用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1a自行伊中,旅中,林護?
樓主: dayday0819
go

band 1a自行伊中,旅中,林護?   [複製鏈接]

medicine 發表於 21-11-30 11:11
話過百入某B1A,仲排前列

咁果次又無講,話一直dup咗位津5內幾年啫~~~

排前列係另有其人。不過,佢啲神論話放棄啲ECA,就自然成績會頂,咁囉~~~

0030 發表於 21-11-30 09:40
回覆 Zleep 的帖子

不過不少地區一線學校的家長認為,她系一線級20-30,自行比二線前3更有優勢, ...

你話俾佢聽:我攞100分係因為張卷得100分EK都總有家長覺得喺名校考及格都好過人哋學校考8、9十,又總有人care教(考)得深唔深,適合嘅年紀學識適合嘅知識咩得嘍
利申:本人二線小學、中學家長

識得有個SFA 60名入安柱。安柱BAND 1B?

medicine 發表於 21-11-30 11:03
同意强校已經"拔"苗.亦同意相當一部分無以爲繼.

寳校可能臥虎藏龍,但這龍虎可能好懶~~隱性潛能根本就不可 ...
人哋唔係懶蟲噃!
人哋係二三綫的級一二三噃!
我係用二三綫的級一二三,同強校級十幾廿幾比噃!

Zleep 發表於 21-11-30 11:13
呢個真係神理論,但又無從考究,變成都市傳說。

我都問過好多次,神到咁,中一分班分組結果如何,都無一個答~~~

仲有一位一直好滿意教先一兩年,小學教中學書,大大手入某校,自行考中學數云云,結果又係唔答。一上咗中學,隻字都冇提係咪仲超前一兩年。仲大大手入門,都似乎頂唔起半邊天,近年成績下滑咗~~~

回覆 Kirin007 的帖子

仲有另一個講法就系,一線小學的學生基礎好點,升到band1英中容易適應跟得上,二線學校課程淺,基礎差,升到band1英中不容易適應及跟不上利申:二線小學家長

Zleep 發表於 21-11-30 11:08
哈哈,如果你係qes 揀蟀之人,你會去獨具慧眼地開發條懶龍,定係簡簡單單去接收一個xx派大師兄先 ...
我會揀二三綫級一,唔揀強校級三四十囉!

0030 發表於 21-11-30 11:24
回覆 Kirin007 的帖子

仲有另一個講法就系,一線小學的學生基礎好點,升到band1英中容易適應跟得上,二線 ...

又咁講,如果私校,的而且確D學生發展較全面,都唔乏頭腦靈活之人眾多,只不過單講讀書,基層家庭小朋友未必輸蝕

0030 發表於 21-11-30 09:40

不過不少地區一線學校的家長認為,她系一線級20-30,自行比二線前3更有優勢, ...

其實係唔係事實。睇全港排名RO咪知囉,可惜我哋普通人無從得知。
例如,SFA有10+去DBS, 10+去SJC, 但一般二缐小學隨時級三未必入到呢兩間學校,咁樣睇,又未必唔係事實。當然,入呢兩間名校可以有好多因素,依家只係概括咁講

Kirin007 發表於 21-11-30 11:27
又咁講,如果私校,的而且確D學生發展較全面,都唔乏頭腦靈活之人眾多,只不過單講讀書,基層家庭小朋友未 ...

一線小學,尤其是私,家長背景較充裕嘛,呢個係社會嘅現實,唔理想可以用錢頂兩嘢先~~~

小鹿揀學校 發表於 21-11-30 11:22
人哋唔係懶蟲噃!
人哋係二三綫的級一二三噃!
我係用二三綫的級一二三,同強校級十幾廿幾比噃!
誤會誤會.

唔怪得之"小鹿"甘勁,係有優良基因

喇叭茶 發表於 21-11-30 11:28
其實係唔係事實。睇全港排名RO咪知囉,可惜我哋普通人無從得知。
例如,SFA有10+去DBS, 10+去SJC, 但一般 ...

尾果段推翻前面喎~~~

喇叭茶 發表於 21-11-30 11:28
例如,SFA有10+去DBS, 10+去SJC, 但一般 ...

要睇都係睇六年後成果,究竟一線級20vs二三線級3邊一堆成績較優,小學RO未必可以反映到

medicine 發表於 21-11-30 11:31
誤會誤會.

唔怪得之"小鹿"甘勁,係有優良基因

小鹿其實係獅子~~~

回覆 喇叭茶 的帖子

覺得DBS既眼角仲高過SPCC. DBS好睇學校來收,又或者,好多學校級1有得選都是選左SPCC先,而DBS又唔中意收普通學校既級2。

mcl203 發表於 21-11-30 11:31
尾果段推翻前面喎~~~
長江後浪推前浪丫嘛~~

PS:我都係條鐵都未識

mcl203 發表於 21-11-30 11:15
你睇吓QC,有邊間跨區小學會有3個或以上入到,已經當佢全部無轉校網。以前,CC對地區小都係1個起2個止,收 ...
見你講開QC我又講吓

近幾年QC既多個年級既頭10位, 都沒有來自X私X直既學生, 大部份都係官津小學升上嚟

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 21-11-30 11:32
小鹿其實係獅子~~~
係撕紙,唔係獅子….
見到佢派番嚟份卷,慶到要即刻 撕紙!

mcl203 發表於 21-11-30 11:23

我都問過好多次,神到咁,中一分班分組結果如何,都無一個 ...
太多呢d 理論了,但好多結果都係殊途同歸。

唔講2線vs 1線,就算1線vs 1線(唔同地區),都會存在A 家長話B 家長間學校太谷太填鴨,佢果間先係做到開發小學生對學術的興趣,而又唔會消耗小朋友太多課外的時間,跟住又引申一大堆話上到中學就會厭倦,冇左讀書的動力等等。

一係就講B 家長要樣樣跟足好似自己讀先換到咁既成績,佢果個就補習都唔駛已經級頭,上到中學就係行狀元之路一樣。

我自己就覺得,1線2線都好,你要搵到自己合適的方法去讀書,而個結果就要充分反映在成績表上,咁就可以了。1 線去2線,冇一定話寫包單訓係度都贏,2線去1線,亦都唔可以一口講死個小朋友跟唔上,遇強愈強例子比比皆是。

medicine 發表於 21-11-30 11:11
話過百入某B1A,仲排前列

呢個真係事實。我聽聞APS家長話,有位可能係級80-100,去左沙田4大,中一考級一。不過呢種神話,應該唔常見
‹ 上一主題|下一主題