用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行排位選校
樓主: XXXTENTACION
go

自行排位選校   [複製鏈接]

lyfox 發表於 21-12-2 08:55
樓主小妹妹,看得出你很用心,努力以及想進到一個優質的中學。
看的出你成績都還不錯,但很可惜數學這課有 ...

多謝 好感動       咁如果我下次呈3數學系上番咗去 例如上到去85 其他科維持現狀或更高 我選校時應保守或進去? 因為統一派位都睇呈2 。因為呈三同呈二加埋呈三就比呈二拖累咗去平均排名10名後 咁我應該第一揀b1幾呢? 定還是如果呈三突飛猛進 就進取揀1A呢?

樓主小妹妹,技術上我就比不了樓上那些資深會員啦。
不過抽獎的時候是只分B1和B2,不分ABC的。你有想填的學校,不如和你家長一起參詳一下之前資深會員的帖子來決定啦。
如果抽獎時只要確定在B1,理論上B1A和B1C抽中特定學校的機會應該是一樣的。(都是看隨機號碼啦)。但如果是去到B2,結果填錯志願就麻煩啦。所以說,最要緊就是一定一定要保住B1哦。

YmOra    發表於 21-12-3 20:14

lyfox 發表於 21-12-3 17:20
樓主小妹妹,技術上我就比不了樓上那些資深會員啦。
不過抽獎的時候是只分B1和B2,不分ABC的。你有想填的學 ...

唔該晒     

去年我女兒班級,其實自行階段只有兩個正取。
但是在抽獎階段,中了6個QES,一個St Mary,5個SFAC,還有兩個油真。剩下的也有好多在循道和銘基。
所以,還是在派位時去到心儀學校的機會大哦。
PS. 自行去銘基的同學其實都有点後悔没有抽奖

medicine 發表於 21-11-30 20:03
望到個46,如果係中學成績或者仲好少少.

再請問,之前的成績表有具體分數還是ABC?

你好啊,第一round 失敗 順天取消咗面試 但係St.Cat有 面St.Cat個陣真心覺得個體驗感好差,一開始面個英文老師,比咗篇英文既文章我讀,讀的都既順暢。跟著就問我鐘唔鍾意睇書,我話鍾意,但係面試個陣個老師係咁震腳震到個cam都震,講野欸欸聲,個網又唔好,問下問下就送咗我去waiting room.
順天都冇消息,等第二輪大抽獎。
我地既填表有初稿比我地,星期一交正本,初稿原本就捻住第一順天(進)第二觀中(保,有聯繫位),第三夢民。我第六係擺咗聖母玫瑰,但係要寫正本前,我捻下捻下想將聖母玫瑰調到第二,觀中調到第四,因為我都既鍾意聖母玫瑰但係第一輪個陣唔好咁博晒咗個自行位所以冇選。
所以究竟調唔調好ar,因為乙部入聖母整係聽過一二三,擺第四就冇聽聞。唔知你有咩意見呢
PS:(個模擬排位都係band1嚟)

XXXTENTACION 發表於 22-5-21 01:12
你好啊,第一round 失敗  順天取消咗面試 但係St.Cat有 面St.Cat個陣真心覺得個體驗感好差,一 ...

收拾心情 仔細考慮大抽獎選校

乙2選觀中用唔到聯繫位 乙1才可

XXXTENTACION 發表於 22-5-21 01:12
你好啊,第一round 失敗  順天取消咗面試 但係St.Cat有 面St.Cat個陣真心覺得個體驗感好差,一 ...
聖母玫瑰是它區,共幾個位的嗎?

唔係心儀聖潔靈咩?點解唔係放乙一?

觀塘區唔識,好難俾到具體意見.觀官有聯係位,必須放乙一先有聯係位抽.可以問下老師,過往抽聯係位的同學,不中觀官的話,有機會派邊幾間B1校,然後將該幾間B1校放在乙二及以後.至於乙一,就睇樓主的意向而定:即可以聖潔靈,亦可以順天或觀官,(如果老師沒講到有用的資訊或沒問到,就個人隨意,總之填嗮全部B1校再填B2兩間,甘就OK啦)

自行即第一輪失敗,唔緊要架.畢竟自行先佔3成學額.幾乎全部學生都會報自行,仲可以報兩間,即大約15%至30%的B1生可能收到B1校的正取電話通知.比例好低,唔使灰心.大抽獎有7成學額,想清楚最心儀邊一間再填乙一.須記得全部B1校填足再填兩間B2

加油吧,祝好運

請問呈2及呈3全級排名如何
老師有無講三次呈分加埋綜合排名?

呈1 級15/107
呈2 ?
呈3 ?
綜合 ?

或許派位乙部

1 觀官
2 聖母玫瑰

相對較穩

Poyau 發表於 22-5-21 08:03
請問呈2及呈3全級排名如何
老師有無講三次呈分加埋綜合排名?

綜合排名16_20 band1C

elbar 發表於 22-5-21 09:09
或許派位

1 觀官

明白,但觀中因有聯繫位,差唔多等同一擺第一就入

XXXTENTACION 發表於 22-5-21 09:09

我會建議填晒band1學校之後,連band2都填晒去,之後再band3, 總之按順序填滿30間。

雖被評1C, 但今年人數少左,band1學生數目一樣會少左,始終有低機會係估錯banding,萬一真係有偏差就好麻煩,所以最穩陣在band1後連band2也儘填。

補多兩句,我剛睇返你第一頁成績,你學校計名次方法是否已經用了加權去排,其實我有d怕你老師都估錯你banding,如果不確定band1,整個策略其實要重新調整。

XXXTENTACION 發表於 22-5-21 09:09

請問呈2級排名第幾
Band幾 據 每次呈分嘅配對分平均數
並非以綜合排名取配對分作分組別

呈3取消左,呈1-2綜合應該16-20

2009kid 發表於 22-5-21 11:15
呈3取消左,呈1-2綜合應該16-20

是的 呈一 13呈二15

acgy 發表於 22-5-21 10:02
補多兩句,我剛睇返你第一頁成績,你學校計名次方法是否已經用了加權去排,其實我有d怕你老師都估錯你bandi ...

已用加權,綜合16_20

XXXTENTACION 發表於 22-5-21 11:17

明白 如樓上所言 看看B1確定性
觀中/梁式芝/呂郭有收B2生
知唔知前兩年每年多少B2生入英中?

2021年
聯中 11 (10.3%)
其他 17 (15.9%)
聖言 觀瑪 |
藍祿 聖傑靈 梁式芝 |
順天 / 景嶺 德愛
--------------------------------------------------
英中 28/107人 (26.2%)

2020年
聯中 15 (11.9%)
將官 3 (2.4%)
其他 20 (15.9%)
聖言 觀瑪 |
藍祿 聖傑靈 梁式芝 / SPSS |
呂郭 / 丘佐榮 沙蘇 沙官 景嶺
--------------------------------------------------
英中 38/126人 (30.2%)

2021年
https://www.ktgps.edu.hk/main/tos/1921enlarge.pdf

2020年
https://www.ktgps.edu.hk/main/tos/1820enlarge.pdf

XXXTENTACION 發表於 22-5-21 11:17
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3867105&fromuid=3213131
尼度有討論.覺得會員給的資料和建議幾好,可以參考下
‹ 上一主題|下一主題