用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小 vs Smc vs 沙呂
樓主: bsbj
go

音小 vs Smc vs 沙呂  

回覆樓主:

依道都已有SMC呂小家長分享了不少,唔介意我就講多两句我小朋友個case.
1. 我地係前用家(依家已去了海外升學)
2. 我自己其實都好中意傳統明校
3. 但係自己小朋唔谷得,一谷就會發癲,向官校時,最严重果時,一星期收老師两次投訴电話,講到佢係troublemaker咁
4. 到SMC後,老師們觀察到佢d強弱項,比好多機會佢,最後,校外獎拿了幾果,校內也拿到Subject Award (即全级第一),佢自己也沒有再像在官校時,成日話自己係垃圾,反而依家幾有自信㖭
5. 我唔知哩果係果special case, 但我覺得d老師真係會去留意d小朋友既特質來教
6. 但如果小朋友0OKK,跟到大路制度/教法,選傳统名校條路,唔定係最好,但一定唔會差
7. 最后,呂中成績一定比SMC強,但並不是apple to apple的比較,或这種比較結果或會有唔導,始中SMC是龍校,through training 由B1到b3都會比佢繼續讀上去,我仔話格離班有個同學馮二進一,但學校都唔會勸退佢,换傳其它追求成績既學校,恐怕已迫退很久了,所以,沒太多可比性

最后,都係果句,唔係我地想個小朋友讀乜學校,而係果小友朋讀乜學校先最適合佢,比佢發揮取大

Poyau 發表於 21-12-2 12:16
SMC 2021年成績與沙呂比絕不失禮

2021年 SMC | 沙呂

係呀,哩間冇乜人認識既二线龍直其實都幾唔錯嫁

你放沙呂,好多人好開心

twhkleung 發表於 21-12-2 12:22
依道都已有SMC呂小家長分享了不少,唔介意我就講多两句我小朋友個case.
1. 我地係前用家(依家已去了海外升 ...
好勵志!我小朋友好討厭中文,在老師鼓勵和比少少讚美後,她竟然話最喜歡上中文堂!

老師對小朋友的影響是很大的,正向教育一定比強迫摧谷好!

happymeme 發表於 21-12-2 12:42
你放沙呂,好多人好開心

我姪女有GH offer, 但SMC waiting. 如果樓主選呂小,我姪女又有機會了

twhkleung 發表於 21-12-2 12:57
我姪女有GH offer, 但SMC waiting. 如果樓主選呂小,我姪女又有機會了

不过樓主小朋友咁叻,咁早就拿到smc offer, 如果楼主有报其它如SPCC,DB/GS之類,有机会过两个礼拜会有更好offer. 到時呂小同SMC d waiting 就會一齊多謝樓主了

twhkleung 發表於 21-12-2 12:22
1. 我地係前用家(依家已去了海外升 ...

請問幾年級才轉到SMC?

zebrama 發表於 21-12-2 13:29
請問幾年級才轉到SMC?

s1入讀Smc,小學也考过smc,但考唔到,最後派左荃官小,諗住有机入荃官中都十分好,点知小朋友甲唔到傳统教發,冇办發。
按小兒回來报料,SMC最叻果批同最差果d,都係throughtrain, SMC中學部成績咁唔錯,係全靠d自己从小教出泥既學生,而唔係靠好似我仔哩d中一先入泥撐起,也沒有外來中六从讀生推高分数,可能學校名气唔似港同GT咁出名,吸引唔到d叻外來生,只能收好似我仔哩d水平。
所以如果有offer, 再三諗下先,唔好咁快放气住

twhkleung 發表於 21-12-2 14:40
s1入讀Smc,小學也考过smc,但考唔到,最後派左荃官小,諗住有机入荃官中都十分好,点知小朋友甲唔到傳统教 ...

冇錯,太傳統唔係唔好,不過真係唔係個個都適合,大部份傳統嘅學校都唔能夠關顧學生感受,成績導向多一點

很感恩囡囡今年入到沙呂小,她自細性格內向、沒有自信的,但學校的正向教育做得很好,囡囡現在會講自己的性格強項,又很喜歡校內的獎勵活動!

回覆樓主:

Thankyou

好多謝大家的分享 :)

小曳人 發表於 21-11-30 14:47
其實不得不講句,學校面試都有d 眼光,當然都要係d肯表現自己嘅小朋友,SMC環境的確好啱資優兒

請問可否詳細講下SMC 環境點啱資優兒?

回覆樓主:

我想請教沙呂同Smc 如冇細佬妹跟尾應該點決擇!

我好想小朋友有好語境,但又諗本身15分鐘返到學校,而家要坐校車要成45分鐘!

但其實沙呂除升中真係好好! 語境佢地有幫助到嗎? 定其他家長都係出去補?
有咩方法可以浸語境呢?

上文有家長講投資教育係冇錯!
呢一點又的確點醒左我!

73662710 發表於 21-12-1 12:31
SMC學費5千多,但是比小朋友的資源更多,算抵讀。

smc收66個學生,但係有15個有scholarship.

smc小一收66個學生?

phoenixshum 發表於 22-11-16 22:32
smc小一收66個學生?
是的!

醒目開學勳章 貢獻勳章

wwyc4022 發表於 22-11-16 20:53
請問可否詳細講下SMC 環境點啱資優兒?

我唔係親身讀,但家長群組得知:
- 可安排部份科目跳班,包括上中學部上課
- 有獎學金
- 功課量相對少,抄寫少
- 教法較活潑
- 老師體諒孩子,樂意作出配合

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

leekungtse 發表於 22-11-16 21:08
有咩方法可以浸語境呢?

我會話,中文一般係比英文難學,如果雙語並行,我會揀中文語境嘅學校生活,加英文嘅課外活動

我當年係安排孩子一個星期上一個鐘NET授課嘅英文班,主題唔係重點,習慣用英語溝通先係重點
當年,大仔係上咗5年creative writing (佢本身睇書多,夠vocab)
細仔就由K2 上phonics,到P1 上grammer and writing,真係上到P6 離開HK
最感恩嘅係,雖然係隨便去連鎖式learning center 學,但咁多年都係同一個導師教 (中間我地轉過時間,轉過導師,但好多都教一陣就走,而且亦教得唔好),之後導師揾到小學full time,都仲會星期6返去教幾個鐘  (孩子响熟識,有愛嘅環境,學習會事半功倍)

細仔去到英國,只係需要d時間適應唔同人嘅口音,上課無大問題

當然,睇書亦好重要啦~
恐龍家

小曳人 發表於 22-11-17 14:53
我會話,中文一般係比英文難學,如果雙語並行,我會揀中文語境嘅學校生活,加英文嘅課外活動

我當年係安 ...

多謝你的回答!
我都認同多睇書對佢地係好有幫助!
但我想小孩oral 果一方面再進一步, 到下星期自行放榜就可以決定了

小曳人 發表於 22-11-17 14:53

我當年係安 ...
認同。