用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教VS港同
樓主: 高0媽媽
go

高主教VS港同

高0媽媽 發表於 21-11-30 21:49

咁,如果港同小學成績中上或中下都係最終一條路直上港同中 ...

1.灣仔有8間band 1中學(見中學概覽)有錯請指正。

2.唔太明問題

3.學校網頁每年公布有80人左右上Rc,其餘分布,基本上靠家長間傳來傳去,非正式(大部分有直中都係咁處理,因唔想為他人作嫁衣裳)但我哋知大約級30內出走能力極高。

傳統唔係人人啱,亦唔係人人接受到,但傳統並不等於無謂谷,無意義深,因人而異啦,不過小學階段幾開心愉快學習都好,殊途同歸,終點都係一個,考公開試。

PTL_L 發表於 21-11-30 22:21

2.唔太明問題

謝謝你分析,似乎一上小學,就要留意中學資料。

高0媽媽 發表於 21-11-30 22:52
謝謝你分析,似乎一上小學,就要留意中學資料。

有部分人係會為中學而揀小學,有時可能望遠多少少,升小唔只睇升小,升中又唔只睇升中。

PTL_L 發表於 21-11-30 22:21

2.唔太明問題
想請問高主教小學一級有幾多人呀?網頁唔覺有寫

Hkccpt 發表於 21-12-1 08:31
想請問高主教小學一級有幾多人呀?網頁唔覺有寫
每級人數不盡相同,如前所言,愈高年班愈少學生,每5年一轉有一級約200人,其餘每級約160人(如收齊學生)不過基本上是小一時收齊,其餘年級都不會齊人。

醒目開學勳章

高0媽媽 發表於 21-11-30 09:36
男仔活潑好動,坐唔定,
數學非常好,中英閲讀能力差唔多,唔鐘意寫中文。
住簿扶林。點揀?港同似呼太遠⋯ ...
不如咁睇,如果中學鍾情港同書院就揀港同,想讀返傳統中學就揀rc,始終校網靚學校又重學術,出去考學校會有多啲edge

我會選RC, 辦學年資長D, 有一定名氣

首選港同,港同一條龍少左升中壓力已經是優勢,更何況距嘅中學唔錯;而最重要一點係合適,據你所講小朋友坐唔定,但係必要時可以認真,從小朋友個性上講,距比較需要唔同嘅活動,新奇,創新,自主,變化,我霖距會更加開心😃

醒目開學勳章 王國長老

bobbob 發表於 21-12-1 10:35
不如咁睇,如果中學鍾情港同書院就揀港同,想讀返傳統中學就揀rc,始終校網靚學校又重學術,出去考學校會有 ...

都合理,網仔網利升中,進可攻退可守

bobbob    發表於 21-12-2 09:31