用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 寄宿生比例低?
樓主: aa4142010
go

[英國] 寄宿生比例低?

同埋我囝囝而家喺香港讀緊band 2 中學,成績唔係超級勁,怕再考其他學校又未知點樣

cfs 發表於 21-12-4 21:17
唔會有影響,基本上睇個人性格。我仔學校宿生吾多而且疫情下大部分香港人,但全日上堂主要係本地生,一齊 ...

不過都多謝你嘅意見(emoji)

cfs 發表於 21-12-4 21:17
唔會有影響,基本上睇個人性格。我仔學校宿生吾多而且疫情下大部分香港人,但全日上堂主要係本地生,一齊 ...

即使內向,點解全英國人會冇用,除非本身係自閉

aa4142010 發表於 21-12-4 21:49
即係寄宿生比例少但佢平日上課都會同返本地生一齊,所以都局住必須要講英文?
咁就放心了, 最怕上堂唔俾傾計 ...

放心,只要佢性格外向吾怕醜,會有好多本地老友,始終佢全日時間同午餐都同自己班同學一齊,參加運動又有另一班同學,我仔正是如此,宿舍都係要講英文,始終有少量外國同學一齊住,亞sir吾準講自己語言,當然偷雞喺房幾個講一定會,唔使太在意。

sleung2020 發表於 21-12-5 02:15
即使內向,點解全英國人會冇用,除非本身係自閉

內向,有啲人真係直情唔開口說話,好被動,住左幾年都一樣,什麼運動都唔參加,宿生出去玩都唔去,行出門口BBQ又唔去。三年了只有一個中國朋友。這是我認識的女孩,全級只有佢一個香港女仔,當然對佢學英文冇影響,佢英文好好,只係冇朋友又唔主動,社交活動有影響。佢個人係正常架

aa4142010 發表於 21-12-4 21:51
同埋我囝囝而家喺香港讀緊band 2 中學,成績唔係超級勁,怕再考其他學校又未知點樣
...

我仔當年都係普通仔所以我哋只考普通學校配合佢喜歡的運動而選擇。你只考左一間?

cfs 發表於 21-12-5 08:55
我仔當年都係普通仔所以我哋只考普通學校配合佢喜歡的運動而選擇。你只考左一間?
...

我考了三間,最後決定呢一間所以落咗訂…,咁你仔仔而家Y? 整體成績理想嗎?

我亦個疑惑,不過唔知係唔係真。宿生比例高的學校,學校會安排多啲活動。我個仔in過幾間中學,我都有問佢地boarding ratio的問題。學校普遍會答課後有活動,不過宿生參加多啲,day student 當然可以參加,但校車唔會接送,要父母自己安排。而且星期六多數都有活動,主要都係宿生玩多啲。
所以如果讀boarding school而宿生比例低,可能學校會冇咁多活動可以安排

回覆 maomaochoi 的帖子

呢樣「我」認為絕對係真。學校搞活動如果得小貓三四隻,根本唔合乎經濟效益,週末少人嘅話梗係會少啲活動係好合邏輯嘅。(我無話寄宿生少嘅學校無活動呀哪,不過有啲家長可能覺得有兩三樣就夠啦,有啲就appreciate有十幾二十樣揀咁啦)。

不過我又講一次,其實真正嘅交流好多時係週末「非學校」安排嘅活動。哪怕係幾條友自己攞個波出去踢下,或者走去幫個House play做下props,又或者去music school夾吓band,甚至一班人開盤dungeons & dragons嚟玩一日。你估如果寄宿生比例低得幾丁寄宿生,重要多數係留學生(都唔好話係唔係香港人喇)會有幾可能發生呢?咁樣圍埋仲係唔係「英式」寄宿呢?

重申一次,我無話寄宿比例低嘅學校係唔好嘅學校,我純粹針對傳統英式寄宿體驗嚟講,當然呢啲都係我個人嘅睇法啦。

aa4142010 發表於 21-12-5 09:33
我考了三間,最後決定呢一間所以落咗訂…,咁你仔仔而家Y? 整體成績理想嗎?
...

Y10,暫時理想呀,呢方面又要睇佢本人,知唔知自己去仲乜,成績對佢再上有乜影響,我仔係知嘅,所以自動化溫書,仲會同香港人喺宿舍互溫,佢見到對方進步咗會好開心打電話同我講,好搞笑,當自己補習老師幫到人咁。

...

既然比左留位費,銀碼大唔想浪費,安心讓孩子出國和升學。讀書的野,讀得好唔好?有無大進步?成績是否理想?唔係靠哂學校,學生自己要put effort,你比信心孩子。

TTEE1819 發表於 21-12-5 12:11
既然比左留位費,銀碼大唔想浪費,安心讓孩子出國和升學。讀書的野,讀得好唔好?有無大進步?成績是否理 ...

都係

beastiebistro 發表於 21-12-5 11:23
回覆 maomaochoi 的帖子

呢樣「我」認為絕對係真。學校搞活動如果得小貓三四隻,根本唔合乎經濟效益,週末 ...

例子,呢個週末我女學校起咗個臨時溜冰場,啲學生勁興奮

回覆 sleung2020 的帖子

我例子,我女一個禮拜日係up-cycling fashion show,全house用一日攞啲垃圾膠袋做時裝。一個禮拜日係MasterChef challenge,三個三個鬥整蛋糕。一個禮拜日係movie character challenge,鬥扮最起歡電影人物再全house一齊睇電影。我個仔就廿幾個學會,十個八個係禮拜日先玩嘅,例如wild life society,board game society等等。週末無番幾百人喺學校都唔成事。

...

幾多訂?

sleung2020 發表於 21-12-5 18:15
幾多訂?

Hk50000

aa4142010 發表於 21-12-5 21:07
Hk50000

算reasonable