用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SMC vs SFA
go

SMC vs SFA [複製鏈接]

有這兩家offer,唔知點揀好,都聽聞sfa好谷,學術深,想進取插班神校可以揀這家。但smc網上好少見到評論,所以唔太熟,有無用家分享這兩家學校的評價?
女女性格活潑,讀lh幼稚園,學術還不錯。其實鍾意活動教學多d,擔心sfa傳統教學唔習慣,同埋會少左上興趣班時間。
   8    0    0    0

俾我揀smc直上中學,呢幾年dse 成績好又可能有a level,活動教學少功課,個人唔buy sfa 果種咁多功課嘅學校,初小應該多啲時間睇課外書。

smc 小班,少功課,學術都唔淺

回覆樓主:

不難選,睇睇心頭幾高
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

Esther媽咪 發表於 21-11-30 23:29
有這兩家offer,唔知點揀好,都聽聞sfa好谷,學術深,想進取插班神校可以揀這家。但smc網上好少見到評論, ...

SFA 並不是外面形容到咁多功課咁死板。每朝上學前小朋友也有帶書回校閱讀的習慣,放學後亦有好多小朋友有時間去參與課外活動。
不過課程的確係會教快半年,而且普教中大家K3暑假有時間可以準備吓。

我覺得學校安排定期嘅小測默書可以鞏固學期中學過嘅嘢. 小朋友到考試前也溫得輕鬆d也是好事啦。印象中上年減少到一年三測.  雖然小朋友已不是現校生,但我很欣賞SFA能給學生打下很強的學術根基,讓不同小朋友將來有出去再闖的機會。 小小意見

你女女咁早收到Smc Offer 又讀LH幼稚園 一定又乖又合作。 應該等埋DGS 同SPCC再決定揀邊間。 留SFA Offer對你之後再選擇應該更靈活!

其實而家d傳統學校根本就唔再係咁死板,上堂時老師都教到好多課外知識。反而d小朋友跟唔到課程就話學校又深又谷,又話搞到冇晒學習興趣。實情係個細路根本未有呢個程度,或者閱讀量唔夠。

一條龍學校人人話好,咁又係咪真係適合小朋友呢?

我小朋友讀過唔係一線嘅真正一條龍學校,結果係越讀越懶,身邊的同學仔一放學就講打機,我小朋友都染到少少惡習。仲有小朋友嗰間學校成績表只列頭三位置,要轉校插班並唔係想像中咁易。好彩係更多人更 hea讀過佢,所以轉到校。

另外喺EK咁耐,d龍校用家從來唔會分享自己學校成績表冇列名次,或者去到級幾先有名次,如果小朋友係級前列但又未能寫落成績表,又冇老師評語,根本就好難插班更上一層樓。

如果真係想入一條龍學校,最好要100%like間小學和中學,同埋多去了解中學部多唔多外校生,讀得掂嗰d學生係原校生多定靠外校生撐起,中一同中六可以好大分別,而且重讀中六都已經幫學校推高4+百分比,睇下自己介唔介意。

揀學校最好都係要揀間適合小朋友性格穩陣d

不是 SMC和SFA用家

RWKT    發表於 21-12-1 11:38
ok3    發表於 21-12-1 11:25

如果你想繼續玩落去一定選SFA,讀得好再出去插班,讀得辛苦跳船都大把選擇。
如果已經玩夠只想一條龍上,就SMC啦,但你讀得LH,會唔會甘做?

Esther媽咪 發表於 21-11-30 23:29
有這兩家offer,唔知點揀好,都聽聞sfa好谷,學術深,想進取插班神校可以揀這家。但smc網上好少見到評論, ...

其實楼主選了两間截然不同的學校,依家都有offer了,應該回想為什么要選這两種(不是這两間)學校,咁應該唔難决定到。

我女都LH 出身,上年考小,比我會選SMC , 我唔buy SFA 死谷爛谷,SMC 開心活動好多,一條龍小學就係有12年時間,所以唔使一開始就谷。讀得LH , 通常唔buy 傳統果套,SFA 亦都大把人放,揀得多數冇更合適offer 。加上,你咁早有SMC offer , 呢批小朋友通常之後會有更好的,不用糾結。

