用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 delete
樓主: 妞妞寶媽
go

delete   [複製鏈接]

Raccch 發表於 21-12-2 14:41
回覆 妞妞寶媽 的帖子

家姐成績咁好,家長功不可沒,相信努力培養妹妹都會有理想的結果。上下午返兩間唔同 ...

謝謝!香港的家長都是非常上心,所以競爭壓力大。我是想太多啦,所以糾結,兩間學校都好,都不捨得放棄。但是還是必須選擇一間,可以多些時間去陪孩子閱讀,我有信心自己教比學校教的深。

Lightwriter 發表於 21-12-2 00:16
做好自己,要入直資或神校就練好廣東話(香港人的母語),來自邊間幼稚園係其次,因為學校揀人唔係揀幼稚園 ...

升名小絕大部分都是名幼孩子,這些主要是家長和孩子在背後發功嗎?

964000 發表於 21-12-1 21:32
退KM慳番時間,學好廣東話,其實歐譚名氣不差,起碼我都聽過

KM好捨不得她的名氣啊!覺得升小有點名氣優勢。但是除此之外,我還是喜歡譚歐多些,離家近,超高性價比,學術好,明年弟弟也是上午班。

piglover 發表於 21-12-1 18:01
直私面試應對係考廣東話,練好廣東話比名幼更重要。

身邊嘅朋友,有名幼係零offer,有d係無人識嘅屋村幼稚 ...

券幼的孩子拿到很好offer是家長背後狠狠地發力了吧。看來家長努力比學校更加重要吧

妞妞寶媽 發表於 21-12-2 19:05
券幼的孩子拿到很好offer是家長背後狠狠地發力了吧。看來家長努力比學校更加重要吧
...

無特別發力,都係順其自然。他連補習班,興趣班,面試班都無上過。

家長都係跟番幼稚園學校嘅功課而已。

妞妞寶媽 發表於 21-12-2 18:58
升名小絕大部分都是名幼孩子,這些主要是家長和孩子在背後發功嗎?

睇邊d名幼啦,唔係龍既名幼就個個都fit。因為成個學校氣氛都係target 直私,家長唔望名小當初都唔會選擇入名幼,所以同一個同溫層一齊向前跑係理所當然的,你跑慢d都會比隔離同學比下去。

但龍幼就唔同了,有唔少家長似住有7成以上升小率都會hae 下,競爭氣氛唔濃厚,如果有抽獎back up 更加大安旨意happy 過3年。

至於村幼,谷唔谷就悉隨尊便,有心既家長就將free左既學費拎去外補,有時谷既程度同氣氛可以勁過龍幼。但村幼就咩背景既家長都有,唔同龍幼同名幼入學時filter 過。

所以如果你屬於有心,跟到實既家長,可以唔駛讀名幼都得(只得名氣,無升學保障又要錢),龍幼最好(有升學保障又happy, 你適時follow up 老師comment 確保小朋友唔跌落邊緣就可以),村幼次之(平)。

deco99 發表於 21-12-1 12:07
有紅馬保底仲諗乜?諗住入神校?退劍鳴,完全唔值得晒錢晒時間

其實紅馬好嗎?大女兒紅馬頭十,我都覺得落後,覺得就是直私小學的學生要厲害些,到時候升中就被甩到後面啦。

妞妞寶媽 發表於 21-12-3 00:17
其實紅馬好嗎?大女兒紅馬頭十,我都覺得落後,覺得就是直私小學的學生要厲害些,到時候升中就被甩到後面 ...

