用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 教育如何讓孩子成為自己
樓主: annie40
go

教育如何讓孩子成為自己   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 22-4-26 12:57
我們在教養孩子方面差不多。

我只強調一些不可挽回的事情及后果。

我近乎放任式教養,好多親戚朋友唔多欣賞。但孩子長大各方面又唔錯。可能呢啲係阿女自己福份。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 22-4-26 13:51
我近乎放任式教養,好多親戚朋友唔多欣賞。但孩子長大各方面又唔錯。可能呢啲係阿女自己福份。
...

我應該未到放任,讓他有較大自由度及空間。親戚朋友及旁邊鶴的看法可以聽,但多數都跟自己家庭的價值觀,方向不一樣,跟的機會較少吧。自己定方向,一家人定方向,好的坏的都是自己一力承擔。

父母、孩子是一種緣份吧!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

對,種什麼樹,就得什麼果。親戚朋友閒來一句,你的孩子是用錢谷出來的,我也只好一笑置之。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

我只希望子女"少年不識愁滋味", 人生漫長,小朋友係應該要玩。

我好鼓勵子女出國讀書, 睇下外面嘅世界。我個仔就淨係掛住玩,Yr 3 去英國exchange, 揀啲Yr 1嘅courses. 畢業後又比佢搵到個法國讀一年,日本讀一年嘅雙Master.

cow 發表於 22-4-26 23:12
我只希望子女"少年不識愁滋味", 人生漫長,小朋友係應該要玩。

我好鼓勵子女出國讀書, 睇下外面嘅世界。 ...

後生唔玩,唔通老來先玩?令郎的生活好豐富。

啊女原來的英國香港雙學位課程,佢卻放棄了香港部份。

小伙伴有世界觀,十分好.
相反,我細囝好宅.沒朋友.唔願意出門.
全家到外地旅遊都拉佢去,都有去。

去年,intern, 先走出房,見識e個世界.

我了解, 佢思維深廣,邏輯極高, 卻深藏.
表面是温純唔出聲ge年青人.

一一一一

問世間,是否此山最高
或者絕招.同途異路.

關於片段提到食野嘅選擇和認知。。。(希望另外一半唔好見到本帖)

我們家是和一位長老住在一起
由於長老節約,一起出動去玩的時候,如果沒法趕回家做飯的話
(長老做飯水平比較高,雖然係基本食材)
幾乎一家人一定係食麥當勞,一定係魚柳包或豬柳蛋漢堡包
以至於我一年下來食起碼 100-200 個魚柳包或豬柳蛋漢堡包。。。
當然我好明白節約對家庭本質很好,也明白長老節約嘅背景原因(最近十年生活才比較明朗)

由於有慣性(對其他食物缺乏了解,加上家長強力制止),當小朋友單獨同我去玩又可以買野食
小朋友通常都繼續提出要買魚柳包或豬柳蛋漢堡包。。。
呢個時候我會提出可以選擇,但係一定唔可以魚柳包或豬柳蛋漢堡包
其他隨便(當然都唔可以雪糕甜品,因為會喉嚨痛)
最後係麥當勞的話試了幾次 40-50 元個啲真牛肉包。。。

當長老放假的時候,難得機會我們就會瘋狂試各種餐廳。。。
整體來說,我還是覺得能夠吃上魚柳包或豬柳蛋漢堡包係好幸福嘅
小朋友相對還是比較明白經常都係選擇魚柳包嘅邏輯

Azzurro 發表於 22-4-27 08:52
關於片段提到食野嘅選擇和認知。。。(希望另外一半唔好見到本帖)

找到幸福感,吃什麼都不重要.
我在家做菜, 最終並不是為自己吃.家人吃了,便可.

我家兩男,口味不同.
近期,炒一盘蛋.左面蝦仁炒蛋,右面洋蔥炒蛋.
一盘西蘭花, 一的特別淋.一的特別爽.

