用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1a自行伊中,旅中,林護?
樓主: dayday0819
go

band 1a自行伊中,旅中,林護?   [複製鏈接]

wccfgoldcard 發表於 21-11-30 17:10
想請教如果係 雙兆强/雙仁立或沙田雙呂小 考到 級 7-10 都唔應該自行報 QC, LS, QE, 林護, 沙田big4, etc  ...
一綫都好寬下.B1A亦分好多.

1)有聯係位的一綫同沒聯係位的一綫在插班市場的叫價一樣嗎?

2)LS,QC的地價又同後面幾個一樣嗎?

3)地區一枝獨秀同地區X大又等價?

PS:任何時候,都係睇對手.甘岩,同校前7名都報了某校,第8至10再報,機會大還是前列機會大?(學閣下的邏輯)

medicine 發表於 21-11-30 17:34
一綫都好寬下.B1A亦分好多.

1)有聯係位的一綫同沒聯係位的一綫在插班市場的叫價一樣嗎?

medicine 講得好對。正如多各區人報名的張祝珊,看以下的links 便知道,在自行每間小學多數只收1、2個。(註:多數收本區學生的B1校不同玩法,自行可收幾位來自同一間小學)

比自己孩子級名次先的自行報同一間中學,自己孩子的機會便大大影響了。

https://www.ccsc.edu.hk/attachment/content/1604888447RtUN4.pdf

https://www.ccsc.edu.hk/attachment/content/1604888438mnQ3F.pdf

medicine 發表於 21-11-30 15:09
男仔一綫考3至7,我又覺得機會大過女仔(同樣的條件)啵.

PS:我系偏向於大草地.始終男仔,有機會的話多跑跑,踢 ...

大草原都是其一,但無特異功能,又唔talk得,要睇造化~

gracelam 發表於 21-11-29 16:04
除非3私其中一間, 否則林護及伊中冇級頭3都係陪跑! 不過若是真係鐘意咪試下, 唔得到時去返葵青區大抽獎都 ...

如果係3私其中一間,級名次要求是?

frozen124 發表於 21-12-1 06:42
如果係3私其中一間,級名次要求是?

參考下:舊年網友分享3私其中一間級2X有spcs offer, 咁荃官男女校估計咪級1X至20內

p.s.一切都是靠估! 其實鐘意可以去試㗎!  
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-12-1 07:00
參考下:舊年網友分享3私其中一間級2X有spcs offer, 咁荃官男女校估計咪級1X至20內

p.s.一切都是靠估! 其 ...
其實港島有兩間名女校,收生一向唔係最著重成績
心水清既就知佢地想要乜同係邊兩間
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-12-1 07:55
其實港島有兩間名女校,收生一向唔係最著重成績
心水清既就知佢地想要乜同係邊兩間
...

其中一間是否聖士提反女子中學?
請教自行收生有什麼準則?

gracelam 發表於 21-12-1 07:00

p.s.一切都是靠估! 其 ...
一直仲有50名有offer尼.

我看到這個消息后釋然了

medicine 發表於 21-12-1 09:24
一直仲有50名有offer尼.

我看到這個消息后釋然了

一直定一直先?~~~

mcl203 發表於 21-12-1 09:41
一直定一直先?~~~
我系故意的~~~

閣下覺得係咩多啲?

medicine 發表於 21-12-1 09:43
我系故意的~~~

閣下覺得係咩多啲?

我是,明白的~~~

回覆 wccfgoldcard 的帖子

林護已經必收了吧,如果雙仁級10之前~

0030 發表於 21-12-1 10:05
回覆 wccfgoldcard 的帖子

林護已經必收了吧,如果雙仁級10之前~
非也.留意下兩校公佈的派彩就容易明白.

另外,間中會有網友分享.

回覆 0030 的帖子

http://www.ylm.edu.hk/uploads/files/2021_%E5%8D%87%E4%B8%AD%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E5%90%8D%E5%96%AE%28%E5%BC%B5%E8%B2%BC%2920210719.pdf
仁紀

求花生

回覆 medicine 的帖子

我識一個雙仁讀書的媽咪,她話只要全級排名25之前,就入硬林護~

Zleep 發表於 21-12-1 10:49
求花生

林護會否係自行大手掃入 雙仁 是重點?引伸,咁其他小學是否應該選林護,係疑點?~~~

0030 發表於 21-12-1 10:51

我識一個雙仁讀書的媽咪,她話只要全級排名25之前,就入硬林護~ ...

雙仁只係聯繫小學~~~

我識一個雙仁讀書的媽咪,她話只要全級排名25之前,就入硬林護~ ...

不是! 自行林護多數收街外生, 見到精英2班多來自5湖4海就略知一二!

因為聯繫小學, 只是機會比街外人多一點! 識得雙仁生band 1尾也有人入到, 因為有2次抽獎機會!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

級25 應該係抽入。
睇佢升中個分佈,級1-10 外闖
之後10-20 可能自行入1-2個,其餘就係抽獎抽入去。
‹ 上一主題|下一主題