大女兒係級十內定班十內?你不妨研究下紅馬升中,自行有無師姐成功去咩Band 1中學?見以往紅馬都有人考到熱門直資如聖保羅男女、協恩、德望

其實明年六年級一開學不久便升中面試直資,如果現在覺得落後,倒不如好好裝備好大女兒升中,爭取考入直資或自行

睇到都替你小朋友辛苦,不如學好廣東話先。大女係級十定班十,無論如何,盲目追求名校神校追成績,你會忽略咗好多嘢,希望你三思,唔好害咗啲女

其實真係唔明點解要讀兩間幼稚園,仲要教埋啲嘢都差唔多。
拎啲時間同錢已經可以做其他更有意義的嘢

升小睇學校我覺得係多如,名幼成績好似勁啲,係因為啲超緊張多超多資源家長都聚左係個度。如果你識教又有心機機,其實差別唔大。

而家考直私,兩文三語已經係入場必備,你估唔到佢會用邊種語言問你,但如果連廣東話都搞唔掂,你拎個9000蚊去學下普通話好過上多間幼稚園。

你大個位小朋友都五年級,你應該緊張佢個呈分試好過搞細個位小朋友。

omoinoyukue    發表於 21-12-3 10:25

其實紅馬好嗎?大女兒紅馬頭十,我都覺得落後,覺得就是直私小學的學生要厲害些,到時候升中就被甩到後面 ...

憑你呢句,就算你退KM,你最後都係會繼續插班另一名幼。因為你會覺得「唔夠好」,讀券校津校冇「直資咁叻」。

我想問你係憑咩覺得直私小學學生更厲害? 直覺感覺?你有冇比較你女學校同直私小學程度? 你「比較」對象係直私小學成績係咩位置?

其實可以頭十已經好叻,你倒不如多花時間去睇肯定你女努力。津小好多都唔比私小差。升中後都唔代表會比下去。

Little_Hazelnut 發表於 21-12-3 08:41
大女兒係級十內定班十內?你不妨研究下紅馬升中,自行有無師姐成功去咩Band 1中學?見以往紅馬都有人考到 ...

年級頭十,當然還得繼續努力。

tummypooh 發表於 21-12-3 09:59
其實真係唔明點解要讀兩間幼稚園,仲要教埋啲嘢都差唔多。
拎啲時間同錢已經可以做其他更有意義的嘢

其實就是讀了兩間後才發現差不多。尤其是英文和數學太過於簡單,中文我沒教孩子所以可以學校學到些。孩子不太會廣東話,確實應該粵英班更加有幫助。劍鳴是英普

ycycwing 發表於 21-12-3 12:26
憑你呢句,就算你退KM,你最後都係會繼續插班另一名幼。因為你會覺得「唔夠好」,讀券校津校冇「直資咁叻 ...

不再折騰了,周圍幾個朋友孩子都是讀私幼,讀直私,並且都是級頭十,甚至頭三。大女當時一直放養,四年級才開始努力,所以都比朋友落後。不過,孩子優秀最重要是背後家長長期努力的結果,名校只是錦上添花,相信通過自己的努力,也會有不錯的結果。

既然你大孩子已經小學五年級,應該早知道廣東話的重要性吧?

如果你大孩子以前冇玩過直私,可以理解你唔太清楚直私玩法。
但是你讀過私幼而且多看 EK,應該也了解不少了。

如果係三私一直頭十幾名,當然同免費小學的頭十幾名有一段距離
前者劍指聖喇拔,後者一般只有頭幾名先有可能去到聖喇拔

妞妞寶媽 發表於 21-12-3 13:34
不再折騰了,周圍幾個朋友孩子都是讀私幼,讀直私,並且都是級頭十,甚至頭三。大女當時一直放養,四年級 ...

成攞朋友仔女同自己小朋友比,其實好辛苦,何必呢?

學習之路好漫長。

好多家長選直私係因為貪一條龍,不用煩考中學而已。

妞妞寶媽 發表於 21-12-3 13:34
不再折騰了,周圍幾個朋友孩子都是讀私幼,讀直私,並且都是級頭十,甚至頭三。大女當時一直放養,四年級 ...

四年級發力絕對唔遲
不少直資都會睇埋四年級成績
繼續努力,搞掂好大女兒,找間適合中學

可能你小朋友太叻,KM都太淺。其實應該去寶山比較適合

KateC2012 發表於 21-12-3 14:41
唔好比啦,個囡咁叻,放養都可以級十,我會開心到喊囉

可能你的放養定義和樓主唔同
比一個小朋友番兩間幼稚園
又拎個大女同直私叻人比較
如此分寸必較的心境
應該不是呢一兩年突然出現吧

zaba    發表於 21-12-3 15:18