用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 求安慰...亦求指點...K班暫冇OFFER
go

求安慰...亦求指點...K班暫冇OFFER  

LH K 2ND IN冇....滿心歡喜等SC K OFFER..點知都係WAITING..
黎緊最後一激係GH 2ND IN..但老實講仲難入過SC我一D信心都冇
我小朋友係8月B..學術/講野不是特別標青
本身諗住上唔到其他K就留返N果間讀上去
但佢N升K分幾輪出OFFER..D人話最後一定收返但冇信心
老師仲要俾左個好差既報告俾我個女
報告中指佢樣樣野都唔識..我作為媽媽實在意興闌珊
就算收返都唔係幾想留..
但奈何只報左十間學校,大多係難入既本想更上一層樓,唔得就讀返原先既卷校
而家後悔冇報D乜村校保底..
真係好擔心去到一月都一個OFFER都冇
想問問各位家長,有邊間的校係之後都接受報名GA?
難道只可以讀YORK???

再補充一下..我報既學校入面比較易入D同埋我又心儀既係培道同埋九真..但經過上年考N,我個人感覺大多學校既位都係會比同一班比較叻既小朋友HOLD哂咁..
想得到正選OFFER自己不是太樂觀

三色堇 發表於 21-11-29 22:28
LH K 2ND IN冇....滿心歡喜等SC K OFFER..點知都係WAITING..
黎緊最後一激係GH 2ND IN..但老實講仲難入過SC ...

樓主,(emoji)️很多私幼也很用心教學,特別照顧細B. 例如:Harts, Think, SDM-Chatsworth, Joyful... 條條大路通羅馬,不一定讀SC或LH小朋友才能發光發亮。你現在只是N班,要時間培養小朋友的。

回覆 sasa_mom 的帖子

其實我都明白的..但都想請教一下你講既呢幾間之後係唔係都可以報名?如果近屋企既會係THINK..但事實上佢同YORK都真係幾貴下
不過如果最後真係OFFER唔理想..貴都要嫁喇

回覆 三色堇 的帖子

吾洗驚,大把學校吾會冇書讀。

回覆 三色堇 的帖子

仲有Nobel。

回覆 Bicanna 的帖子

我剛剛係其他POST都見到有家長問呢間
但我自己唔係好識呢間,請問呢間係唔係都不錯的?

其實有GH second in 都好叻呀。俾啲信心個女,俾啲信心自己啦。

其實york都ok
我仔k1讀york,k2插左去sc
同埋waiting咪等下,好多人會棄offer

基本上,好少機會無幼稚園讀!如果你券+私都無問題的話!
加上移民潮+疫情!

但如果心儀熱門+有要求eg. Am/全日/近,就難講!

如果培道都係你心儀,聽講今年競爭無甘激烈!

做好多些準備,儘報,都時有乜offer先秤!good luck+加油!💪
(利申@我都乜都未有!)

回覆 三色堇 的帖子

媽媽 我懷疑我哋係同學仔 評估又係好差預學校唔會收 不過都要調整心情 我都預咗12月冇offer就去york 其實小朋友幼稚園只係一個很短嘅階段 入唔到唔代表唔成功 希望我哋都搵到會欣賞我哋小朋友嘅學校 共勉之

回覆 小驚 的帖子

多謝你..亦都有其他媽媽講過相同既說話但我明白現實好殘酷...上年亦都試過有LH 2ND IN到頭來又係得個桔
所以就算有GH 2ND IN,都唔夠膽開心得太早

回覆 ek0509 的帖子

係都唔奇..或者唔同分校又未定..其實我收到報告真係幾唔開心..
就係4個字形容
意興闌珊
我都係考慮YORK但有少少覺得太貴
因為據說加埋D乜班物班成萬幾蚊一個月
所以想睇下有冇其他可能性

回覆 evitasing 的帖子

培道我確係幾心儀,因為我知整體好有愛心但只怕又係WAITING又要折騰一大輛

回覆 Cyyui 的帖子

請問係唔係九龍塘的YORK?

三色堇 發表於 21-11-29 23:57
回覆 Cyyui 的帖子

請問係唔係九龍塘的YORK?

我仔係九龍塘,今年N
唔通都係同學仔?

三色堇 發表於 21-11-29 23:54
回覆 ek0509 的帖子

係都唔奇..或者唔同分校又未定..其實我收到報告真係幾唔開心..

請問係咪迦南

樓主,你係最熟悉你小朋友嘅人

選一間適合佢嘅學校比一選的間名幼更為重要,唔收只係唔適合

我建議你而家最緊要係調整心態,GH都入到2nd in了,更何況往年都有好多call waiting 入名幼嘅小朋友

入唔到LH, SC唔代表入唔到其他學校

而且你已經有個大Backup,比其他無backup 嘅小朋友已經安心好多

如果喺原校老師都已經睇到有邊方面不足,認真處理小朋友問題,如果唔係去到其他學校,都一樣係咁,你都唔想小朋友毫無進步㗎

有學校會睇到小朋友嘅潛力,比啲信心先得,幼稚園只係起步,加油

catbbcat 發表於 21-11-30 06:57
請問係咪迦南

媽媽你真聰明
不過邊間分校就唔講了

mrsmay 發表於 21-11-30 08:21
樓主,你係最熟悉你小朋友嘅人

選一間適合佢嘅學校比一選的間名幼更為重要,唔收只係唔適合

你講得啱的
多謝你嘅意思同提醒