用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 求安慰...亦求指點...K班暫冇OFFER
樓主: 三色堇
go

求安慰...亦求指點...K班暫冇OFFER  

三色堇 發表於 21-11-30 21:27
我小朋友講說話唔係好叻
佢暫時未講到俾我聽呀
不過姐姐就話佢每日都趕住上校車

其實可能你小朋友返呢間學校真係唔開心, 所以有情緒問題, 再落去都係一種惡性循環, 你應該考慮佢係咪適合再繼續留係呢間幼稚園

freshrose 發表於 21-12-1 09:38
其實可能你小朋友返呢間學校真係唔開心, 所以有情緒問題, 再落去都係一種惡性循環, 你應該考慮佢係咪適合 ...

明白
但我當時想法係只返左兩個幾月
日子尚早
不過我會繼續觀察佢

pwhr 發表於 21-12-1 09:11
現在只係幼稚園, 如心理質素唔夠強, 如何應付升小的面試?

你講得啱的
我聽到你地意見之後心情都調整左

媽媽加油

媽媽 比d正能量你
當年我係LH 6-8月b得 5個度成間分校,8月好似仲係K先出現第一個。所以唔好擔心太多住。

另外,情緒問題會唔會係分離問題?有小朋友無安全感就會有 不如問下老師意見點處理

kc33 發表於 21-12-1 13:46
媽媽 比d正能量你
當年我係LH 6-8月b得 5個度成間分校,8月好似仲係K先出現第一個。所以唔好擔心太多住。

老師話佢有時會表現無安全感
老師建議我地多啲親子時間同親子閱讀咁

回覆 三色堇 的帖子

有冇問過你女鐘唔鐘意返學,鐘唔鐘意邊個老師?有冇打算轉d細校,等小朋友鐘意返學先?有些細校名氣冇咁好,但語境都不錯的

Lylyka 發表於 21-12-1 14:10
回覆 三色堇 的帖子

有冇問過你女鐘唔鐘意返學,鐘唔鐘意邊個老師?有冇打算轉d細校,等小朋友鐘意返學先 ...

我有考慮過
但一時間想搵第二間好似唔易
同埋我有考慮是否應該俾多啲時間佢去適應

我小朋友講說話唔係好叻
佢暫時未講到俾我聽呀
不過姐姐就話佢每日都趕住上校車

看了你這個post,也感覺到 a lot of anxiety! 看開點,相信你小朋友的能力,學校的評估就同interview 一樣,只能看果刻的表現,不代表你小朋友吾得.我相信老師都係觀察到一點問題同家長反映,並不代表否定你的小朋友的.
雖然你大部份時間說評估,但我覺得其實最重要是情緒方面的問題要找出原因. 我覺得小朋友睡得不好可能是一個很大的原因,趕住上校車是小朋友不願起床還是甚麼? 夜晚睡得不好真的很影響下一日的表現,  大人吾夠訓都會工作表現不好,何妨是小朋友. 試試看看她的時間表,可否將睡眠時間調教早一點?

樓主,雖然我不太了解你現讀評核情況⋯⋯但我可以分享下

我小朋友私幼和名幼也讀過。其中名幼班主任每次家長日及久不久也會打電話給家長說說小朋友進度。評分也幾嚴謹。仲要久不久有全方位評估。但我了解班主任出於關心好意。不論是自理能力、上堂行為、學習能力等,班主任也會細說一番小朋友強弱在那。因班主任想小朋友進步及希望家長在家看看如何配合。as long as 小朋友每日回家告訴我他返學好happy 我就ok la (emoji)如你很想入名幼你要有心理準備家校合作。

其實上年LH, SC 都收了不少中,中細B K1 waiting. 你可再等等

omoinoyukue 發表於 21-12-1 16:08
我小朋友講說話唔係好叻
佢暫時未講到俾我聽呀

唔好意思可能我講得唔清楚
我話佢趕住上校車意思係佢心急想上車返學

九龍塘基督教中心,帶小朋友去過面試,老師好有耐心及真係好識引導小朋友,及會俾到小朋友信心去完成指令。有外籍老師。卷校。不過聽聞學術淺可能因為係螺旋式教學,目前仲可以報名好似。媽媽可以參考下