用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三選科問題--西史係咪通常搭中史?
樓主: tutik
go

中三選科問題--西史係咪通常搭中史? [複製鏈接]

P1001S 發表於 21-11-30 21:08
Chem + Bio 可以cover曬所有醫護科。缺一就有啲科報唔到。

我個chem都係麻麻地

pypy405 發表於 21-11-30 21:55
我都吾知佢係羅輯背定死寄背了。 照最近既ut result 佢最好既文科係geog, business education, 而理科就係 ...

既然3科最好成績嘅已經出現,要揀嘅話都已經呼之欲出嘛!不過,若然孩子只屬"死記派",對geog和econ會應付得嚟,但對bio就未必可以支持到最後階段。其實,除咗背嘢強之外,對bio有無興趣呢?

JJDBB 發表於 21-11-30 17:42
chem都有少少重要!

chem佢有興趣, 自己會比心機,成效事半功倍,近排見佢係咁背啲element, 學校開兩班,如果入唔到係咪要轉校?佢有時同我討論,啲師兄讀既科好雜亂,有啲一科想讀,一科「唔等使」,到時唔知搵唔搵得切,呀仔可能又唔捨得,唉!

YmOra 發表於 21-12-1 06:52
既然3科最好成績嘅已經出現,要揀嘅話都已經呼之欲出嘛!不過,若然孩子只屬"死記派",對geog和ec ...

以理科黎講 bio都可以叫有興趣既 因為ut成績令佢有成功感

pypy405 發表於 21-12-1 11:25
以理科黎講 bio都可以叫有興趣既 因為ut成績令佢有成功感

如果係咁,值得試試。

想請教,囝英文表達能力強、中文弱少許,喜歡計數和電腦,他已決定選擇Phy, 電腦, M2,但是還有一科,揀Chem 或 Geog,對第二時上大學,那一科比較有利?

fishballbaby 發表於 21-12-4 22:29
想請教,囝英文表達能力強、中文弱少許,喜歡計數和電腦,他已決定選擇Phy, 電腦, M2,但是還有一科,揀Che ...

Chem

fishballbaby 發表於 21-12-4 22:29
想請教,囝英文表達能力強、中文弱少許,喜歡計數和電腦,他已決定選擇Phy, 電腦, M2,但是還有一科,揀Che ...

chem

大學多啲選擇
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

謝謝你們意見
其實囝也是較喜歡Science 果邊的科目,但是又覺得Geog比較容易讀,所以他今日問我時,我也不懂得給他意見,我就想起要上嚟問大家

‹ 上一主題|下一主題