CXW 發表於 21-12-1 12:25
我女都LH 出身,上年考小,比我會選SMC , 我唔buy SFA 死谷爛谷,SMC 開心活動好多,一條龍小學就係有12年 ...
不論SMC或SFA,或其它,只要倍養到小朋友愛閱讀,愛發問(不管問老師或問自己)和愛追求問題的答案,咁多多工課都唔算压力和谷了。
記得前2年,SMC有個跳级好多次的學生,S5 後牛津大學就直接收了他,報子訪問他爸爸,他爸爸說兒子練習作足足多到有兩個人咁高。
聰明如他,也會做那么多練習,可見係咪算谷,其實睇番學生自己点睇,如果果樣係佢喜愛既野(科目),就算日做夜做,佢都唔會覺得谷,关建係學校有冇去為每位學生發掘佢的個別才能

小曳人    發表於 21-12-1 17:27
RWKT    發表於 21-12-1 13:48

RWKT 發表於 21-12-1 09:35
SFA 並不是外面形容到咁多功課咁死板。每朝上學前小朋友也有帶書回校閱讀的習慣,放學後亦有好多小朋友有 ...

多謝分享

twhkleung 發表於 21-12-1 13:23
不論SMC或SFA,或其它,只要倍養到小朋友愛閱讀,愛發問(不管問老師或問自己)和愛追求問題的答案,咁多多工 ...

多謝分享

醒目開學勳章 貢獻勳章

我同意,SFA 唔係外界講到咁谷咁,教深係事實,但好多間KG都教深,所以有offer 嘅係絕對應付到!如果LH 呢類名幼講,坦白講,上到津小係大半年英文、數學兩科無新野學,或好少新知識

所以,SFA只係跟返名幼教咗嘅程度,繼續教

我同意,其實讀一條龍唔一定係好事,當你以為進可攻,退可守時,其實有機會hea 到無乜戰鬥力,又或者,你以為可以攻時,小朋友已經唔肯轉校,或者唔願意讀某d學校,所以,其實係少咗機會

當然,每間學校都對個人有pros and cons,到底打好學術根基緊要,定係開心學習緊要?好睇家長想點

你俾我揀,我深知SMC 嘅好,但抱歉,我放唔低"傳統名私",去揀間"新派直資"去開心
如果你無呢個擔子,我真心覺得SMC 係好學校,認識嘅用家家長都讚,而上面話唔願轉走嗰位,其實係年年級一,攞全費獎學金嘅學生,學校建議跳班都唔跳,孩子係一個從少就好有主見嘅人,當年有熱門男校收小一都唔讀,係要讀SMC!

恐龍家

如果超越一般小朋友嘅適合程度,唔歸類為谷。咁谷呢個名詞,可以各自去理解了~~~

其實谷唔谷,好睇小朋友本身既程度同埋能力…
LH本身都教得深好多,應該銜接到SFA課程。
SMC 身邊朋友講,都係番得開心嘅學校,唔太多功課。

CXW 發表於 21-12-1 12:25
我女都LH 出身,上年考小,比我會選SMC , 我唔buy SFA 死谷爛谷,SMC 開心活動好多,一條龍小學就係有12年 ...

你都講得好啱,咁早就有SMC offer, 按以前經驗,相信嚟緊會收到更好的offers揀

twhkleung 發表於 21-12-1 19:14
你都講得好啱,咁早就有SMC offer, 按以前經驗,相信嚟緊會收到更好的offers揀
...

希望借你吉言,等緊年底最後兩家結果,唔知有無聖誕禮物比我

twhkleung    發表於 21-12-1 20:10

小曳人 發表於 21-12-1 17:45
我同意,SFA 唔係外界講到咁谷咁,教深係事實,但好多間KG都教深,所以有offer 嘅係絕對應付到!如果LH 呢 ...

完全同意。

dupbuu 發表於 21-12-1 00:04
俾我揀smc直上中學,呢幾年dse 成績好又可能有a level,活動教學少功課,個人唔buy sfa 果種咁多功課嘅學校 ...

SMC 2021年成績有進步

2021年 | 2020年
中文5+ 10.9% | 12.9%
英文5+ 54% | 38.8%
數學5+ 31.7% | 18.8%
-----------------------------------------
CEM5+ 32.2% | 23.5%
通識5+ [<9.2%^] | 8.8%
-----------------------------------------
主科5+ [>24.2%] | 19.8%

33222 80.9% | [···]
港大 33.9% | [···]

^ 無公佈 估計低於全港

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3852630&pid=49002513&fromuid=2734087

‹ 上一主題|下一主題