用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行排位選校
樓主: XXXTENTACION
go

自行排位選校  

2010YL 發表於 21-12-1 13:47
回覆 Kirin007 的帖子

會呀,可以差好遠,所以必定要問清楚老師,但大部份學校都唔會講呈分排名&每科平均 ...

唔係每科,係分別*比重再計總科平均分9a+9b+9c+6d+3e+2f/6=?(假設該校6科呈分,比重如上)

唔好意思,誤會左你意思添!
咁要計下先知,因為無諗過

XXXTENTACION 發表於 21-11-30 20:33
唔該晒 今年啲人都跌咗好多 90幾跌78 佢地數學大多70_85 三個唔合格

如原始分低於平均分 標準分為負數
主科負數x9 對整體標準分影響大
假設兩次呈分各科分佈相同如下
平均分低1分 標準分低11分

假設全級107人各科分數分佈
86--100 各1 共15人
85 2人
84 3人
82-83 各4 共8人
80-81 各5 共10人
78-79 各6 共12人
76-77 各6 共12人
74-75 各5 共10人
72-73 各4 共8人
71 3人
70 2人
51-69 各1 共19人
48 1人
46 1人
44 1人

86-100 15人 (14%)
70-85 70人 (65%)
51-69 19人 (18%)
<50 3人 (3%)
-----------------------------------------
總數: 107人 (100%)

Mean 75.7
SD 11.4

呈一
科目 原始分 | 加權標準分
中文 91 -> 12.05
英文 91 -> 12.05
數學 73 -> -2.11
常識 88 -> 6.46
視藝 80 -> 1.13
音樂 85 -> 1.63
----------------------------------------
平均 85 | 合計 31.22

呈二
科目 原始分 | 加權標準分
中文 93 -> 13.63
英文 93 -> 13.63
數學 46 -> -23.35
常識 98 -> 11.71
視藝 85 -> 2.44
音樂 86 -> 1.80
-----------------------------------------
平均 84 | 合計 19.85

Poyau 發表於 21-12-1 14:05

都跌好多    唔該晒 另外想請問SD係咩

XXXTENTACION 發表於 21-12-1 14:07
都跌好多    唔該晒 另外想請問SD係咩
如果無理解錯的話, SD係standard deviation

Poyau    發表於 21-12-1 17:52

anniellm 發表於 21-12-1 14:17
如果無理解錯的話, SD係standard deviation

唔該晒

Kirin007 發表於 21-12-1 13:52
唔係每科,係分別*比重再計總科平均分9a+9b+9c+6d+3e+2f/6=?(假設該校6科呈分,比重如上)
...

加權平均分 ?
(中x9+英x9+數x9+常x6+視x3+音x2)
/(9+9+9+6+3+2)

Poyau 發表於 21-12-1 14:39
加權平均分 ?
(中x9+英x9+數x9+常x6+視x3+音x2)
/(9+9+9+6+3+2)

我話如果淨係計總科平均分排名,除以6計

Kirin007 發表於 21-12-1 14:43
普通小學成績表都係中英數常+埋除4 就係平均分,然後就按平均分出名次。
但實際上要計到rank order 真係要問老師先知,因為關個mean 事,所以好多時第一果個其實都唔係實際第一,如果咁岩2個報埋同一間中學就有點問題了。

Zleep 發表於 21-12-1 16:04
普通小學成績表都係中英數常+埋除4 就係平均分,然後就按平均分出名次。
但實際上要計到rank order 真係要 ...

直接計平均分就大鑊,點都應該按比重計

Kirin007 發表於 21-12-1 14:43

明白
意思係除以比重38 分數變成1-100
較易比較與平均原始分(1-100)分別

Zleep 發表於 21-12-1 16:04
但實際上要計到rank order 真係要 ...

學校係 WebSAMS 有學生呈分排名
問題係會否告知家長/學生

Poyau 發表於 21-12-1 17:51
學校係 WebSAMS 有學生呈分排名
問題係會否告知家長/學生
以地區band1小學為例,我相信級頭1-15(最盡),學校都會講,因為影響學校外闖聲譽,但如band1 同band 2既夾心餅位,我唸學校應該就唔會講了。

當然每間學校做法都唔同。但至少你知道999632 ,攪掂好中英數先就唔駛太愁。

Kirin007 發表於 21-12-1 13:52
...
其實只係咁計:
9a+9b+9c+6d+3e+2f   (通常呢D"過渡期"既數字唔會除細佢, 否則變咗小數再4捨5入去計就會出現好大誤差)

計完之後排全級排名, 再配對番前人係相應排名既Pre-S1成績
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-12-1 17:57
其實只係咁計:
9a+9b+9c+6d+3e+2f   (通常呢D"過渡期"既數字唔會除細佢, 否則變咗小數再4捨5入去計就會出現 ...

其實我係擔心學校俾嘅名次未必係呈分排名

如果單睇成績表既排名,絕大部份唔係呈分排名,如果學校話跟足教育局計法,我都覺得唔會一樣,因為某部份科目都唔需要呈分,所以點會一樣,除非某小學所有科目都呈分(我只知油尖旺有間地區名校係),但都未必同教育局一樣咁計,所以頭都痛,我小朋友間學校就已講明唔會講呈分排名係幾多,只講可以選擇咩中學

2010YL 發表於 21-12-1 19:23

如果單睇成績表既排名,絕大部份唔係呈分排名,如果學校話跟足教育局計法,我都覺得 ...

我啱啱搵返其中一張紙仔,係咁寫嘅(無唔呈分嘅科目)

Poyau 發表於 21-12-1 14:05

咁就清楚好多,數學好嘅就係唔同

Kirin007 發表於 21-12-1 18:20
其實我係擔心學校俾嘅名次未必係呈分排名

呢樣其實真係要睇學校

不過就算佢俾你都只可以參考,因為多於一次呈分後基本上已同真正RO有分別了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

樓主小妹妹,看得出你很用心,努力以及想進到一個優質的中學。
看的出你成績都還不錯,但很可惜數學這課有些第二次呈分試有些失手。但發生的事已經發生,現在重要的事就是向前看做好接下來的每一步。
至於自行,其他家長給你的意見都非常好。無論如何,自行這個遊戲畢竟只有少量的名額,況且熱門的學校往往競爭都非常激烈。在這個階段因為學校有主動權,我想大部分學校都會盡量挑選選“優質”的學生,或者至少是超過學校平均收生質素的學生。因此想在這個階段突圍,除了做頂尖的學生或有特異功能以外,就只有用田忌賽馬的招式報名降低一檔的學校。不過我想後者就一定不是最佳的方案。因此,你現在的情況來說的話,只要保證自己三呈後在B1,自行無需太過保守,填你喜歡的學校吧,只要盡量不要浪費名額就好。
反而作為升中的學生來說,我覺得最最緊要還是要用功溫書,確保第三次呈分後自己在B1內。你現在已經知道自己的弱項,就可以重點去複習和預備吧。畢竟在抽獎階段,有70%的學額,只要確保在B1序列,每個同學都有公平的機會去到B1A的學校,而這個機會應該也會大過自行的機會。
最後,祝你升中順利。

YmOra    發表於 21-12-3 20:15