用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 朋友自行的煩惱
樓主: sylsylwen2007
go

朋友自行的煩惱

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-11-29 09:14
睇安排啦,平時,聖誕,新年,款款唔同要求~~~
沙灘ball得唔得?
去望下沙灘排球個school list,可惜仍然芳蹤杳然

醒目開學勳章

PTL_L 發表於 21-11-29 09:06
係呀,睇吓無坊,都係前輩們教落,有抵觸嗎?
無抵觸,係我誤解咗,其實參與緊要過攞獎

bobbob 發表於 21-11-29 09:21
沙灘ball得唔得?
去望下沙灘排球個school list,可惜仍然芳蹤杳然

沙灘搞ball,唔一定經學體會喎~~~

sylsylwen2007 發表於 21-11-29 09:17
有LS WYK QE但唔知係自行還是抽到的。

就推薦朋友囝囝自行在這3間選2。

另再報直資SPCC,DBS,SPC。

邊間收再決定讀那間。

bobbob 發表於 21-11-29 09:23
無抵觸,係我誤解咗,其實參與緊要過攞獎
都係一個配對的參考之一

bobbob 發表於 21-11-29 08:49
又走去8掛下學界比賽名單,好似sjc都唔係咁活躍,田徑仲要係division 3,唔知有無理解錯誤。如果真係玩運動 ...
原來 SJC 田徑係D3, 我仲以為係D2, 幸好當初仔無去考

王家爸爸 發表於 21-11-29 08:55
QC未必唔啱,但係未必係最適合。

佢係喜歡運動,並不是要攞獎。唔知QC有冇手球或籃球隊?
辯論隊我相信一定有的。

tpmon 發表於 21-11-29 09:37
就推薦朋友囝囝自行在這3間選2。

另再報直資SPCC,DBS,SPC。

直資都有報當作熱身,但一心想看看自行津校有冇更適合。因朋友讀九龍學校,唔係太清楚九龍的津校。

回覆 sylsylwen2007 的帖子

唔知你朋友仔仔打籃球/手球去到咩級度, 如果只係鍾意玩, 係校隊但又唔係特別出色...去到 LS呢啲級數好大機會做後備..要留意返

BTW 我仔中學籃球隊只是D2, 仔有打開, 但連校隊都入唔到, 因為唔夠其他小朋友高..慘! D2都咁何況D1學校

sylsylwen2007 發表於 21-11-29 22:42
佢係喜歡運動,並不是要攞獎。唔知QC有冇手球或籃球隊?
辯論隊我相信一定有的。
...
西瓜波、羽毛球、籃球一向都熱門,亦唔錯,其他球類就唔知道。

醒目開學勳章

Sosiusiu 發表於 21-11-29 20:43
原來 SJC 田徑係D3, 我仲以為係D2, 幸好當初仔無去考
咁又唔好咁講,運動精神志在參與,唔駛一定要有好成績
不過聽網友話,得閒去睇下學界學校名單,係會有所得益嘅

醒目開學勳章

sylsylwen2007 發表於 21-11-29 22:49
直資都有報當作熱身,但一心想看看自行津校有冇更適合。因朋友讀九龍學校,唔係太清楚九龍的津校。
...
其實住九龍又鐘意運動就梗係諗喇叭或九華,點駛過海呀?

bobbob 發表於 21-11-30 10:47
咁又唔好咁講,運動精神志在參與,唔駛一定要有好成績
不過聽網友話,得閒去睇下學界學校名單,係 ...

除咗學業成績要搵啱程度, 運動成績都要。唔係為攞獎!

Sosiusiu 發表於 21-11-30 11:51
除咗學業成績要搵啱程度, 運動成績都要。唔係為攞獎!

起EK,太多神人論喇,俾建議之後預咗會有好多後續。

D1/D2/D3都好,自己小朋友係咪其中一員?就算係其中一員,又有機會攞獎呢?上到中學既生活一定要多姿多采(個人認為)老實講,如果係運動勁都不得了既人基本上唔會到呢個階段仲要煩揀咩學校,一早小五小六已有入場券,大把人起運動場地揀卒啦。所以我認同學業要搵啱程度,運動都要,由其男仔,仲有學校既學習氛圍,自由自主可以培養自律(ps先,睇小朋友個性)不過過程中心父母心血難免少好多,惟有放手同信,大把前人父母同佢小朋友都係咁行出嚟,吹水友唔係第一,亦唔會係最後一個。

JojoDad    發表於 21-11-30 12:39

sylsylwen2007 發表於 21-11-28 19:04
果男仔好醒目架,又玩得又talk得。所以自行2間好難選!

又玩得又talk得又級頭,津校就喇叭同中國人啦,直資就DB/SPCC嗰類神校砌7、8間囉。如果我有個咁嘅仔,都唔知點算.....咁叻。

medicine    發表於 21-11-30 12:48

JojoDad 發表於 21-11-30 12:38
又玩得又talk得又級頭,津校就喇叭同中國人啦,直資就DB/SPCC嗰類神校砌7、8間囉。如果我有個咁嘅仔,都唔 ...
仲趕得切既唔駛羨慕人。

PTL_L 發表於 21-11-30 12:58
仲趕得切既唔駛羨慕人。

噢!敝在依家嗰件少咁D嘢,如果唔係都以師兄身份隊佢入SFX啦,另外間厰停左產,物料又供應鏈又斷左,復工無望㗎啦 :(。