用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE收音機
樓主: Rich5
go

DSE收音機   [複製鏈接]

回覆 隨樂 的帖子

我舊年在教協買了此部:
CORUS DSE-555A

Rich5 發表於 21-11-30 18:55
請問應買那款

尼部

回覆樓主:

舊同學2020年介紹呢一部

https://hkdseradio.com/%E5%A6%82%E4%BD%95%E4%BD%BF%E7%94%A8

濼濼媽 發表於 21-12-14 16:03
回覆 kdrian 的帖子

阿仔話主科係自己學校考核喎!

早幾個星期阿仔已告訴我主科會在自己學校考,不過老師有叫佢哋記得自備收音機,好彩我一早已經準備定兩部比佢。

tungking 發表於 22-2-3 17:46

尼部
請問喺邊度買?謝謝

szeching 發表於 22-2-3 22:44
請問喺邊度買?謝謝

吾知~明愛中心送比我女

洋蔥頭媽咪 發表於 22-2-3 21:47
早幾個星期阿仔已告訴我主科會在自己學校考,不過老師有叫佢哋記得自備收音機,好彩我一早已經準備定兩部 ...

阿女買咗2部

一部跟學校訂, 另一部响遵理買! 2部唔同牌子型號的。

回覆樓主:

個陣孩子都係2部。一部2手巿場買回來,另一部,即上面$180定台那部是SPCC舊同學介紹

gracelam 發表於 22-2-4 13:20

阿女買咗2部

我之前買兩部同一牌子比大仔,怕兩部唔同收音會有出入。

當年大仔老師教佢哋兩部一齊聽,就唔怕一部有事收唔清,我仔當時都係左右耳各一部一齊用,我買考試専用果部可以鎖住部機,同一牌子佢話好穩定亦冇快慢問題,細仔今年都會咁做。

Arabellahk    發表於 22-3-6 14:13

洋蔥頭媽咪 發表於 22-2-4 19:59
我之前買兩部同一牌子比大仔,怕兩部唔同收音會有出入。

當年大仔老師教佢哋兩部一齊聽,就唔怕一部有事 ...

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

洋蔥頭媽咪 發表於 21-12-1 23:38
須然考評局無指定,不過我都係買DSE專用果部 CORUS DSE-555A 比仔,貴少少但貪佢可以自動追台,亦有鎖機功 ...
你好,請問呢款可鎖機功能嘅收音機喺邊度買?因為阿女學校冇代訂,所以想了解一下可以喺邊度可以買到。謝謝🙏🏼

szeching 發表於 22-2-6 14:21
你好,請問呢款可鎖機功能嘅收音機喺邊度買?因為阿女學校冇代訂,所以想了解一下可以喺邊度可以買到。謝謝 ...

我喺商務買,以前教協都有,你睇下其他書局有冇,如果冇問下書局可否訂,或者唔介意可以響二手市場揾下,要早啲買定,因為試過有人臨考前先買,有啲人話買唔到專用只買到其他牌子。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-2-6 15:20
我喺商務買,以前教協都有,你睇下其他書局有冇,如果冇問下書局可否訂,或者唔介意可以響二手市場揾下, ...
明白,感謝你

醒目開學勳章

我哋間學校仲未有消息話要買,我係咪應該買定一部先呢?
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 22-2-6 15:31
我哋間學校仲未有消息話要買,我係咪應該買定一部先呢?

點解唔叫仔女問定老師,響自己學校考,要唔要用收音機老師應該好清楚,如果要就早啲準備定,老師唔應該臨急先通知人哋。

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 22-2-6 15:42
點解唔叫仔女問定老師,響自己學校考,要唔要用收音機老師應該好清楚,如果要就早啲準備定,老師唔應該臨 ...
佢已經問了班主任幾次,但冇真正答覆,只係話喺學校考

洋蔥頭媽咪    發表於 22-2-6 16:53
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

我仔學校都冇提過要唔要買收音機!不過為安心起見已自行買咗一部。

esmehouse 發表於 22-2-6 16:17
佢已經問了班主任幾次,但冇真正答覆,只係話喺學校考

有冇攪錯呀,一個老師唔知就問多幾個,唔好問班主任,去問中文同英文老師,又或者問學校已往做試場,考生須唔須要自備收音機?

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 22-2-6 16:56
有冇攪錯呀,一個老師唔知就問多幾個,唔好問班主任,去問中文同英文老師,又或者問學校已往做試場,考生 ...
佢咪就係英文科老師囉 不過我諗我都會買定一部先

洋蔥頭媽咪    發表於 22-2-6 17:03

醒目開學勳章

昨天終於買了
‹ 上一主題|下一主題