用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1a自行伊中,旅中,林護?
go

band 1a自行伊中,旅中,林護?  

小兒在深水埗1缐小學讀書,(56%入band1中學,住葵靑區。小兒數好,中文、英文可以。喜歡電腦,參加過中大資優課程,至於音樂,體育就不擅長。這三間可以選擇?另外,應該用深水埗,葵青區報中學?

dayday0819 發表於 21-11-29 12:07
小兒在深水埗1缐小學讀書,(56%入band1中學,住葵靑區。小兒數好,中文、英文可以。喜歡電腦,參加過中大 ...

如是我,我會伊中、林護,6年前兩間理科強,我曾想試林護,但車程遠,所以放棄。現在沒有太留意。
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

一線級頭前10的都可以博

字面意思:讀書人、住葵青,自行LW、伊中,如果統一派位應該葵青好過SSP

要睇級幾先,56% band 1既小學,好多時抽獎入計埋先係5-6成。
你想自行穩入既話,級10先有計傾

小兒在深水埗1缐小學讀書,(56%入band1中學,住葵靑區。小兒數好,中文、英文可以。喜歡電腦,參加過中大 ...

QES合適,但自行只見200人,外區小學不是考級較前位置,恐怕連面試機會也沒有。聽說QES自由度很大,但學生要有自學能力。

林護音樂強。旅港田徑強。

如果選較着重讀書,而孩子在小學是考全級較前位置,會否自行考慮以下3間地區名校?
- 何文田迦密 (九龍城區)
- 保良局第一張永慶 (黄大仙區)
- 張祝珊 (東區)

Arabellahk    發表於 21-11-30 15:29

上年6年級全級得100人,今年160人,又係計全級頭10名?

tpmon 發表於 21-11-29 13:28
QES合適,但自行只見200人,外區小學不是考級較前位置,恐怕連面試機會也沒有。聽說QES自由度很大,但學生 ...

我仔數理強,除左這三間有什麼建議學校。

dayday0819 發表於 21-11-29 14:20
上年6年級全級得100人,今年160人,又係計全級頭10名?
凴這一句,是否可以猜測目前排名大約在10至15名而非前十名(全級160人)?

dayday0819 發表於 21-11-29 14:28
我仔數理強,除左這三間有什麼建議學校。

你仔喜歡讀男女校還是男校?

男女校中,QES數學較深。何文田華英數理也強(你google 留意華英重建新校受影響,接不接受到)。沙田Big4 的成績也很好。

男校官塘聖言,油尖旺九華也不錯。好難入的皇仁、喇沙,St Joseph當然很好。

如現時是6年級生;或試自行首選 喇沙,直資-聖保羅 都不錯

除非3私其中一間, 否則林護及伊中冇級頭3都係陪跑! 不過若是真係鐘意咪試下, 唔得到時去返葵青區大抽獎都仲有機會抽林護!

Arabellahk    發表於 21-11-30 15:30
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

請教下九華排名1B?

https://####/zh-hk/ssp/school/125

gracelam 發表於 21-11-29 16:04
除非3私其中一間, 否則林護及伊中冇級頭3都係陪跑! 不過若是真係鐘意咪試下, 唔得到時去返葵青區大抽獎都 ...

唔係丫嘛,級5都唔得?

Kirin007 發表於 21-11-29 16:29
唔係丫嘛,級5都唔得?

之前有網友分享去過林護簡介會, 校長講明冇級3內唔好報, 免得浪費一個自行機會, 即時走咗一半人

伊中揀人in, 應該係RO前200人! 級5可以去試吓!

如果係B1a學校,自行入應該級五內才穩陣,除非有其他特異功能

進取QC QE;保守QE 旅中;樓主應該有校長信入旅中
男仔用葵青網,起碼多啲選擇

medicine 發表於 21-11-29 14:56
凴這一句,是否可以猜測目前排名大約在10至15名而非前十名(全級160人)?
咁應該唔駛唸,如果得十幾什至二字頭

gracelam 發表於 21-11-29 16:35
之前有網友分享去過林護簡介會, 校長講明冇級3內唔好報, 免得浪費一個自行機會, 即時走咗一半人  
...

冇其他意思,我明白級幾其實因校而異,因為啱啱過去呢屆識一個級5-6自一入咗林護。又講,好嘅小學級頭未必會跨區揀呢兩間,見D小學通常有講跨區入邊D學校,又好少見呢兩間個名。

Kirin007 發表於 21-11-29 16:49
冇其他意思,我明白級幾其實因校而異,因為啱啱過去呢屆識一個級5-6自一入咗林護。又講,好嘅小學級頭未必 ...

所以我有提到如果真係好鐘意可以試下嘅!

想問下級5一6入林護的有否玩樂器?