用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小 vs Smc vs 沙呂
go

音小 vs Smc vs 沙呂  

家住沙田,男仔活潑,冇細跟尾
音小 Smc 100%升中學部

沙田圍呂明才是沙田靚官津, 大概40個呂中聯繫位

請指教,謝謝!

bsbj 發表於 21-11-30 08:32
音小 smc 100%升中學部
沙呂,免費校園大設施多有沙中聯繫你自行幾多分入架?

沙呂  

沙呂

沙呂

醒目開學勳章 貢獻勳章

既然住沙田,就無謂浪費時間响交通上啦

沙呂有約60%學生升英中,當中唔少考到區外名校,如果你孩子唔係上上材料,起碼係中上的話,入英中應該無太大問題啦

其實我認識幾位SMC家長,孩子都係有主見嘅資優兒,如果孩子會挑戰老師,家長怕傳統教學會出現問題的話,相信SMC 絕對係好好嘅選擇,幾位家長朋友都讚口不絕,老師好包容,亦懂得同呢d麻煩人溝通!
恐龍家

咁請教如果smc vs 軒小(灣仔) 呢?

音小 vs Smc 我會簡SMC
SMC VS 沙呂,我會簡沙呂,近,免費,升中,弟妹會係我考慮之一

小曳人 發表於 21-11-30 09:41
既然住沙田,就無謂浪費時間响交通上啦

沙呂有約60%學生升英中,當中唔少考到區外名校,如果你孩子唔係上 ...

SMC  似係喜歡收資優小朋友。朋友仔仔有少少SEN加資優,好喜歡SMC, 覺得又比其他資助學校有較多發展空間。

小曳人    發表於 21-11-30 14:46

醒目開學勳章 貢獻勳章

behappypapa 發表於 21-11-30 10:07
SMC  似係喜歡收資優小朋友。朋友仔仔有少少SEN加資優,好喜歡SMC, 覺得又比其他資助學校有較多發展空間。 ...
其實不得不講句,學校面試都有d 眼光,當然都要係d肯表現自己嘅小朋友,SMC環境的確好啱資優兒

恐龍家

沙呂多唔多對資優的support?

沙呂完全冇懸念
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

deleted

可否分享下大家為何一致選沙呂?

雖然沙呂出名,但要考呈分 > <
Smc 一條龍升中學都好吸引…

你小朋友好叻叻,有SMC offer!

我姪女收到GH offer, 但SMC 是waiting, 所以都會take 左GH個offer 先

bsbj 發表於 21-11-30 21:58

無細跟尾,如經濟許可,選SMC
一條龍,小班,語境好,性價比高
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

因為一間一線一間二線

作為用家, 揀沙呂一黎較近住同區可以行到返學(vs smc/ 音小), 二黎你小朋友有smc offer學術根基夠穩應該keep到喺B1 pool, 始終沙呂都7成先區內區外的B1中學. 但要注意沙呂因為平均分班, 班內同學的成績/能力差異可以好大, 又不排級名次, 要睇睇你在唔在意. 就咁睇你牌面係冇懸念正常都會揀沙呂的, 始終6年(/12年)學費同來回校車車程係差好遠! 讀沙呂/ SMC都好, 入得都對小朋友學術有期望啦唔會HEA住讀, 咁穩打穩札讀上去其實考呈分又唔洗太擔心, 沙區B1中學學位足夠, B1生升中抽獎點都入到B1中學呂中ranking應該都好過smc中學部

kisani 發表於 21-12-1 10:57
作為用家, 揀沙呂一黎較近住同區可以行到返學(vs smc/ 音小), 二黎你小朋友有smc offer學術根基夠穩應該ke ...

呂中當然好啦,在沙田,能說比呂中成績好的應只有一間

SMC學費5千多,但是比小朋友的資源更多,算抵讀。

smc收66個學生,但係有15個有scholarship.
如果攞埋scholarships,
其實更超超超抵讀.

樓主住沙田,suggest 沙呂!