用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 delete
樓主: 妞妞寶媽
go

delete   [複製鏈接]

讀名幼考得好的小朋友,大多是父母背後發功

就算讀劵幼,父母在背後同樣發功,相信效果不會差太遠

考小學主要是廣東話對答,我朋友小朋友讀LH, 母語是普通話,只有培橋offer

睇你目標想要咩

妞妞寶媽 發表於 21-12-1 11:27
就是發現升小比其他名幼要稍遜些,而且升小講究運氣,即使讀剑鸣讀心儀的直資也是非常難。姐姐讀紅馬,妹 ...

有紅馬保底仲諗乜?諗住入神校?退劍鳴,完全唔值得晒錢晒時間

回覆樓主:

比我係你,既然有紅馬補底,插班要插龍幼先有價值。1來你自谷都谷到小朋友唔駛靠學校,2來你莫非為左上直私,龍幼就進可攻退可守,起碼9萬都比得有價值。

呢家個間又累,又學唔到新野,又唔保升直私,幫唔到你。

一開始應該要搞清楚目標先。k2都過左一半,要再插就k3 了,都仲有時間既,但登你囡覺得慘同累,要到處適應。

強扭的瓜不甜,由佢順其自然啦。

deco99 發表於 21-12-1 12:07
有紅馬保底仲諗乜?諗住入神校?退劍鳴,完全唔值得晒錢晒時間

目標是一條龍直資,覺得直資提供的資源會好些。但是競爭太大,投入了,壓力會很大。因為覺得红马還不錯,所以才沒有那種破釜沈舟的決心。後面還有一個弟弟,再來一次真是想想就累。但又覺得不拼,又對不起孩子。

回覆樓主:

返兩間作用不大。留返些時間用作閱讀和訓練面試技巧,禮貌,常識,反應,表達能力等一條龍直資需求的能力更實際。

Lightwriter 發表於 21-12-1 12:15
比我係你,既然有紅馬補底,插班要插龍幼先有價值。1來你自谷都谷到小朋友唔駛靠學校,2來你莫非為左上直私 ...

是的,確實覺得除了名氣劍鳴好像沒其他幫助,我也覺得校車累。上午券幼也是券幼中名校,前些年甚至好幾個都進陳守仁,又雙語又廣東話學術深,關鍵弟弟也明年一起讀這間,所以不捨得放棄。當初選擇劍鳴也是看重名氣。再來一下K3龍幼插班?好像機會渺茫啊啊。

daijuju 發表於 21-12-1 12:26
返兩間作用不大。留返些時間用作閱讀和訓練面試技巧,禮貌,常識,反應,表達能力等一條龍直資需求的能力更 ...

是的,決定退一間。都沒其他時間玩和親子閱讀,學其他興趣班。

回覆 妞妞寶媽 的帖子

劍鳴賣點係升喇沙,因爲係舊生開嘅學校,多舊生讀,d人準備叩門時候打人情牌其他小學無優勢

回覆 兜兜要轉轉 的帖子

唔係喎,我聽聞上年喇沙扣門位,一半係KV,一半係SC,另外仲有個係其他私校

兜兜要轉轉 發表於 21-12-1 12:49
回覆 妞妞寶媽 的帖子

劍鳴賣點係升喇沙,因爲係舊生開嘅學校,多舊生讀,d人準備叩門時候打人情牌其他小 ...
如此大費周章, 換來既只係叩門時丁點咁多既優勢, 性價比未免太低了吧
你話叩門包有得in就話啫......

妞妞寶媽 發表於 21-12-1 09:34
小女K2,上午谭欧扬,下午劍鳴。但是最近女喊累,打算退一間。谭欧扬券幼,走路上學,中文和英文(印度)雙 ...

名幼同考直私關係唔大,主要在於家長發功。家中無粵語環境,揀粵英幼稚園可為考直私做語境準備。除非你只Target可以揀普通話考中文的直私小一面試。

妞妞寶媽 發表於 21-12-1 12:31
是的,確實覺得除了名氣劍鳴好像沒其他幫助,我也覺得校車累。上午券幼也是券幼中名校,前些年甚至好幾個 ...

一動不如一靜,我勸你算了。

另,龍幼k3插班係possible 亦有人成功咁做,但既然你唔捨棄券幼而呀囡已講明辛苦就算了。

mrsmay 發表於 21-12-1 11:59
讀名幼考得好的小朋友,大多是父母背後發功

就算讀劵幼,父母在背後同樣發功,相信效果不會差太遠

有培僑offer已經不錯。唔通個個有神校咩

妞妞寶媽 發表於 21-12-1 12:31
是的,確實覺得除了名氣劍鳴好像沒其他幫助,我也覺得校車累。上午券幼也是券幼中名校,前些年甚至好幾個 ...

仲諗住插?請容我講聲好痴線

pccw2017 發表於 21-12-1 11:32
升小睇關係多過名氣, 識人好過識字.
當年親戚識個老友係某一條龍名校嘅承包商,唔單止佢自己嗰個,仲幫我親戚個仔攪埋入去添

兜兜要轉轉 發表於 21-12-1 12:49
回覆 妞妞寶媽 的帖子

劍鳴賣點係升喇沙,因爲係舊生開嘅學校,多舊生讀,d人準備叩門時候打人情牌其他小 ...

吾係OB開. 而係前喇小校長有份創辦. 扣喇小門唔會有着數啦,校長都轉了兩三位. 不過劍鳴係有吾少LSC /MCS alumni 家長.

穩入紅馬,一定退劍鳴,比9萬一年性價比低
讀一間幼稚園,賺返時間慳返錢
同埋考小一直私唔關名唔名幼事
小朋友能力高或家長背後發力先係重點
既然有一條龍直資嘅目標
就好好用時間裝備好
考小一直資/叩門好過

從你自己的言論,其實你已經有答案了

本身幼稚園最大作用係訓練行為和社交
學術係幼稚園短短幾個小時根本沒可能處理,而且太多學生
讀兩個幼稚園完全浪費時間,浪費體力

http://www.keenmind.com.hk/site/page2.php?id=14
https://www.plkkgs.edu.hk/plktaysfmkg/hk/activities/show/13
譚歐陽家長背景比劍鳴更普通,從幼稚園學費和升小(收費,免費小學)分佈可見
如果你係有能力負擔收費幼稚園而自降身價去讀免費幼稚園,你有無形中的優勢
譚歐陽玩直私家長不多,如果你有條件,其實你嘅機會不低

英語語境應該譚歐陽更好
1/3 同學都是印度人,對著同學都要講英文(如果你小朋友講得出口。。)
劍鳴同學之間講英文嗎?

有紅馬保底, 支持妳退其中一間。小朋友真喺太辛苦。
‹ 上一主題|下一主題