用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 教育如何讓孩子成為自己
樓主: annie40
go

教育如何讓孩子成為自己  

annie40 發表於 22-4-29 11:43
也許是青春期到了,我看小孩如是,小孩看我亦如是。青春期是孩子自我探索期,和成長期,也是父爰與母愛的沉澱期。 ...

青春期!應該有關係。我做父母的,都是摸著石頭過河。

我嗰細路,斗心強,好的一方面是不用擔心讀書但這類小孩過渡青春期,做父母的又是另一番滋味!

stillgood20 發表於 22-4-28 21:05
難得過我, 我隻叫'知憂'!

雖然會几難過,資優及知憂,也是另一種祝福!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

annie40 發表於 22-4-29 11:43
這一兩年,我發現小孩性格上與我越走越遠。當然我們的道德標準與價值觀仍是十分接近。但顯然我的孩子不應成 ...

兒子的青春期不長,對父母也是一種學習,你用沉澱是畫龍點睛,我們沉澱之後,很多教養的事情,變咗化繁為簡,問題迎刃而解,而且大家關係上有質變。

annie40    發表於 22-4-29 19:57
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-4-29 14:02
初中學生用排除法較容易,醒目啲嘅中學生,高中有概念,到大學透過不同暑期工作經驗核實,或者再修訂方向 ...

好合理。

報大學時,有日我問女兒,如果你好想入oxbridge,你係未在選科選易入的。佢話唔讀 Law,免費比佢讀oxbridge都唔要。

我女大概高中開始嘅目標性就好強,好知自己要乜。

shadeslayer 發表於 22-4-29 18:26

好合理。

越早有目标,准备时间越长,成功机会越高。

annie40 發表於 22-4-28 14:58
黃藥師有教女兒武功,只是黃蓉太聰明,附帶心散,無刻意勤練功而已,家學五花八門,由詩詞歌賦,到奇門遁 ...
宜家,先得閒講:
對親家,都好重要.
男女相戀要有緣.

最好, 外父母,都啱眼緣.
双方父母,有傾有講,更美滿.

………

好幾個月前, 太太的家庭醫生, 閒聊,佢話做咗外父.
親家都幾啱傾.十分開心!

shadeslayer 發表於 22-4-29 18:26

好合理。
完全理解令千金的想法。我的女兒在UCAS只填報了一間大學,叫佢多報一兩間做back up, 佢話不想報自己不想去的大學,只想報唯一的至愛,問佢考不入点算?佢話可以gap year 一年,明年再上大學。呵.......為母只能祝佢「吉人天相」。

stillgood20 發表於 22-4-29 20:11
宜家,先得閒講:
對親家,都好重要.
男女相戀要有緣.

君子之交淡如水,距離成就美感,要睇定定先。

stillgood20 發表於 22-4-29 20:11
宜家,先得閒講:
對親家,都好重要.
男女相戀要有緣.

若見親家就眼冤
真係唔知點打算
唯有大家少啲見
婚就由得佢地結

annie40 發表於 22-4-29 20:16
完全理解令千金的想法。我的女兒在UCAS只填報了一間大學,叫佢多報一兩間做back up, 佢話不想報自己不想去 ...

嘩令愛咁有個性。阿女同我傾UCAS揀咩大學嘅時候,最後一間我建議Safety School,佢話如果佢見到都唔想讀嘅,呢一間就唔算係safety School,最後冇聽到我話。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

親家真誠對話:

女家媽媽向親家奶奶,大讚女婿叻仔,謙虛地表示自己生五個孩子,也及不上親家奶奶生一個咁本事。

男方媽媽熱烈回應:咁又係真呀,我個仔真係好叻呀,大把有錢女仔喜歡佢呀。

既然都真誠到赤裸裸.......彼此少見面為上上策。

shadeslayer 發表於 22-4-29 20:55
嘩令愛咁有個性。阿女同我傾UCAS揀咩大學嘅時候,最後一間我建議Safety School,佢話如果佢見到都唔想讀嘅 ...

其實都幾好,這種DNA體質女孩,將來一定會完全排除任何「無厘頭」理由去選擇伴侶。

cow 發表於 22-4-29 20:43
若見親家就眼冤
真係唔知點打算
唯有大家少啲見
真係要有大智慧, 多d睇諒,高d EQ.做到朋友,又多個朋友.
細心分析,小心行事.

……

前一輪,網上睇湯家驊d舊日訪問.
湯家驊港大讀法律認識了太太.
但家境懸殊.
自己住灣仔板間房.太太住羅便臣道.
太太爸爸當然反對.

不過,湯家驊真係真材實料的尖子.
港大法律系第一名,往牛津深造,是牛津/全英第一名.

相信,佢外父應該無意見!

stillgood20 發表於 22-4-29 22:00
真係要有大智慧, 多d睇諒,高d EQ.做到朋友,又多個朋友.
細心分析,小心行事.

他外父對十一哥有意見吧!

annie40 發表於 22-4-29 21:04
其實都幾好,這種DNA體質女孩,將來一定會完全排除任何「無厘頭」理由去選擇伴侶。 ...

都係呀,佢好理智,又理智又懂計算,唔知邊度學返嚟。

佢而家個男朋友初初帶俾我哋睇,我一見,心裏暗叫一聲弊傢伙。靚仔混血兒,我心諗一定係俾佢個樣迷惑咗。但係見咗幾次,發覺佢其實幾乖仔,對阿女都幾好。

阿女的事,好似冇乜會偶然發生,一定有佢嘅理由。

我得閒講吓其他故事俾大家聽吓。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ANChan59 發表於 22-4-29 23:15
他外父對十一哥有意見吧!
有趣.

cow 發表於 22-4-29 20:43
若見親家就眼冤
真係唔知點打算
唯有大家少啲見
抱大愛懷慈心
本智慧
樂善緣

真的是冤家, 隨緣!

回覆 stillgood20 的帖子

不是冤家不聚頭

剛好在看「聲生不息」,看到林子祥。記得女兒小學一年級才五歲,想教她一點中文,問她想抄寫些什麼,她說要寫「男兒當自強」的曲詞,於是每天讓她抄寫數句作為練習。孩子從來不怕學問深,也不懂遊戲傻,有興趣就是快樂。

回覆 annie40 的帖子

學問深時意氣平