是除此之外,我還是喜歡譚歐多些,離家近,超高性價比, ...

如果樓主想要「名氣」加持而增加信心,係應該考慮去考名幼插班,而大女早應該去考一條龍插班,試一試實力

mrsmay 發表於 21-12-4 22:54
如果樓主想要「名氣」加持而增加信心,係應該考慮去考名幼插班,而大女早應該去考一條龍插班,試一試實力
...

佢覺得KM已是名幼

tummypooh 發表於 21-12-3 09:59
其實真係唔明點解要讀兩間幼稚園,仲要教埋啲嘢都差唔多。
拎啲時間同錢已經可以做其他更有意義的嘢
打錯字,係拎啲錢學廣東話,唔係普通話。
同埋,真係冇咩必要同朋友比,比死人。直私神龍一定好?其實都係睇人,每年都更有人由神變返凡人,又有凡人被封神。小朋友係掂的,只要間學校不太差就可以。當然,如小朋友都有心入間勁,以此為目標都冇所謂。但純為比拼就......

不知樓主覺得KM學術淺,今次評估成績係否輕輕松松滿分?

lsllsl 發表於 21-12-6 22:10
不知樓主覺得KM學術淺,今次評估成績係否輕輕松松滿分?

劍鳴是一所好學校,我並沒說學術淺,深和淺都是相對而言的,而且孩子學術其實主要是靠家長背後的努力。我並不在意孩子是否滿分,她能輕鬆獨立完成功課就已經很滿足啦。因為老大明年升中,我沒太多精力去顧老二,所以我沒有非進直私不可,如果一心直私,我就選擇劍鳴。各人不同情況不同選擇。

講咩都無用,我支持樓主比個女返兩間幼稚園㗎。go go go

妞妞寶媽 發表於 21-12-7 20:55
劍鳴是一所好學校,我並沒說學術淺,深和淺都是相對而言的,而且孩子學術其實主要是靠家長背後的努力。我 ...

其實都唔關第二間幼稚園事,是一般小朋友精神體力不足夠應付兩間學校的問題呢。劍鳴不只是著眼學術,佢地評估都好全面。如果要做到最好也不是容易的。既然你有教大女經驗,也無需太把精力放在第二間學校上吧?問題是,上午校好還是下午校好?大女讀小學返上午,細女讀下午校,會不會更切合家庭作息及教育需要?例如上午有空自己教細女?

Mamago 發表於 21-12-8 10:28
其實都唔關第二間幼稚園事,是一般小朋友精神體力不足夠應付兩間學校的問題呢。劍鳴不只是著眼學術,佢地 ...
番2間其實一早可以case closed。

今年KM小朋友人手幾個直私offer,大部分仲等緊神校結果。除咗功課,小朋友信心,社群性,表達能力都好重要吖

lsllsl 發表於 21-12-8 16:38
今年KM小朋友人手幾個直私offer,大部分仲等緊神校結果。除咗功課,小朋友信心,社群性,表達能力都好重要 ...

我睇返上年考小成績唔算好標青

Mamago 發表於 21-12-8 10:28
其實都唔關第二間幼稚園事,是一般小朋友精神體力不足夠應付兩間學校的問題呢。劍鳴不只是著眼學術,佢地 ...

不喜歡下午班,孩子養成晚睡晚起的習慣,12點半校車,中午飯也沒辦法好好吃。我還有一個兩歲半的老三,上午還不一定有時間。明年老三谭欧扬上午班K1。

DengCK 發表於 21-12-8 18:18
我睇返上年考小成績唔算好標青

好多人叩到名津就放棄咗直私
我識個批最差都有九小宣道SFA offer

妞妞寶媽 發表於 21-12-8 18:31
不喜歡下午班,孩子養成晚睡晚起的習慣,12點半校車,中午飯也沒辦法好好吃。我還有一個兩歲半的老三,上 ...

咁當初點解要揀?小朋友會唔會好奇怪點解自己返兩間,返返下又唔返。
‹ 上一主題|下一主題