太太問,這樣做不煩嗎?
可開心啊!

stillgood20 發表於 22-4-27 09:17

恩,是的,得到幸福感呢個結果的話
簡樸一點嘅過程係冇問題嘅

回應主題
家長能否合適應對小朋友
都好睇家長嘅社會經濟學歷狀況
住劏房/ 公屋,係現實環境下,我相信家長要平靜處事比其他階層更難
香港嘅問題係中間階層比例偏低
70 年代先開始第一次有所謂中產階級,其實到現在都只係過左五十年
相等於現在大部分老人家,大比例中年人都係出身一般般
一代比一代人好係必然,但係需要好多個十年時間先會讓社會上累積更多中產心態嘅家庭

這方面睇的話,其他大城市紐約倫敦東京崛起比香港早好多好多個十年
心態正常嘅中產應該普及得多

現在嘅父母都很多難處
唔係睇過呢條片段就能改過來小時候原生家庭幾十年嘅影響

Azzurro 發表於 22-4-27 08:52

小孩幾嵗大時,我也經常帶佢去麥記。每次都開心樂園餐加一個豬柳蛋漢堡包。一路吃,就一路同佢計。這樣買比純粹買一個豬柳蛋漢堡餐還要便宜,食物卻多了,而且還多了一個玩具。當時小孩是吃得開心,而且十分認同。

這樣一吃經年(當然還會吃其他很多餐廳),佢現在還是有去麥記。麥記仍然係有這些要計算的長老價配搭餐,但佢唔會係我面前玩這個游戲了。除了受同輩影響外,也許佢體内只是流我一半的血。我尊重我的另一半,我也得尊重小孩的選擇。

這一兩年,我發現小孩性格上與我越走越遠。當然我們的道德標準與價值觀仍是十分接近。但顯然我的孩子不應成為我,而我只能教育小孩在他的性格上盡量發揮好自己。

shadeslayer 發表於 22-4-26 13:51
...

令千金最大福份是有你做爸爸。放養是一門大學問,紙鳶任其飛翔,依然一條線在「心連心」,在看不到,摸不著的時候,彼此的信任,父女之間的「在乎」,足夠孩子凡事三思而為。親戚朋友又不是住在一起,他們在意的是「结果」,忽略過程,孩子開心否,有多開心,他們的關心十分有限呢!

annie40 發表於 22-4-27 16:29
令千金最大福份是有你做爸爸。放養是一門大學問,紙鳶任其飛翔,依然一條線在「心連心」,在看不到,摸不 ...

這個也是,獨立如我女兒,在選科的時候,選公司的時候,也會主動問我意見。還有條線在。

親戚看到成果,也只是拋下不肖一句,你的孩子是用錢谷出來的,這些事情回應也是浪費精神。

shadeslayer 發表於 22-4-27 18:23
這個也是,獨立如我女兒,在選科的時候,選公司的時候,也會主動問我意見。還有條線在。

親戚看 ...
親戚好無品喎,明明是把瓷器當缸瓦,酸言酸語酸柃檬。

stillgood20 發表於 22-4-27 09:17
二十四孝爸爸的一碟兩味,滿滿父子情的味道。

讀萬卷書不如行萬里路,行萬里路不如閱人無數。

出得去行,當然要爭取時間邊邊看,邊邊玩,總之「畢到業」就是有分寸囉。

MNIF 發表於 22-4-27 21:33
謮萬券書不如行萬里路,行萬里路不如閲人無數,閲人無數不如高人引導。高人引導不如??

有中國北斗全球衞星 ...
不如我行我素,尋找真道。

MNIF 發表於 22-4-27 22:19
會唔會比人話:「獨斷獨行」「自私自利」。曹操說:「寧我負天下人,不讓天下人負我」。世人應該對曹操嘅評 ...
「我行我素」要在讀書之後、獲人引路指導, 行了漫漫長路,便是適當時候。
‹ 上一主題|下一主題