用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 求安慰...亦求指點...K班暫冇OFFER
樓主: 三色堇
go

求安慰...亦求指點...K班暫冇OFFER   [複製鏈接]

三色堇 發表於 21-11-30 18:39
哈哈…咁事實上我無資格怪佢的
家長有時高好似消費者
唔滿意唔喜歡只好自己揀間啱自己既

唔一定要識你同你女ga,字裡行間睇度你嘅諗法。

flyingfree 發表於 21-11-30 18:55
唔一定要識你同你女ga,字裡行間睇度你嘅諗法。

咁請問世間上係咪一定唔會有太harsh 嘅學校或者太harsh 既老師
事實上我都冇講間學校啲乜嘢
我淨係話覺得個評估方式對我個小朋友啲harsh
你連平時我同老師點相處
佢點樣話返俾我聽我個女嘅情況你都唔知
就話覺得間學校唔harsh

放心,之後家長放位,多選擇到你唔信

三色堇 發表於 21-11-30 19:11
咁請問世間上係咪一定唔會有太harsh 嘅學校或者太harsh 既老師
事實上我都冇講間學校啲乜嘢
我淨係話覺得 ...

我get度係你覺得你女明明做得度,但返到去評為做唔度,你就覺得harsh.什至因為無人評得差過你囡,你就覺得唔開心。唔覺你有focus搵出原因。

你之前從來無提過係因為老師表達方法或鬆緊程度之類令你覺得harsh。

flyingfree 發表於 21-11-30 19:31
我get度係你覺得你女明明做得度,但返到去評為做唔度,你就覺得harsh.什至因為無人評得差過你囡,你就覺得 ...

咁我無提
你就要judge我嗎?
我上面有講返學主要係情緒問題
事實上我係唔明白同評核的項目
有冇咩直接關係
但老師只係話佢做唔到(同埋情緒不好)
唔係間間學校都俾家長有好多途徑去了解小朋友返學係點
咁咁啱我讀嗰間
老師同家長嘅connection 相對係冇咁緊密的

回覆 三色堇 的帖子

媽媽 我之前都為這事失眠左幾晚 很懷疑自己小朋友是否真係咁差調整心情之後就去問清楚老師評估的方法及時間 跟小朋友在家同一方法練習(認顏色)
為的不是有k1 offer而是學習怎樣配合學校 因為難保日後的老師會比較有耐性
而且如果我們target係龍或名幼 佢哋評估相信都十分有要求
特別係GH添啦! 就當宜家係練習試吓唔同方法

ek0509 發表於 21-11-30 19:58
回覆 三色堇 的帖子

媽媽 我之前都為這事失眠左幾晚 很懷疑自己小朋友是否真係咁差調整心情之後就去問清楚 ...

唉..聽到你失眠我都唔開心
亦都多謝你既建議
不過雖然呢個post 入面比較多講評估既事
其實我係比較關注我女情緒問題
我比較擔心原來佢返學唔開心..
等我嚟緊再多啲打俾老師了解佢各方面有無改變同進步

回覆 三色堇 的帖子

你有冇問過小朋友鍾唔鍾意返學? 如果佢覺得唔開心換下環境好事 或者試吓小班 老師多啲attention 我有問過老師 佢話我小朋友好開心呀成日笑🤦‍♀️

不過成績表唔合格

最緊要搵到岩自己小朋友嘅學校 唔係龍幼名幼就一定最好

回覆樓主:

剛剛看到這帖

我看法係迦南在卷幼中已經係很好的幼稚園

如果沒有其他offer 其實直升迦南也是很好的選擇

迦南學術也算深,老師對學生有要求,同家長反映也是給家長知道小孩在校內的表現及如何糾正

至於收到waiting list 不用太灰,到了下年五月d人要選定幼稚園就會放位

不過只有報考sc lh 同 gh 實在太少了,舉例gh 一年千幾人報名,有幾百人居後備或拒絕,成功率不高,應該漁翁撒網

ek0509 發表於 21-11-30 21:20
回覆 三色堇 的帖子

你有冇問過小朋友鍾唔鍾意返學? 如果佢覺得唔開心換下環境好事 或者試吓小班 老師多啲 ...

我小朋友講說話唔係好叻
佢暫時未講到俾我聽呀
不過姐姐就話佢每日都趕住上校車
但我自己聽老師講就感覺佢應該不太開心
返學時情緒起伏好大易扭計
而且佢之前半夜好易喊醒喊好耐
唔知關唔關事
但而家一時間想轉又唔知轉得去邊

陳生陳太 發表於 21-11-30 21:25
剛剛看到這帖

我看法係迦南在卷幼中已經係很好的幼稚園

我一共報左十間
但都係啲比較熱門既
因為本身打算如果考唔到其他就讀返本身嗰間
我自己小朋友讀左一個學期
對學校睇法不是太負面的
只係佢評估方式令我有啲疑惑
同時有思考呢間學校事實上啱唔啱我女
同埋感覺如果想同老師多啲接觸既呢間可能差少少咁
但我同意卷校嚟講佢算係好有系統好有規模

codyalbert 發表於 21-11-30 19:23
放心,之後家長放位,多選擇到你唔信

承你貴言(emoji)(emoji)

我仔評估都係好差(emoji)全部要講野個啲都係未能掌握,因為佢仲係講bb話,in 所有名校都係未識講嘢,不過我都無所謂,無學校收咪讀私校,我吾會迫佢,因為我深信每個小朋友都有佢既時間表,有佢既長戲,一齊加油(emoji)(emoji)

報了十間都是十分正常不過

其實有迦南做後盾已經十分不錯

或者諗法係考到更好就錦上添花

我女兒也是迦南舊生,當時也是考到龍幼才轉,

當時沒有報什麼sc lh 或york,覺得不是龍幼考小也是一樣,同學之間已經相處了一段日子,改變是否值得呢?

Tutor_kong 發表於 21-11-30 21:49
我仔評估都係好差(emoji)全部要講野個啲都係未能掌握,因為佢仲係講bb話,in 所有名校都係未識講嘢,不過我 ...

我要學習你的正面!
可否順便問問你打算報哪間私校呀

陳生陳太 發表於 21-11-30 21:56
報了十間都是十分正常不過

其實有迦南做後盾已經十分不錯

我明白你意思的
不過我諗就算我女唔走
啲同學都走緊大半了

樓主方唔方便透露住邊一區?
等同區嘅家長俾啲suggestions 你?
如果唔係只可以advise 一啲有分校的幼稚園如York, greenfield, 英藝,Deborah etc.

supervi 發表於 21-11-30 22:48
樓主方唔方便透露住邊一區?
等同區嘅家長俾啲suggestions 你?
如果唔係只可以advise 一啲有分校的幼稚園 ...

九龍東
去到tko/九龍城/九龍塘附近都ok

現在只係幼稚園, 如心理質素唔夠強, 如何應付升小的面試?

不用擔心,大把waiting 會call!
SC,LH 1st round都係拍片,都係感覺同眼緣,不用太介意
‹ 上一主題|下一主題