用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 GCSE 補習
go

[英國] GCSE 補習 [複製鏈接]

我想問下香港有沒邊間GCE補科學科目如 Physics, Chemistry and Biology 的課程? 有沒有單科補的, 因為不是每一科需要進修。小朋友準備到英升學, 可以分享可以如何找到這些學校,學習心得謝謝!
   3    0    0    0

回覆 tongtongwhite 的帖子

小朋友究竟去讀year幾?係讀GCSE定係GCE (A level)?都未去讀點解需要補習?又點知要補啲咩?
點解咁唔相信學校?既然收得,自然覺得教得掂,點解要補定先呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

等我估下... 係自修去考igcse 然後報sixth form college?

其實呢幾日都有朋友問我呢個問題,但我兒係自修IAL,skip 咗gcse
但可以分享嘅係,其實坊間係有唔少專補國際學校嘅補習社,我有排行開去火炭帶仔學棋,成個商場起碼有4間可以補gcse課程,反而AL就少d
但都要留意,你係自修,定係讀緊國際學校 ,之前見過CANA 有AL雞精班,兩人一班,4-5萬一年,你可以試下問問呢類learning centre有無雞精班,如果唔係,私補都要
跟learning center 私補,好處係導師對課程有一定認知,亦會有中心support 教材,但多數係d 大學生
出面揾私補就要睇下有無人介紹,我就無,自己網上search,加上試過响EK post,結果,有一個各大公開試都top grade 嘅chem major 後生仔揾我,補過幾個月,當時停課,唯有zoom,阿仔唔鍾意,所以後尾轉另一位,網上揾嘅,之前响中學教chem嘅老師,教OK,但行政手法有d問題 (我仔考試前嗰一個月,我地上開個時段,佢無問過我地之下俾咗其他學生,然後當我仔係人球,個個星期唔同時間)

anyways, 無人問到,就去呢類補習社傾下,睇下佢地offer到乜,然後揾試堂 (both 私補同補習社都可以試)

至於心得,一定要同小朋友傾好,佢認同呢個方向,明白咁係會忙d,辛苦d,但佢係為自己去努力,唔係家長!呢個好重要,只有佢地自己想,先有動力去做好

加油呀!

恐龍家

我都想幫個仔搵呢幾科的補習
‹ 上一主題|下一主題