用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Y12 (F6)報名
go

[英國] Y12 (F6)報名 [複製鏈接]

小朋友已在英國讀緊boarding school, 如考慮GCSE(完Y11) 之後轉學校請問幾時需要報名?有冇經驗分享?謝謝。
   2    0    0    0

而家要報名啦

我仔Y11開學後9月頭揾,感覺遲左,起碼暑假時就揾。

Science/ computer / DT school 有冇好介紹? thanks (emoji)

my_farm 發表於 21-11-30 15:58
Science/ computer / DT school 有冇好介紹? thanks (emoji)

轉校升讀 Y12 要看 GCSE 成績如何

my_farm 發表於 21-11-30 12:57
小朋友已在英國讀緊boarding school, 如考慮GCSE(完Y11) 之後轉學校請問幾時需要報名?有冇經驗分享?謝謝 ...

Year 10時要睇定資料,有D學校有要求要達到IELTS 6.5,如果想去哩D,最好暑假響香港時考咗先
8-)

回覆 my_farm 的帖子

要Y10的暑假開始搵, 通常Y11開學後報, 10月中就要筆試和面試, 12月就會出offer, 但confimation會等GCSE result符合要求先有!

connielcl 發表於 21-12-1 15:04
回覆 my_farm 的帖子

要Y10的暑假開始搵, 通常Y11開學後報, 10月中就要筆試和面試, 12月就會出offer, 但co ...

請問原先學校要先留位及俾新學年1個term學費,之後gcse公佈後才知新學校confirm收,到時原先學校的1個term嘅錢就攞唔返, 是否這樣?

現在好多6th form 已經過咗報名deadline.
‹ 上一主題|下一主題