用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 教育如何讓孩子成為自己
樓主: annie40
go

教育如何讓孩子成為自己  

MNIF 發表於 22-4-28 17:03
小學六年级,快將12歲。今天告訴我中文默書100分。
怪不知囉。

annie40 發表於 22-4-28 18:58
女人有能力,大把好男人排隊,只有自卑男才會無勇氣去排隊。不過講左你都唔會明,繼續幻想而武斷好了...... ...
現代社會,少子化.其實,男仔.女仔都係寶.
獨子獨女, 承載了一家的未來.
大家都很珍惜.

MNIF 發表於 22-4-28 20:32
係爸爸一早打定本錢比佢,不要見怪。
你教子都幾大期望.又要個仔叻,
又要謙虛,
背負唔少.

……

你同我南轅北轍.
中一開學, 我'提醒'了細囝一句,
讀醫和法律,就要努力d,
如果唔係, 是但讀吓, 就得.

MNIF 發表於 22-4-28 20:55
一言難盡,如果教女我會輕鬆啲。金錢可以攪得掂,富養!
難得過我, 我隻叫'知憂'!

annie40    發表於 22-4-29 11:25

富養.窮養.不是錢的問題.
是心態問題.

教好一個仔,跟教好一個女.
根本沒分別.

………

我老婆老同學, 幸運有一個女.

老同學街市幫家人賣雞, 認識賣菜.
女兒,自幼稚園至小,中,大學, 從不需人擔心.

中文特別好, 中國國家普通話試,一級.
國內同學都話佢普通話叻,
仲善於古筝.
科大GBus水平.

有個女如此,幸福到不得了.

MNIF 發表於 22-4-28 21:15
唔好咁講,父母,子女都是一場緣份。我為例,我兒生下來,是來教育我,如何找回真正的我。
我已經中伏51年 ...
啱傾,同你分享一下.
你一個囝,攪到好似困擾咁.

……

我年長,二十多年前.曾短暫在一台資贸易公司工作.
台灣老闆的老細.是4兄弟:
飛煌騰達. (今日, 任何華人社會,攪得出4男, 有幾罕有).

我有個朋友, 認叻, 又話砌4個字成語.
要勁過'飛煌騰達'.

有咩咁勁.
佢有大卓/小卓兩男. 希望生個女, 叫'有瑜'.
綽綽有餘。

不過, 近日佢放棄了.
因為咩, Netflix播了: 魷魚遊戲.
(以上故事.之前,我在EK寫過一次).

观心上星期講姓名, 本希望跟她分享.

這裡幾個讓人羡慕的家長,例如ABCdad, Shadeslayer, csyma, 甚至是我,相信都沒有富讓女兒。更甚者在暗地裡會慶幸女兒「捱得苦」,人生有喜有悲,吃過苦的人才能品嚐真正的甘甜,以小樂為大樂,以大樂為平常一樣。
抱歉話太多,自己從來不擅長教仔,因此很少有分享如何教子........今天的家庭大多數只有一孩或兩孩,父母的愛都是一樣的,希望他們能早日自立自強。

ok_ko 發表於 22-4-27 14:43
小孩幾嵗大時,我也經常帶佢去麥記。每次都開心樂園餐加一個豬柳蛋漢堡包。一路吃,就一路同佢計。這樣買 ...
這一兩年,我發現小孩性格上與我越走越遠。當然我們的道德標準與價值觀仍是十分接近。但顯然我的孩子不應成為我,而我只能教育小孩在他的性格上盡量發揮好自己。  Xxxxxxxxx

也許是青春期到了,我看小孩如是,小孩看我亦如是。青春期是孩子自我探索期,和成長期,也是父爰與母愛的沉澱期。

stillgood20 發表於 22-4-28 20:40
你教子都幾大期望.又要個仔叻,
又要謙虛,
背負唔少.

中一咁細,其實唔容易知道自己要乜嘢。我公司有啲後生仔,睇佢中學讀咩科,大學讀乜,出來做啲乜嘢,就知道佢哋其實唔係好知道自己鍾意啲乜嘢。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

annie40 發表於 22-4-29 10:47
這裡幾個讓人羡慕的家長,例如ABCdad, Shadeslayer, csyma, 甚至是我,相信都沒有富讓女兒。更甚者在暗地裡 ...

養兒育女如果認為錢可以搞掂,都係一啲好偏頗嘅想法。而且我根本冇能力富養女兒,我家在女兒的朋友圈當中係赤貧。但我哋冇特別限制佢啲乜嘢,都係有能力底下盡量俾佢合理的資源。雖然我哋冇開口,阿女反而看在眼裏,心裏明白,經常都代我哋諗點樣慳錢,電腦建議買部平啲,有啲有用嘅資料要50磅,佢都會問我哋好唔好買,話唔一定買。

我哋兩老冇專登教佢什麼人生道理,咩古藉經典,但係佢比同輩的一些親朋戚友孩子懂事,識得為別人着想。

其實我覺得我哋好好彩。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

annie40 發表於 22-4-28 18:58
女人有能力,大把好男人排隊,只有自卑男才會無勇氣去排隊。不過講左你都唔會明,繼續幻想而武斷好了...... ...

哈哈,阿女有個壯元閏密。由細叻到盡,香港傑出學生,全費獎學金名大學法律系,未畢業就入到最高人工嘅律師行。我知道的佢已經有幾個男朋友,感情生活非常豐富,佢嗰啲男朋友都非常之叻。一啲問題都冇。

shadeslayer 發表於 22-4-29 13:14
養兒育女如果認為錢可以搞掂,都係一啲好偏頗嘅想法。而且我根本冇能力富養女兒,我家在女兒的朋友圈當中 ...
慳妹往往有錢途兼有前途,有時間大家再開新帖討論如何「培養慳妹」。

shadeslayer 發表於 22-4-29 12:58
中一咁細,其實唔容易知道自己要乜嘢。我公司有啲後生仔,睇佢中學讀咩科,大學讀乜,出來做啲乜嘢,就知 ...

初中學生用排除法較容易,醒目啲嘅中學生,高中有概念,到大學透過不同暑期工作經驗核實,或者再修訂方向。

冇乜概念的是大多數,因為香港學制是按分數入學,興趣入學是有點奢侈的想法。

自小很清晰方向,努力不懈的,應該是少數。但也很大機會會成功,當然也是付出不少時間汗水。

我覺得性向測試挺有用,幾有效收窄學科及事業的方向,減少錯配。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

annie40 發表於 22-4-29 14:01
慳妹往往有錢途兼有前途,有時間大家再開新帖討論如何「培養慳妹」。

同一環境下成長, 我個女係慳妹 (似阿爸), 阿仔較大使 (阿媽)。Octopus app, 大家x $10 coupon