用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行排位選校
樓主: XXXTENTACION
go

自行排位選校  

XXXTENTACION 發表於 21-11-30 21:03
我是都ok的 女校 男女校 我都冇所謂 我父母亦都唔反對

順利天主教、蒙民偉和觀塘官立這幾間官塘區Band 1男女校,你有没有哪些喜歡?

Dylanli2017 發表於 21-11-30 21:05
回覆 XXXTENTACION 的帖子

就算抄錯,你都會檢查挂? 我小朋友檢查3次都仲有時間剩 ...

不是的 我做完已冇時間

XXXTENTACION 發表於 21-11-30 20:59
此話怎說 是否因為有直屬?
應該係指瑪利諾的自行難度好高.一般小學需要前幾名先有機會.

見到前面d 成績正正常常,點知去到六年級數學46,哇左一聲出黎

本來好好地一張成績單,攪到咁峰迴路轉,真係警惕好多學生,就算4,5年級係級前都唔可以鬆懈,妹妹你一定要努力,數學真係鬥小心only,唔識唔明白就係呢段時期問清楚老師,呈三唔可以再失手架啦,其實7x 既數學成績應該都唔夠好,不過盡力啦,離呈三仲有好多時間。

而家報自行就聽老師講填2間上去就夠,入band 2 自行你都唔會想入架啦,所以俾心機溫書就ok,加油

tpmon 發表於 21-11-30 21:07
順利天主教、蒙民偉和觀塘官立這幾間官塘區Band 1男女校,你有没有哪些喜歡?
...

順天and st.cath

lm251099 發表於 21-11-30 21:06
溫數學最簡單直接嘅方法係操卷。
你咁醒目又上進,一定難吾到你。
有難題上來問,一定有家長幫到你:callme ...

唔該晒arrrrrrr

medicine 發表於 21-11-30 21:08
應該係指瑪利諾的自行難度好高.一般小學需要前幾名先有機會.

我媽媽是老師 他的小學是二線接近三線小學 考第三放自行入咗

Zleep 發表於 21-11-30 21:08
見到前面d 成績正正常常,點知去到六年級數學46,哇左一聲出黎

本來好好地一張成績單,攪到咁峰 ...

我平時都有問老師 但係考試好緊張 失晒手 點都冇捻過自己唔合格     

XXXTENTACION 發表於 21-11-30 20:59
此話怎說 是否因為有直屬?

MCS 我覺得要級10名內,其實應該係級頭先有機會。

你最穩陣係請教學校老師。

回覆樓主:

你識得係度問,犀利! 抵讚! 我阿仔連想讀邊間都唔知,999632..都冇乜idea..

最緊要唔好掛住今次數學失手,影響下次考試心情,只是一次失手擺了,冇乜大不了,我識有人漏做成版纸!

個人覺得數學小學程度都係小心小心and 小心,睇清楚题目,做慢少少,唔好急。如果自己都覺得唔熟,叫你屋企人買補充練習比你得閒自己做下..

加油加油呀! 一科一次失手真的不要太介懷,三次呈分嗎..雖然我自己就寧願一次過

AAATT 發表於 21-11-30 22:22
你識得係度問,犀利! 抵讚! 我阿仔連想讀邊間都唔知,999632..都冇乜idea..

最緊要唔好掛住今次數學失手, ...

我都係頭痛咗好耐先問 我一開始數學差都冇乜好喊 但係自己計個平均分出嚟係喊晒好想重考      我可能遲啲會買番本補充咗 日日寫少少 希望有所提升啦

tkinwong 發表於 21-11-30 21:49
MCS 我覺得要級10名內,其實應該係級頭先有機會。

你最穩陣係請教學校老師。

好的 到時會有一張紙話我地屬於邊一個grade 我就應該11_15或更低架啦

樓主,真心話,數學唔合格好大獲,唔係x9咁簡單,要睇埋每科既平均分,如果係低過平均分,會乘一個負數,仲有,學校排名唔同呈分排名,因為大部份小學既全級排名唔會計mean, 你個case既呈分排名好大機會與全級排名差20名以上,因為數學正常地既平均分唔會好低,我個小朋友呈一時,數學92分,老師都話拉低左個排名,因為老師話92分已經係全級40左右喇,所以你要問清楚老師,但真係有部份老師都未必完全明白呈分試點計分,如果你好想讀B1英中,我個人見意自行揀其中一間B1C既中學,而又唔係全in, 咁如果有機會in, 咪當自己2次呈分加埋係B1囉,如果無得in, 咁都應該估到咩事,咁就要努力考好呈三,祝你順利
ps. 我個人覺得係B2B左右

2010YL 發表於 21-11-30 23:55
樓主,真心話,數學唔合格好大獲,唔係x9咁簡單,要睇埋每科既平均分,如果係低過平均分,每乘一個負數,仲 ...

好既         

2010YL 發表於 21-11-30 23:55
樓主,真心話,數學唔合格好大獲,唔係x9咁簡單,要睇埋每科既平均分,如果係低過平均分,會乘一個負數,仲 ...

認真請教:以單科計,簡單化嘅比重計算VS按平均分、標準差,再將調整後嘅分*比重得出嘅單科名次應該相同,但全科計,出現低於平均值出現負分就會名次大跌(尤其主科),所以按呈分計,卷成績總分第一未必呈分第一,唔知係咩咁解?

回覆 Kirin007 的帖子

係呀

tkinwong 發表於 21-11-30 20:40
就算數學無失誤,要挑戰MCS都唔係咁樂觀。
認同, 官塘官小係咪好勁ga? Band 1 率好高?

St.Cat 都要全級頭10至有機, 始終自行位得50個

2010YL 發表於 21-12-1 02:22

係呀

多謝,咁如果學校淨係按各科比重計埋後嘅平均分排名同標準分排名會唔會有差異?

會呀,可以差好遠,所以必定要問清楚老師,但大部份學校都唔會講呈分排名&每科平均分係幾多,尤其每科平均分,我知道既應該得幾間小學會講,我個人建議如果有某一科半科比較低分,可以直接問老師,我個小朋友個分數會唔會高過果科平均分,咁問應該會講,如果低過,咁要有定心理準備